Поділитись:

Пилорама, ліс, ставок: підпільний бізнес депутата Волиньради (фото, відео)

Вівторок, 19 грудня 2017, 12:42

Якщо говорити про законність ведення бізнесу в сучасній Україні, то в першу чергу очікуєш цього від людей, які є представниками громад у органах місцевого самоврядування. Але, на жаль, саме вони здебільшого є прикладом того, як вміло можна накопичувати статки і при цьому залишатися на "бюджетних потоках".

До цієї когорти підприємливих політиків/посадовців сміливо можна віднести і Анатолія Грицюка, який на публічних заходах називає себе рядовим господарником і їздить на елітному Chrysler, – пише ІА ВолиньPost.

Волинянам Анатолій Грицюк добре відомий, як колишній голова Волинської обласної ради від "Батьківщини", а сьогодні він – депутат цієї ж ради, але від "Радикальної партії".

Небагатьом відомо про реальні бізнес-інтереси Анатолія Грицюка і його родини. Виявляється, він пов'язаний з підприємствами, які працюють в лісовій та деревообробній галузі. Щоправда, пряму причетність Анатолія Грицюка до них офіційно навести неможливо – усе належить родичам або близьким.

Так, у селі Домашів Ківерцівського району, звідки походить і сам Анатолій Грицюк, багато років працює пилорама, яку місцеві називають "підпільною". Зі слів людей, цех з порізки та обробки деревини фактично знаходиться біля будинку Леоніда Грицюка – брата Анатолія Петровича, який і керує нею. Місцевим добре відомо, що це "пилорама Грицюка", та відкрито розповідати про обсяги виробництва ніхто не хоче. Мовляв, чим ще займатись у селі, що розташоване серед лісів, як не пилорамою.

Село Домашів має всього кілька вуличок, де мешкає трохи більше 200 людей. Належить воно до Журавичівської сільської ради, однак і там для жителів роботи не знайдеться. Нині у цьому селі мешкає його брат Леонід Грицюк, який має власну пилораму та ставок на 4 гектари.

ЧИ ІСНУЄ "ПИЛОРАМА ГРИЦЮКА"

Інформаційне агентство ВолиньPost побувало в селі. Знайти деревообробний цех виявилося нескладно, адже відразу при в'їзді у село можна помітити накатану вантажівками колію.

Журналістам вдалось пересвідчитись, що так звана "підпільна" пилорама працює відкрито – поруч з цехом складовані пиломатеріали, брус, дошки та обрізки. А за метрів 100 – стояла вантажівка, в яку чоловіки складають готову продукцію.

Про те, що пилорама працює, також свідчить розбита і помережана великими калюжами дорога навколо цеху – її знищили вантажівки. Поява непроханих гостей неабияк збентежила людей, які завантажували деревину "Газель". Виявилось, що серед них і власник – Леонід Грицюк. Він мовив, що це його приватна пилорама, а дошки і брус виготовлені з офіційно купленої в лісгоспі деревини.

Більше того, чоловік запевнив, що пилорама легальна і він має на неї всі необхідні документи. Щоправда, додав: ріже деревину винятково в особистих цілях. Мовляв, допомагає сину, в якого згоріла хата.

У центрі села дійсно є ділянка, де вщент вигорів будинок. Та місцеві мешканці розповідають, що трагедія в родині трапилася ще 3 роки тому: син Леоніда Грицюка зазнав опіків, проте виніс своїх дітей з палаючого будинку. Залишки будинку розібрали, а господар після лікарні взявся активно їздити у тривалі рейси, аби заробити кошти на спорудження нового будинку. Тож, зі слів місцевих мешканців, чоловік старанно накопичує кошти, та поки що йому так і не вдалось облаштувати новий будинок.

Попри слова Леоніда Грицюка про те, що лісопильні матеріали призначені для відбудови згорілого будинку сина,на території колишнього обійстя порожньо і відсутні сліди принаймні початку будівельних робіт. Та й заготовлених матеріалів теж немає.

"ДИКІ" ПИЛОРАМИ І ЯК З НИМИ БОРЮТЬСЯ


Підозри про те, що пилорама Леоніда Грицюка працює і для інших цілей, підтвердили місцеві жителі. Один з них розповів, що в селі є кілька пилорам, які активно ріжуть ліс. І якщо у такого собі "Адамовича" все легально і навіть офіційно працюють люди, то брат Анатолія Грицюка усе робить, каже селянин, "втіхаря".

"А шо тут ще робити. Це село, роботи нема. От і ставлять станки і ріжуть все, що кому треба. Хто в них ті документи спитається. Всі ж добре знають, чия це пилорама", – каже місцевий мешканець.

Однак, як запевнив сам власник цеху Леонід Грицюк, його пилорама офіційно зареєстрована.

Дещо прояснила ситуацію голова Журавичівської сільської ради Алла Гонтар. Вона визнала, що така проблема є. Жінка здивувалася, коли почула про те, що нам вдалось поспілкуватись з самим власником неофіційного деревообробного цеху Леонідом Грицюком.

З її слів, тиждень тому відбулось засідання виконавчого комітету, на яке були запрошені місцеві власники підприємств, в тому числі і пилорам. Проте Леонід Грицюк не відгукнувся на прохання сільського голови прийти і поспілкуватись, повідомивши у телефонній розмові, що він перебуває на відпочинку в санаторії за межами Волині. (Запам'ятайте це речення, бо воно ще раз повториться, - ред.)

Алла Гонтар поряд з іншими питаннями на порядок денний поставила і проблему легалізації незареєстрованих пилорам та наповнення бюджету за рахунок їхньої діяльності. Так, вона поставила вимогу перед власниками таких цехів: протягом півроку завершити виготовлення всіх необхідних документів на ведення господарської діяльності, оформити належним чином документи на землю і в разі потреби – провести зміну цільового призначення.

"Від цього залежить розвиток нашого села", -– каже жінка.

Однак, якщо окремі власники пилорам пообіцяли закрити ці питання, то Леонід Грицюк вчергове заручився підтримкою свого брата – Анатолія Петоровича.

ПРОБЛЕМНИЙ СТАВОК

Алла Гонтар розповідає, що вже мала не одну розмову і з власником пилорами, і з самим екс-головою обласної ради. Мовляв, не так давно сільська рада підняла питання поновлення оцінки земельної ділянки з 4-ма гектарами водного плеса, яку в народі так і називають – "ставок Грицюка". Однак замість того, щоб дотримуватись законодавства і провести раз у 7 років переоцінку об'єкта, Леонід Грицюк нібито вирішив "натиснути" на сільського голову авторитетним братом.

Зі слів Алли Гонтар, обоє братів наполягали на тому, що поновлювати оцінку орендованого ставка не потрібно. Та, з її слів, бюджет Журавич через це втрачає значні кошті.

Та ж ситуація склалась і навколо підпільної пилорами: Леонід Грицюк не зацікавлений в оформленні належних документів, оскільки йому доведеться сплачувати податки до місцевого бюджету. Саме впливовий брат Анатолій Грицюк мав би дати добру підказку, як важливо працювати чесно і бути відповідальним перед законом. Та, мабуть, політик дещо іншої думки про це, і коли питання стосується грошей та бізнесу, він стає на захист інтересів брата.

"ПРИВАТНИЙ" ЛІС ГРИЦЮКІВ?

Щоправда, це й не дивно, адже, як повідомили Інформаційному агентству ВолиньPost джерела в правоохоронних органах, у Анатолія Гицюка буцімто є навіть "приватний ліс". Так, за селом Жидичин розташовані понад 300 гектарів лісу, які перебувають в оренді ТОВ "СІАЛЬ", зареєстроване в селі Жабка Ківерцівського району. Джерела вказують, що екс-голова Волиньради має до нього неабияке відношення і свого часу сприяв їм в отриманні дозволів та інших документів на оренду і користування.

Засновників цього підприємства троє. Це відомі на Ківерцівщині і за її межами бізнесмени Олег Вовдюк та Оксана Волк і заступник директора скандального комунального підприємства "Волиньприродресурс" Веніамін Туз. Останній певний час очолював це КП, але згодом поступився місцем депутату Волиньради Василю Столяру.

Зі слів місцевих мешканців, нині ліс почали поволі вирізати. Вони стверджують, що латками під виглядом "санітарних" рубок заготівельники вирубують цілком здорові дорослі сосни і дуби.

Вирубка в лісі><span class=Вирубка в лісі

14 та 15 грудня ІА ВолиньPost намагалося зв'язатися з Анатолієм Грицюком для отримання коментаря. Однак слухавку він не підняв, на засіданні "бюджетної" комісії облради не був. У Волиньраді повідомили, що депутат перебуває у санаторії за межами Волині.

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
21 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
09:50
07 березня 2024
14:26
27 лютого 2024
23 лютого 2024
10:01
22 лютого 2024
15 лютого 2024