Поділитись:

Демчишин пропонує демонополізувати ринок електроенергії

Середа, 02 березня 2016, 15:01
Демчишин пропонує демонополізувати ринок електроенергії

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин представив законопроект "Про ринок електричної енергії", який демонополізує ринок електроенергії.

"На сьогодні у системі енергетики ми живемо в планово-економічній системі Радянського союзу. Є виробники, які продають всю енергію енергоринку, що є посередником між виробниками та споживачами. А енергоринок продає її "Обленерго", які поставляють її кінцевим споживачам", – заявив Демчишин на засіданні Кабміну в середу. Про це повідомляє видання Економічна правда.

За його словами, проблема у тому, що кінцевий споживач не може вибрати того, хто йому буде поставляти енергію.

"Споживач не має можливості не тільки вибрати найвигідніший тарифний план, у відповідності з графіком споживання, а не може взагалі поміняти споживача і повністю залежить від "Обленерго", яке використовує своє монопольне становище", – говорить він.

Як зазначається, новий закон дає можливість споживачам та виробникам заключати контракти.

"Це так званий ринок двосторонніх договорів. Це дасть можливість споживачам право вибору якості та ціни електроенергії, а виробникам дасть можливість вибрати тих споживачів, які їм найвигідніші. Протягом певного періоду у кожного споживача з'явиться можливість вибрати свого постачальника, який зможе запропонувати вигідніші умови в порівнянні з усім ринком", – говорить він.

За словами Демчишина, закон дасть можливість виробнику також покращити структуру виробітки, знайти своє місце на ринку, знайти свого споживача і оптимізувати свій графік.

"Ми переконані, що такий ринок дасть поштовх конкуренції за споживача і відповідно переможе той, хто буде пропонувати найкращу ціну", – каже міністр.

За словами Демчишина, закон може бути прийнятий до кінця березня у першому читанні.

Як зазначає міністр, законопроект розроблявся протягом останнього року з залученням громадськості, представників ринку енергетики та західних спеціалістів.

Надрукувати
мітки:
коментарів