Поділитись:

Бурштинова мафія: як рівненські чиновники "відмивають" мільйони, – розслідування

Четвер, 03 березня 2016, 11:54
Бурштинова мафія: як рівненські чиновники «відмивають» мільйони, – розслідування

Журналісти провели розслідування незаконного видобутку бурштину на території Рівненщини і дізналися, що в цьому процесі "замішане" керівництво місцевої СБУ та прокуратура.

Розслідуванням журналісти займалися для програми "Дістало" на телеканалі ICTV. Авторський текст подаємо без змін.

Посеред білого дня, прямо за людськими городами на Рівненщині миють бурштин.

Сонячний камінь, точніше, тіньові мільйони, не дають спокійно спати багатьом. На позачерговому засіданні розглядають бурштинові питання. Дві компанії поклали око на 35 тисяч гектарів Поліської землі.

"Депутати ви бачили, всі за, за відмову цим компаніям, за те, щоб добували у нас, вивчали, під грифом вивчали, у нас бурштин", – каже голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук.

Великі плани і не менші апетити – ПАТ ДАК "Українські поліметали" – це материнська компанія держпідприємства "Укрбурштин", яке займається офіційним видобутком сонячного каменю. Керівник – Костянтин Лісничий. Він є засновником компанії "ХІТ ЕНЕРДЖІ Україна", що входить у фінансову імперію Дмитра Фірташа, якою керував нинішній глава ДП "Укрбурштин" – Юрія Щокін. Другий претендент – "ТОВ НАДРА-СПЕЦЛЕНД РЕСУРСИ". Компанія зі статутним фондом в 100 гривень претендує на розробку 31 тисячі гектарів.

Після видобутку бурштину дірки в полі нагадують кратери на Місяці. У лісі ще гірше. Ямки від помп підмивають коріння дерев. Такий ліс називають п'яним. Він або всихає, або падає. Масштаби збитку вимірюються ... гектарами дерев і мільйонами гривень. До цього клондайку від Дубровицького райвідділу до поліції 10 кілометрів.

"Жодна ділянка, жодна артіль не працює без міліцейського прикриття, без прокурорського, без сбушного прикриття, і шановні панове губернатори, без прикриття на рівні районної адміністрації, – зазначив Президент України Петро Порошенко.

Однак його "публічна догана" в липні і двотижневий ультиматум силовикам не змогли втихомирити Поліську лихоманку.

"Занадто великі апетити і високе прикриття у тих, хто тісно підсів на бурштинову голку, точніше – жилу, – кажуть місцеві.

"Кожна помпа – це 6 осіб. В середньому одна помпа, за день або за ніч – це на зарплату, на паливо, на все це близько 450 доларів витрат. Зарічненський район – тут дуже велика кількість помп, вихлоп маленький, 100–200 грам, тобто квиток тут від 50 доларів. Рокитнівський – там повний шабаш, начальника району досі не призначено, міліція може заїхати тільки до річки, за неї переїжджають в тому випадку, якщо когось убили, зарізали. Там влади немає", – розповідає Олег Назарук, екс-заступник начальника управління СБУ в Рівненській обл.

"У принципі вся ця схема була побудована при мені, я її будував в 12-му році. У 13-му вона працювала. Програмні люди, вони самі зацікавлені, вони самі дзвонять, кажуть, що там-то і там-то вийшли незрозумілі люди. Є загальна картинка області, виглядає, ага, дійсно, вони не позначені. Відправляється туди група, по дзвінку група приїжджає, їх виносить, все по-чесному", – додає він.

По-чесному – виглядає так. Щовечора своїм на вайбер, вотсап або разовий телефон приходила інформація про бронювання місця. У долі була міліція, прокуратура, СБУ, депутати, столичні і львівські бандити. Тих, хто приходить копати, але мзду не платить, називають партизанами. Їх відпрацьовує міліція, вбиваючи двох зайців відразу – проганяє від бурштинового корита і робить показники для звітності.

23 грудня 2015 року працівники слідчого відділу СБУ провели обшук у будинку Назарука. Деталі гучної справи ми намагалися з'ясувати у самого Олега Васильовича. Зустрічатися він категорично відмовився.

Однак по телефону повідомив, що до бурштинової справи ніякого стосунку не має.

"У службі півтора роки вже не працюю – раз, два і звинувачення, які ставлять – це фейк", – говорить він.

Відзначимо, Назарука звільнили з посади, але не звільнили зі служби. За нашою інформацією, він досі знаходиться в розпорядженні начальства. У нас так історично склалося, що бурштинові історії мають тенденцію підвисати.

Сама ж історія Назарука до суду так і не дійшла. 16-томну справу направили в Генпрокуратуру, а там, з легкої руки, спустили на вотчину СБУшника – в Рівному. І тут починається найцікавіше. Адвокат Олега Назарука йде до міського суду. У мантії суддя і дружина екс-керівника обласної прокуратури за сумісництвом, Христина Оріхівська.

Зверніть увагу – дата розгляду – 11 січня 2016 року. А ось книга обліку вхідної кореспонденції Рівненської облпрокуратури. Запис номер 325. Матеріали незаконного виробництва в область прийшли тільки 16 Січня. Це означає, що суддя справу в очі не бачила. Незважаючи на це і на відсутність прокурора в залі суду, Оріхівська приймає тверде, як її прізвище, визначення. Вона скасовує рішення слідчого про оголошення підозри Олегу Назаруку.

"Моя думка, моє переконання, що не було порушення з мого боку ніякого. Я винесла рішення тільки за підозрою, оскільки воно було", – коментує Оріхівська.

"Відносно судді порушено нами кримінальне провадження. Тому що вона винесла рішення, яке в принципі суперечить нормам матеріального та процесуального права. Ми оскаржили це рішення в апеляційному порядку і відбулося, я вам скажу, чудо – апеляційний суд прийняв нашу апеляційну скаргу до розгляду, розглянув її, пішов до нарадчої кімнати, а після цього відмовив у прийнятті нашої скарги, – повідомив Андрій Боровик, заступник прокурора Рівненської області.

Ще один гуманний український суд – Березнівський – зобов'язав повернути старателів – увага – мотопомпи зі шлангами, вилучені гроші і навіть сачки, якими ті мили камінь. Судова система корумпована. Правоохоронна – розвалена. Люди доведені до відчаю і тотального зубожіння. Вони не вірять ні владі, ні правосуддю.

Тим часом, в області практично немає, де працювати. Те, що не встигли прихватизувати, розікрали. Наприкінці 2015-го в Рівненській області тільки офіційно зареєстровано понад шістнадцять з половиною тисяч безробітних. Це 24 людини на одне місце. Основне джерело доходу – бурштин.

Всі зібрані нами матеріали ми передаємо в Національне антикорупційне бюро і звертаємося до генерального прокурора, керівника СБУ, міністра внутрішніх справ України та Президента України з проханням негайно втрутитися в ситуацію, інакше на заході України може відкритися другий фронт.

Надрукувати
мітки:
коментарів