Поділитись:

Євросоюз планує хвилю розширення, – ЗМІ

Вівторок, 09 січня 2018, 18:51

Євросоюз готується затвердити 2025 рік в якості крайнього терміну для наступної хвилі розширення, але суперечки в Балканських країнах можуть затримати цей процес.

Про це повідомляє Європейська правда.

За даними видання, 14 лютого Єврокомісія затвердить новий стратегічний документ, в якому буде встановлена відповідна дата.

"Західні балканські партнери тепер мають історичне вікно можливостей. З сильною політичною волею, впровадженням реальних реформ та вирішенням тривалих суперечок із сусідами, Чорногорія та Сербія повинні бути готовими до членства до 2025 року", – йдеться у проекті документа.

Документ також вказує, що Албанія, Боснія, Македонія та Косово "також повинні бути добре розвинені на європейському шляху до того часу" або, відповідно до альтернативної фрази, поміщеної у дужки, їхні "переговори... повинні бути добре розвинені до того часу".

Сербія та Чорногорія вже відкрили переговори про вступ до ЄС. Албанія та Македонія сподіваються зробити це в цьому році, якщо Македонія зможе вирішити спір про свою назву з Грецією.

Боснія сподівається отримати статус "кандидата", тоді як Косово намагається офіційно попросити, щоб його назвали кандидатом.

Документ Єврокомісії попереджає, що місцеві суперечки можуть затримати "амбіційні терміни".

"ЄС не може і не буде імпортувати двосторонні спори, тому всі зацікавлені партнери із Західних Балкан повинні врегулювати такі спори в терміновому порядку", – йдеться у проекті.

Документ пропонує вирішувати виняткові прикордонні спори в арбітражних судах, наприклад у Гаазі, і що будь-яке рішення має бути "обов'язковим, остаточним" та "повністю поважатися".

Найбільш суперечливий спір стосується неприйняття Сербією незалежності Косова.

У документі Єврокомісії йдеться про те, що "всебічна нормалізація відносин між Сербією та Косовим у формі юридично зобов'язуючої угоди" була б "вирішальною" для обох країн в плані перспектив приєднання до ЄС.

Однак проблеми Косово виходять за межі Сербії. П'ять країн-членів ЄС також не визнають незалежність країни.

Ще одне невирішене питання – суперечка щодо назви Македонії – може бути вирішена в найближчі кілька місяців.

Греція тривалий час блокувала македонські переговори про вступ до ЄС та НАТО, оскільки назва Македонії означає територіальну претензію на прикордонний грецький регіон з такою ж назвою. Але уряди в Скоп'є та Афінах засвідчили, що вони близькі до врегулювання питання в ООН.

Надрукувати
мітки:
коментарів