Поділитись:

Протилежний погляд на волинські "бурштинові війни"

Субота, 05 березня 2016, 10:00

Проблему нелегального видобутку бурштину підняли у новому випуску ток-шоу "Протилежний погляд".

На Волині ця тема резонансна. Підтвердженням цьому є велика кількість посадовців, депутатів, силовиків які відмовилися від участі в шоу.

Видобуток напівдорогоцінного каменю переважно незаконний. Копають як місцеві жителі, так і професійні бригади старателів. "Кришуванням" процесу займається чи то влада, чи то силовики. У результаті – зруйновані ліси, загострення криміногенної ситуації та мільйонні збитки для держави.

Великий інтерес до бурштину виник в останні роки, коли його середня ціна стала близько десяти тисяч доларів за кілограм. Ситуація видавалася спокійною, доки усе контролювали люди з Києва. Майдан усе змінив: в ліс посунули тисячі людей з лопатами, проблема, яка тліла роками, вибухнула, стало зрозуміло, що влада ситуації не контролює.

Намагалися розібратися з цими проблемами гості студії: Анатолій Вітів, Олександр Свирида, Сергій Поха, Анатолій Максимчук, Володимир Солоненко та Сергій Наумук.

Яка зараз ситуація з нелегальним видобутком бурштину?

Силовики та влада запевняють, що в даний час бурштин у Волинській області не копають і ситуація нормалізувалася.

Зокрема начальник управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Волинській області Володимир Солоненко зазначив, що сьогодні ліси повністю під охороною силових структур.

"Розголошувати скільки там правоохоронців не можна, але їх достатньо. В будь-який момент можливе збільшення їхньої кількості до необхідної", – заявив посадовець.

Впевнений, що нема зараз масового видобутку бурштину на Волині й екс-нардеп Олександр Свирида. Він вважає, що громадські активісти та силовики, які охороняють місця копання, зайняли гідну позицію та не спокушаються заробити незаконним способом.

Протилежної думки депутат Волинської обласної ради Анатолій Вітів, який вважає, що видобуток не зупинявся, а причиною всьому – корупція у владі.

Анатолій Вітів переконаний, що кришує Анатолій Вітів переконаний, що кришує "бурштиновий бізнес" влада

"Весь той клондайк не існував би, якби правоохоронна система та органи влади це не кришували. Влада взяла все під контроль: якщо у 90-ті гроші носили місцевим авторитетам, то зараз – в органи", – переконаний екс-нардеп.

В чому багаторазові обранці громади одностайні, так це в тому, що нищать Волинські землі переважно професійні старателі з Рівненщини. В унісон з ними говорять мешканці села Вовчецьк, що поблизу бурштинової жили. Місцеві жителі заявляють, що після приходу нацгвардії почали ще більше копати і роблять це чужаки із інших областей.

Обурився висловлюваннями селян, Володимир Солоненко, повідомивши, що жителям запропонували систему перепусток, з якими вони могли заходити в ліс і дивитися, чи все там під контролем.

"За перепустками в ліси почали ходити зовсім інші люди, метою яких було перевірити хто охороняє, скільки людей та яким чином можна пробратися на територію", – розповів посадовець.

Хто "кришує" "бурштиновий бізнес"?

За словами місцевих, до 2007-го нелегальний видобуток "кришувала" міліція, але коли ціна на бурштин різко зросла, до цього бізнесу підключилися сбушники. У 2012-му "сонячним камінням" зацікавився син екс-генпрокурора Пшонки. Але після подій на Майдані так зване "кришування" зникло і тисячі старателів пішли до лісу з лопатами. За словами копачів, на посадах у райвідділах міліції лишилися ті ж самі, хто прикривав видобуток бурштину і вони знову хочуть взяти процес під свій контроль. За інформацією журналістів, "бурштиновий бізнес" – це зона інтересів трьох кримінальних авторитетів. Їхні прізвиська: Пупс, Пірат і Морда.

Як розповів Володимир Солоненко, зараз ситуація повністю під контролем і нелегальний бізнес на Волині ніхто не "кришував" та не "кришує".

"Якби "кришували", то не дозволили б поставити пости та охорону в лісах", - розмірковує поліціянт.

Свою версію запропонував Олександр Свирида. Екс-депутат Волиньради розповів, що до Маневиччини приїхали старателі з Рівненщини. Також чоловік розкрив особу так званого Пупса.

Олександр Свирида знає, хто такий Пупс><span class=Олександр Свирида знає, хто такий Пупс

"Старателі на Рівненщині купують білети, щоб за один день намити собі бурштину, скільки встигне. На Волині кримінал сказав, що можете їхати в Маневицький район і нічого платити не треба. Це й спровокувало масову навалу копачів. І я вам розшифрую ,що Пупс – це свободівець Кривецький", – заявив Свирида.

А от журналіст Сергій Наумук вважає, що знайти того хто "кришує" дуже важко.

"Шукати "кришу" - це робота спецслужб, оскільки потрібно мати своїх людей серед копачів", - сказав журналіст.

Анатолій Вітів же продовжив відстоювати свою думку, що за всім процесом нелегального видобутку бурштину стоять влада та силові структури.

"Не може якийсь дрібний пішак з Рівного чи Львова вирішувати глобальні державні програми, навіть якщо він Морда. Усе під контролем влади та силовиків", – заявив свободівець.

Як легалізувати видобуток бурштину?

Невідповідне законодавство, покровительство з Києва та багаторічний нелегальний видобуток уже нанесли достатньо шкоди українським та волинським лісам. Що робити аби багатства українських надр приносили користь народу? Необхідно запровадити усім зрозумілі та чіткі правила гри. Але як це зробити і що робить для виведення з тіні незаконного копання "сонячного каменю" Волинська обласна рада?

За словами Анатолія Вітіва, обговорюють різні варіанти розв'язання ситуації, але єдиної думки нема. Якщо говорити про комунальне підприємство, то воно не вирішує проблеми. На думку депутата органи влади зацікавлені у теперішній ситуації і змінювати ситуацію потрібно спочатку на законодавчому рівні.

"Треба врахувати інтереси місцевих жителів, інтереси обласної громади та інтереси держави, яка отримуватиме прибутки", – поділився думкою депутат.

Гострою темою виявилося ймовірне створення КП "Бурштин Волині". Ініціатор проекту Олександр Свирида переконаний, що це допомогло би вберегти ліси від руйнації та взяти під контроль старателів.

Протилежної думки Анатолій Вітів, який переконаний, що той проект був недосконалий та без зміни законів, облрада ситуації не покращить. Відповідаючи на питання, чи краще було б віддати бурштин у приватні руки, свободівець переконаний, що у країні з ринковою економікою це неможливо.

"Закон забороняє нам ділити людей по категоріям. Ми повинні знайти ефективний механізм, за яким буде заробляти держава, люди, приватні підприємці", – каже обранець громади.

Ще один екс-нардеп Олександр Свирида впевнений, що лад у всьому можуть навести тільки приватники, а держава повинна усе організувати, а комунальне підприємство виступило б як юридична площадка для приватного видобування.

А от місцевий житель Вовчецька Анатолій Максимчук категорично проти підприємців у Маневицьких лісах. Він вважає, що відразу спалахне війна між бізнесменами, які хочуть видобувати бурштин. Також чоловік впевнений, що це не створить робочих місць, бо прийдуть з лопатами ті ж самі старателі

***

Отже питання нелегального видобутку бурштину залишається невирішеним. Хтось вважає, що лад наведуть приватні структури, хтось – що контролювати процес повинна держава. Але очевидно, що необхідно змінювати законодавство, викорінити "кришування" та встановити прозорі та для всіх зрозумілі правила гри.

Надрукувати
мітки:
коментарів