Поділитись:

Сказали, чи вплинув безвіз на кількість українців у Польщі

Вівторок, 09 січня 2018, 13:50
Сказали, чи вплинув безвіз на кількість українців у Польщі

Введення безвізового режиму між Україною та ЄС значно не вплинуло на збільшення кількості українців, які прибули до Польщі.

Про це йдеться у відповіді Управління з питань іноземців (UDSC) Польщі на запит власного кореспондента Укрінформу.

"Після майже п'яти місяців від введення безвізового режиму не спостерігалося якихось особливих змін в динаміці або характері міграції з України. Порівнюючи два періоди – чотири місяці до запровадження безвізового руху і чотири місяці після – спостерігається зростання майже на 9% в приїзді українців до Польщі. Це є природним наслідком зростання кількості українців, які живуть у Польщі, і відвідують батьківщину, а також приїзду до Польщі на сезонні роботи - в сільському господарстві або садівництві", – йдеться у відповіді.

Відзначається, що впродовж останніх чотирьох років постійно зростає кількість виданих віз у польських консульствах в Україні.

"У 2016-2017 роках їх видано 2,5 млн. Крім загального збільшення кількості виданих віз, змінюються пропорції на користь зростання виданих національних довгострокових віз на перебування в Польщі до одного року", – відзначають в UDSC.

Як підкреслюється, частина трудових мігрантів з України бажає залишитися в Польщі довше. Потім вони вироблять документи на перебування в Польщі на кілька років.

"Станом на сьогодні близько 143 тис. громадян України, що мають дійсні документи, що дають їм право на перебування в Польщі на період більш ніж один рік", – зазначають в управлінні.

Відзначається, що в цьому році на 6% зросла кількість заяв від українців на отримання дозволів на перебування в Польщі на більш тривалий період.

У UDSC нагадують, що громадяни України мають право протягом шести місяців в році працювати в Польщі без отримання дозволу на роботу, за умови письмового оформлення заяви роботодавця про працевлаштування у відповідних повітових відділах праці та письмової угоди.

"У 2015 році в Польщі було зареєстровано 763 тис. Заяв від роботодавців про працевлаштування українців, в 2016 році – 1,3 млн, в 2017 році – 1,8 млн", – зазначають в управлінні.

При цьому у відомстві нагадують, що кількість таких заяв зовсім не означає, що така ж кількість українців реально працювало у цих роботодавців.

Надрукувати
мітки:
коментарів