Поділитись:

Інфляцію в Україні розраховуватимуть по-новому

Понеділок, 15 січня 2018, 10:50

Із січня Україна перейшла на новий тип моніторингу продуктів, товарів та послуг, на підставі яких рахується інфляція. Новий перелік продуктів став більш розширеним: замість 23 соціальних найменувань зараз підлягає моніторингу вже 31 позиція.

Про це у мережі Facebook написав генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Серед нових продуктів є такі, ціна яких викликала резонанс цього року – куряче філе, а також батон, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку, крупа манна, ячнева, пшоно, яблука та риба морожена. Макаронні вироби будуть досліджуватись лише вітчизняні, тобто з м'яких сортів пшениці. Вершкове масло, яке буде лідером подорожчання й цього року, буде вимірюватись не в кілограмах, а по 200 грамів. Молоко буде моніторитися не 2,5 % жирності, а до 2,6 %.

Таким чином оновлений перелік продуктів більше відповідає реаліям сьогодення та наближений до європейських канонів.

Проте, зі слів експерта, негативним є той момент, що хвиля вимірювання буде продовжуватись один місяць. Тобто результати досліджень будуть не кожну декаду, а раз у місяць.

"Це можна вважати виправданим за рахунок наявних ресурсів, які можна витрати або на підтримання старої методології, або переходу на нову", – вважає він.

Крім того, держава буде стежити й за цінами на алкоголь та сигарети. Вперше починається спостереження на ціни на горілку, вітчизняне пиво та чотири види сигарет: від сигарет без фільтру до преміум-класу.

Надрукувати
мітки:
коментарів