Поділитись:

Що варто відвідати кожному туристу в Луцьку (фото)

Неділя, 11 лютого 2018, 20:00

Хоч Луцьк – невеличке містечко, однак, попри звинувачення у туристичній непривабливості, місто має, що показати туристу. "Конкурент" спробує вас у цьому переконати. Запевняємо: Луцьк має значно більше цікавих місцин та подій, ніж зазначено в цьому списку. Отож, запрошуємо охочих відвідати старовинний і одночасно сучасний Луцьк!

Пропонуємо вам ознайомитися з ТОП-20 місць, які варто подивитися у Луцьку.

Замок Любарта (вул. Кафедральна, 1а)

Славнозвісний Луцький замок, який розміщений на 200-гривневій купюрі, – однозначно те, що варто відвідати кожному туристу. Історію замку не писатимемо, але той факт, що біля В'їзної вежі колись відбувалися страти, вже інтригує і змушує бодай один раз відвідати замок, аби побачити те місце на власні очі. Окрім того, на території замку Любарта нині є кілька музейних експозицій: виставка дзвонів, давньої в'язниці та Музей книги. А влітку замок стає місцем, куди лучани й гості міста приходять на різноманітні фестивалі. Чого тільки вартий фест "Ніч у Луцькому замку". До слова, тогоріч тут гармонійно літала балерина на величезних повітряних кульках.

Вартість відвідування Луцького замку для дорослих – 20 грн, для дітей – 10 грн, для пільгових категорій громадян – безкоштовно.

***

Будинок скульптора (Лютеранська вулиця, 9)

Будинок місцевого скульптора та почесного громадянина Луцька Миколи Голованя часто називають "будинком із химерами", однак химерності там немає. Скрізь зрозумілі скульптури – купідони, люди, тварини, колони, чаші та ін. Власник будинку охоче спілкується з туристами та безкоштовно показує цікавинки. Тим, хто вперше побачить будинок, буде важко стриматися, аби не зробити фото, адже кращої фотолокації годі й шукати.

***

Лютеранська кірха (вул. Лютеранська, 1)

Неоготична споруда з найвищим шпилем у 24 метри, яка розташована в історико-культурному заповіднику "Старий Луцьк", однозначно приверне увагу будь-якого туриста. Раніше кірха була головним храмом для лютеранської общини, а з плином часу та історичних подій нині для духовних потреб її використовують християни-баптисти. Саме вони у 90-х роках відреставрували кірху після руйнування бурею шпиля та пожежі.

***

Кафедральний костел святих Петра і Павла (вул. Кафедральна, 6)

Собор побудували на початку XVIII століття. Тоді він був церквою при єзуїтському монастирі. За свою історію костел горів та реконструювався. Однак майже в первозданному вигляді дійшов до наших днів. Нині там відбуваються служби та звучить орган. Монументальність споруди зосереджена в центральному фасаді, яка гармонійно поєднує масивність двох асиметричних кутових веж.

***

Підземелля (вул. Кафедральна, 6)

Лабіринти, що знаходяться під Кафедральним костелом Святих Апостолів Петра і Павла, датуються XV-XVII століттям. Містичні історії у стінах підземелля можуть здаватися дійсно лячними, адже там панує загадкова атмосфера. Мало досліджені лабіринти досі криють таємниці та не дають відповідей на багато запитань. Усі охочі шукачі пригод можуть потрапити на екскурсію в підземелля будь-якого дня о 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 год. Вартість квитка для дорослих становить 25 гривень, для студентів – 15 гривень, для пільговиків – безкоштовно.

***

Вулиця Лесі Українки

730-метрова пішохідна вулиця є однією із центральних і найлюдніших вулиць міста. Вона зберігає багато будинків різних епох та стилів. Минулого року до архітектурних пам'яток та муралів додалася ще одна цікавинка – фонтани з підсвіткою. На вулиці Лесі Українки можна насолодитися смачною кавою та випічкою у маленьких кав'ярнях, "пошопитися" у крамничках чи придбати виріб народної творчості в умілих майстрів, відвідати Галерею мистецтв чи послухати музику, яку створюють вуличні музиканти.

***

Оновлений РЦ "Промінь" (пр. Президента Грушевського, 2)

24 серпня 2017 року феєрично відкрився оновлений розважальний центр "Промінь". З того часу заклад став улюбленим місцем розваг та відпочинку багатьох лучан та гостей міста. Тут виступають відомі артисти України, організовуються тематичні цікаві події для дітей, відбуваються прем'єри у мегазручному кінотеатрі, грають у боулінг-більярд, ласують смаколиками на відкритій літній терасі, б'ють рекорди на кібер-спортивній арені та багато іншого. А цьогоріч кулькова ялинка перед РЦ визнана найкращою в Україні за версією читачів популярної Facebook-групи "Це Україна".

***

Соціальний проект "City Park" (просп. Волі, 49а)

Сучасний парк у центрі міста – це те місце, де зможе відпочити кожен. Діти зможуть досхочу побавитися на гірках чи погодувати диких качок, які вже стали символом парку, екстримали – покататися на скейті на облаштованій території, дорослі – прогулятися доріжками вздовж річки Сапалаївки, яка протікає у парку, чи відвідати найближчі кафе чи магазинчики, спортсмени – показати свої здібності на безплатному спортмайданчику, а молодята – почепити символічний замок на Мосту закоханих. А от творчі натури зможуть зробити фото в креативній галереї вуличного мистецтва "4/8 Gallery". Також тут встановлений пам'ятник Андрію Кузьменку (Скрябін).

***

Ковзанка "Снігова королева" (вул. Чорновола, 3)

Із жовтня до квітня усі охочі можуть стати на ковзани та уявити себе зіркою фігурного катання. До того ж у "Сніговій королеві" активно тренуються юні хокеїсти, адже там відбуваються регіональні та міжнародні турніри. Туристи зможуть оцінити просторість та комфорт залу, де, окрім території для катання, є трибуна на 300 глядачів. Вартість квитка з понеділка по п'ятницю з 11 до 17 години стартує від 35 гривень, після 17 (у дні, коли не відбувається хокей) – вартує 40 гривень, у вихідні – 45 гривень.

***

Центральний парк культури та відпочинку ім. Лесі Українки

Оновлений у 2017 році центральний парк почав збирати як місцевих жителів, так і туристів. У колись занедбаному парку з'явилася алея ліхтарів, парасольок та навіть алея з ілюмінацією у вигляді краплин дощу. Туристи, які вже відвідували парк до реконструкції, однозначно "зацінять" нові лавки. Окрім того, поблизу міського зоопарку розміщена алея махрового жасмину, яку висаджували місцеві посадовці. Перебування у оновленому парку стане приємним проведенням часу.

***

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків (вулиця Карбишева, 1)

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків знаходиться у місті Луцьку на території Культурно-розважального центру “Адреналін Сіті”. Урочисте відкриття відбулося 24 серпня 2018 року.

Музей Корсаків створений з метою розвитку духовності нації, пропагування українського мистецтва у світі шляхом презентації яскравих творчих здобутків художньої культури XX століття, знайомства відвідувачів з сучасним мистецтвом через авторські проекти, інсталяції, перформанси. Загальна площа першої черги музейного комплексу становить близько 5 000 кв. м і містить низку виставкових залів. Площа постійної експозиції займає 3000 кв. м. У музеї представлено роботи понад 100 видатних митців (більш як 800 арт-об’єктів). Живопис, графіка, скульптура, інсталяція, відео-арт – тут зібрана колекція творів мистецтва найкращих українських авторів ХХ– ХХІ століть.

***

Луцький зоопарк (вул. Глушець, 7)

Відвідати зоопарк можна з 10:00 до 18:00 години. Тут цікаво не тільки дітям, а й дорослим, адже в зоопарку живуть багато екзотичних тваринок. Тигри, ведмеді, папуги, поні, мавпи, альпака, черепахи, носухи, ігуани, лемури, олені, лами, павичі, бізони, лебеді та багато інших тварин чекають на відвідувачів звіринцю. До того ж заклад почав організовувати різноманітні заходи – квести, ігри та розваги, які користуються популярністю у лучан. Дитячий квиток у зоопарк обійдеться у 25 гривень, а дорослий – у 40. Пенсіонери та студенти за наявності посвідчення можуть подивитись на тваринок за 30 гривень.

***

Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки (вул. На Таборищі, 6)

У військовому музеї представлена техніка служб забезпечення тилу Збройних сил України та техніка військ зв'язку, авіаційні комплекси та бронетанкова техніка, зенітно-ракетні комплекси та артилерійське озброєння. Всю цю техніку зібрали ледь не з кожного міста України, тому у музеї налічується близько тисячі експонатів. Музей користується чималою популярністю, адже, за неофіційними даними, за рік його відвідує близько 12 тисяч осіб.

***

Музей Волинської ікони (вул. Ярощука, 5)

Саме про цей музей можна сказати: "єдиний і неповторний". Його відкрили у 1993 році. І з того часу він став єдиним музеєм України, який являє собою самобутню регіональну школу волинського іконопису. Нині у 3-х залах музею представлені найкращі зразки волинського іконопису XVI-XVIII століть. Окрім цього, туристи можуть побачити й декілька витворів римо-католицької скульптури. Окреме місце в музеї займає ікона Холмської Богородиці, яка вважалася втраченою. А віднедавна у музеї можна натрапити на виставки, на яких представлені твори сакрального живопису, що створені руками воїнів АТО.

***

Дитяча залізниця (вул. Шопена, 14а)

Проїхатися від станції "Росинка" до станції "Водограй" за 27 хвилин усі охочі можуть, починаючи з неділь травня. Влітку ж залізниця готова перевозити дорослих та малих туристів ще й у суботу та святкові дні. Справжній поїзд, який робить "ту-ту", вразив вже не одну дитину. А провідники, квитки та атмосфера подорожі – це те, що приваблює маленьких туристів, дарує посмішки та приємні емоції.

***

Слоник... без Моськи (вул. Шопена, поблизу дитячої залізниці)

Певно, багато лучан ще пам'ятають, як славнозвісний слоник у колись ботанічному саду був із Моською. Однак знайдуться й ті, хто асоціює його винятково з обшарпаним СРСР-івським монументом. Для того, аби цікаве місце не поростало "мохом-болотом" і сміттям, активісти почали фарбувати самотнього слоника. Яким він уже тільки не був – і червоним, і синім, і зеленим, і зі стильною в'язаною накидкою. Загалом, аби слоник не думав, що про нього забувають, його варто хоч інколи відвідувати =)

***

"Пам'ятник свині і салу" (вул. Євгена Сверстюка, 2)

Дубовий пам'ятник свині, яка з 2008 року тримає чималий шматок сала біля пивного клубу "Майдан", був свого часу символом фестивалю сала. Раніше біля неї охоче фотографувалися туристи. Нині про тваринку трохи забули. Її початкова вага становила 850 кілограмів, проте з плином часу та властивостями деревини свинка трішки "схудла".

***

Літак Іл-18Б (просп. Молоді)

Майже 36-метровий літак, який встановлений ще за радянських часів, й досі вабить не тільки туристів, а й місцевих дітлахів. Нині на борт літака, який вміщав у собі від 80 до 122 осіб, нікого не пропускають, адже це небезпечно. А колись там був облаштований дитячий кінотеатр, а ще пізніше – бар. Нині біля літака паркуються автомобілі, проте туристів до пам'ятника радянської цивільної авіації приводить цікавість, яка не згасає з роками.

***

Найдовший будинок у світі (просп. Соборності-Молоді)

Довжина будинку та його особливість відома, певно, лише місцевим. Однак це змушує туристів перепитати: "Що? Найдовший у світі?" Саме так! Його довжина сягає 1750 метрів, а враховуючи відростки – цілих 3029 метрів. Будинок має 15 тисяч вікон, 170 під'їздів та майже 3 тисячі квартир. Трикілометрова споруда за довжиною поступається лише Великій китайській стіні. Подейкують, що навіть нові мешканці будинку блукають у пошуках свого під'їзду. Загалом – варто побачити на власні очі.

***

Графіті

У Луцьку є чимало цікавих графіті, біля яких аж кортить зробити фото. Низку малюнків художників можна побачити на вулиці Лесі Українки, на стіні Інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, що на вулиці Ковельській, біля спортивно-розважального комплексу "AdrenalinCity, на проспекті Волі, біля ЦУМу та інших. Зображення часто створюють у рамках фестивалю сучасного мистецтва "Art Territory".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів