Поділитись:

"Часник не захистить від вірусу грипу", – педіатр Світлана Ніколаєнко

Понеділок, 22 січня 2018, 21:00
«Часник не захистить від вірусу грипу», – педіатр Світлана Ніколаєнко

Усіх батьків об'єднує одне – для кожного найважливішим у житті є здоров'я їхніх дітей. Втім підходи і погляди щодо забезпечення здорового раціону харчування, загартовування та навіть лікування відрізняються.

Одні батьки своїм дітям дозволяють їсти майже все, інші – забирають з раціону м'ясо, одні з дитинства зміцнюють організм свого чада загартувальними процедурами, інші – не випускають дітей в холодну погоду надвір, одні дотримуються календаря щеплень від хвороб, інші вважають це небезпечним. І в кожного на ці теми свої аргументи.

Що ж дійсно треба для дитячого організму, а що може йому нашкодити, в цьому допомогла розібратись ІА "Конкурент" міський педіатр Луцького управління охорони здоров'я Світлана Ніколаєнко.

Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками

– Які найпоширеніші захворювання спостерігаються у дітей в зимовий період?

– ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) – це найпоширеніше інфекційне захворювання, яке спостерігається у дітей у цей період. Воно передається повітряно-крапельним шляхом.

Дуже поважаю доктора Комаровського, і він нещодавно опублікував пам'ятку для профілактики вірусних захворювань. Так от там чітко сказано, і я можу повторити: профілактичних засобів проти вірусів не існує. Ані часник, ані цибуля, ані вітаміни з аптеки від вірусу грипу ГРВІ не захищають. Ба більше, ці всі народні методи – це лише заспокоювання себе, що ти щось ніби робиш для профілактики.

Джерело інфекції – це людина. Якщо є епідемія, то найкращий метод боротьби – карантин. Якщо немає епідемії, тоді хвора людина повинна носити маску. Але в жодному разі її не треба носити здоровим людям – їм треба дихати свіжим повітрям. Навіть якщо в домі є хвора на ГРВІ людина, все одно варто провітрювати кімнату, особливо в період опалювального сезону, коли повітря в приміщенні здебільшого пересушене.

– Як часто треба провітрювати?

– 4 чи 5 разів на день. І робити вологе прибирання. Також треба часто мити руки, особливо після вулиці, після громадського транспорту. Немає можливості помити водою – скористайтесь вологими серветками. Бо ж через брудні руки ГРВІ теж передається.

Важливо утримувати слизову носа вологою – це можна зробити звичайним сольовим розчином, який продається в аптеці. Боротися проти високої температури рекомендовано групою парацетамолу чи ібупрофену, але в жодному разі не аспірином. Оскільки з жарознижувальною метою аспірин використовувати заборонено усіма клінічними протоколами. І ще, не менш важливо, треба давати організму боротися з вірусом. Якщо висока температура – це означає, що організм бореться.

Якщо температура 38 - 38, 5 °C, то не варто панікувати і боятись, що це щось страшне для дитини, і бігти збивати температуру. Якщо дитина нормально переносить таку температуру, якщо немає виражених головних болей, немає судом, то вірус гине при високій температурі і швидше настане виздоровлення. Якщо вища температура, то тоді варто давати жарознижувальні, про які я вже казала.

Взагалі ГРВІ і грип антибіотиками не лікується. Тобто препаратів, які лікують вірус, немає. Щоправда є тільки два препарати, які призначаються у складних випадках грипу. Тому не варто йти в аптеку і витрачати кошти на розрекламовані засоби проти ГРВІ. Медики такі препарати називають таким гарним словом "фуфломіцини" – це те саме, що часник і цибуля.«Часник не захистить від вірусу грипу», – педіатр Світлана Ніколаєнко

– Ви, до речі, згадали про антибіотики. Деякі батьки люблять все лікувати антибіотиками. Коли ж дійсно варто їх застосовувати?

– Ми повинні запам'ятати одне просте правило: вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. І крапка!

Антибіотиками лікується бактеріальна флора. Тобто захворювання, викликані бактеріями, вірус (ГРВІ) – ні. Призначатися антибіотики можуть у випадку, коли вже буде зафіксовано, що є ускладнення через грип чи ГРВІ. У таких випадках може приєднуватися бактеріальна флора і можуть викликатись отити, пневмонії, захворювання сечовидільної системи.

Якщо банальним ГРВІ дитина хворіє до 5 днів і температура не спадає більше 4 днів, то ми тоді звертаємось до лікаря, здаємо аналізи. Вже відповідно до результатів отриманих аналізів, якщо виявляться ускладнення, викликані бактеріальною флорою, тоді лише можна призначати антибіотики.

Батьки інколи самі провокують лікарів і подекуди буває таке, що призначають антибіотики не за потребою. Яка біда в тому, що дають антибіотики не за потребою? Виникає резистентність (стійкість) мікрооранізмів до антибіотиків.

Може статися таке, що ми доживемо до того, коли не зможемо боротися із банальною бактеріальною флорою, тому що вона буде стійка до антибіотиків, а це наслідок необдуманого, безпричинного їх призначення у повсякденному житті. За останніх 20 років людство не знайшло жодного нового антибіотика. Тому ми повинні берегти ті, які є для того, щоб можна було лікувати складні інфекції.

Що робити в тому випадку, коли в дитини тривалий кашель, який довго не проходить. Якими можуть бути причини його появи?

– Поняття "тривалий кашель" – це, швидше, вислів батьків, в медицині такого немає. Кашель – це симптом, а не захворювання. Він може бути при ГРВІ і коли є якісь виділення в носі, які стікають задньою стінкою.

Обов'язково потрібно розібратись, і тривалий кашель, звісно ж, повинен насторожувати, бо це може бути й ознакою тяжких захворювань (наприклад бронхіт, туберкульоз). Ми не можемо остаточно казати: є тривалий кашель – робіть ось це. У кожному індивідуальному випадку треба визначити причину кашлю, а тоді призначати лікування.

Найчастіше діти хворіють тоді, коли йдуть в садочок. Чи можливо якось запобігти тому, щоб дитина, відвідуючи дошкільний заклад, не хворіла (зрештою, не так часто хворіла)?

– Ні! Неможливо, адже це є звичайний природній процес. Що таке садочок? Це знайомство з мікроорганізмами, і ми їх не уникнемо.

Працівникам садочків потрібно обов'язково стежити за тим, щоб приміщення провітрювалось, вчасно здійснювати вологе прибирання. Більше живих і менше штучних вазонів, які я називаю "пилозбірниками".

– Скажіть, які загартовувальні процедури допустимі для дітей до 3 років? Це ж зовсім малюки

– Скажу так, що загартування організму – справа дуже індивідуальна, і будь-яке загартування – це стрес для нього. Якщо хочете знати моє ставлення до таких загартовувань, як-от, наприклад, кожних дві хвилини тримати ноги в холодній воді, то я не прихильник такого.

Але, на мою думку, перебування на свіжому повітрі – це вже певною мірою загартування. Дитина не повинна сидіти весь час у приміщенні чи за планшетом. Бо біда нашого часу в тому, що досить часто батьки самі тицяють дітям в руки планшети, аби ті заспокоїлись чи не заважали їм. Це неправильно! Дитиною треба займатися, з нею треба гуляти три-чотири рази на день на свіжому повітрі. Ось це є найосновнішим загартовуванням. А в ополонку дітей вкидати не варто. (сміється, – К.).«Часник не захистить від вірусу грипу», – педіатр Світлана Ніколаєнко

Від чого взагалі залежить дитячий імунітет і як його можна зміцнювати?

– Будь-який імунітет – це чинник, на який впливає багато факторів: навколишнє середовище, наше харчування, спосіб життя… Зміцнювати якимись спеціальними засобами і вживати препарати, які стимулюють імунітет (особливо в дитячому віці), категорично заборонено. Абсолютно не можна пити курсами вітаміни, імуностимулюючі препарати – це недоказова медицина. В медицині основне не нашкодити! Не можна стимулювати імунітет, бо він має певні межі, і якщо ми будемо стимулювати, то дійдемо до того, що він не відповідатиме нам тоді, коли потрібно. У здорової дитини найкраща профілактика імунітету – це здорове, збалансоване і правильне харчування.

Вакцинація – це єдиний засіб для профілактики і боротьби із складними захворюваннями

Зараз чи не найпопулярнішою є тема вакцинації дітей. Одні батьки – за щеплення, а інші – категорично проти. Що ви на це скажете?

– Треба вакцинувати дітей. Тому що визнано у всьому світі, що вакцинація – це єдиний засіб для профілактики і боротьби зі складними захворюваннями. До слова, наш календар щеплень, в порівняні з календарями щеплень інших країн світу, набагато менший. У нас є основні захворювання, від яких ми проводимо вакцинацію: БЦЖ, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, вірусний гепатит В, гемофільна інфекція, кір, паротит, краснуха. Це складні захворювання, і якщо вони виникають, то дуже швидко поширюються спалахи та епідемії, які складні в плані лікування. Єдине спасіння – це вакцинація.

От зараз в нас в Україні спалах кору. І за 11 місяців 2017 року зареєстровано 3 382 випадки захворювання на цю недугу. В той час, як за аналогічний період 2016 року ця цифра становила лише 78. Вже зареєстровано 5 випадків смертей від кору. Щоб у XXI столітті помирали діти від кору, то це на чиїй совісті має бути? От якби ці діти були вакциновані, вони би не померли. Вакцинація захищає від захворювань на кір і ускладнень. Тобто якщо ми вакциновані, ми перенесемо кір легше. Існує антивакцинальна кампанія, і кому вона вигідна – невідомо.

Втім це все ще залежить від свідомості наших людей. Вважаю варто довіряти людям в білих халатах, а не бабусям чи сусідам. Так, є страхи, яку реакцію дасть вакцина, але ця реакція допустима і передбачена в інструкції.

– Ви багато говорите про те, що важливим фактором, який впливає на імунітет дитини, є харчування. Яким же має бути повноцінний раціон для дітей, скажімо, 4-5 років?

– Для росту і забезпечення нормальної життєдіяльності дитячого організму важливу роль відіграє харчування. Варто дотримуватись режиму та різноманітності, збалансованості і помірності в їжі.

Відповідно, дитячий організм повинен в певних об'ємах отримувати ту енергетичну цінність їжі, яка необхідна для кожного віку. Казати, що в 4 роки можуть бути великі проблеми з харчуванням дітей не можна, бо їхній раціон відстежують і керують ним батьки. Обов'язково мають бути в раціоні білки, жири і вуглеводи. Звісно ж, дитина має їсти всю різноманітність складових харчування: м'ясо, риба, молочні продукти, відповідні жири і фрукти. В будь-якому дитячому віці не можна давати забагато борошняного, солодощів ну і, звісно ж, фаст-фуд.

Те, що ми можемо купити в магазині, все містить консерванти. Дитяче харчування повинно бути більш наближене до природності і без харчових добавок. Діти їдять все, поки не спробують цих зовнішніх додаткових смакових подразників.

Чому фаст-фуди такі популярні серед дітей? Бо вони смачні, мають добавки, які впливають на смакові рецептори, ти їх їси і тобі хочеться ще.

Примушувати дитину їсти – неправильно

– Ви сказали, що в правильному раціоні дітей має бути м'ясо, а от є сім'ї вегетаріанців, які свідомо забирають тваринний білок з раціону своєї дитини. Це не нашкодить їй?

– Я прихильник того, що в раціоні дитини обов'язково мають бути присутні білки тваринного походження: м'ясо і риба. М'ясо – це скарбниця заліза, і діти, які в своєму раціоні мають м'ясо, ніколи не матимуть анемії (білокрів'я). У них буде хороший показних гемоглобіну, бо те залізо, яке міститься в яловичині, воно 100 % засвоюється в організмі. Якщо в дитини незначна анемія, то її можна полікувати правильним дієтичним харчуванням, додаючи в раціон м'ясо червоних сортів. Якщо доросла, сформована людина може бавитись вегетаріанством, то для розвитку й росту дитячого організму необхідне надходження як вуглеводів, так і жирів. Хочемо ми чи ні, але білки – це основний будівельний матеріал організму дитини.

– Що робити, коли дитина відмовляється їсти? Чи правильно її примушувати з'їсти, наприклад, сніданок?

– Примушувати дитину їсти – неправильно. Потрібно не примушувати, а радити. Я часто кажу батькам, коли вони бідкаються, що дитина не хоче їсти: діти будуть їсти смачну їжу і те, що вони люблять. Підбери раціон так, щоб дитина хотіла їсти, зацікав її. Наприклад, приготуй їжу разом з дитиною. Можна банальну яєчню так приготувати і так прикрасити, що дитина із задоволенням буде це їсти. Все залежить від того, що дитина хоче їсти, і від бажання батьків приготувати ту їжу.

– Є діти, які навпаки багато їдять, особливо фаст-фуд, і як результат – ожиріння. Загалом, які чинники впливають на дитяче ожиріння і чи існує, можливо, якась профілактика цієї проблеми?

– Таке питання профілактики мене дивує. Ну яка профілактика?! Тарілку забирати з-під рота дитини хіба-що. Проблема дитячого ожиріння постала дуже гостро. До того ж захворювання шлунково-кишкового тракту у шкільному віці займає 4 місце. Ви тільки вдумайтесь!!! Після захворювання опорно-рухового апарату (сколіоз: постійне сидіння в школі, комп'ютери, портфелі) на другому місці – захворювання ока: ті ж таки комп'ютери, телефони, на третьому – захворювання ендокринної системи, і тут же ж, окрім зобів, є й ожиріння, і на четвертому – захворювання кишково-шлункового тракту.

Всі ці захворювання від дарів цивілізації, і нікуди ми від цього не подінемось. Аби не було захворювань кишково-шлункового тракту, потрібно дотримуватись здорового харчування, щоб дитина якомога менше їла шкідливої їжі, яка на кожному кроці вабить рекламою.

І знову ж таки повторюсь, але дуже багато залежить від батьків. Якщо батьки самі їдять той гамбургер, то й дитина теж його захоче спробувати. Від цих харчових продуктів може бути порушення обміну речовин і як наслідок – ожиріння. Режим харчування має бути правильним, і дитина має харчуватись мінімум кожні 4 години і старатись, щоб харчування було в один і той же час. Адже таким чином виробляється рефлекс і виділятиметься шлунковий сік. Тому не можна, щоби діти робили банальні перекуси, а потім, коли треба буде їсти, не мали апетиту.«Часник не захистить від вірусу грипу», – педіатр Світлана Ніколаєнко

– Що б ви ще як педіатр порадили луцьким батькам?

– Я вважаю, що зараз найосновніше питання – це, звісно ж, вакцинація, бо в нас з цим проблема.

Рівень вакцинації від дифтерії і правцю – 50 %, від поліомієліту – 42 % від кору, паротиту, краснухи – 96 %. Це говорить про те, що цього недостатньо.

За даними ВООЗ, захищеними можуть вважатись люди і колектив, коли рівень охоплення імунізації населення – 95 %.

Тоді ми будемо спокійні, що в нас не буде спалаху і епідемії. Батькам варто переглянути своє ставлення до вакцинації і робити щеплення своїх дітей, пам'ятаючи, що потім будуть винити себе. Легше це діло попередити, аніж потім лікувати.

Надрукувати
мітки:
коментарів