Поділитись:

В Україні вперше збудують дорогу з вугільних відходів

П'ятниця, 19 січня 2018, 18:21
В Україні вперше збудують дорогу з вугільних відходів

В Україні планують побудувати ділянку автомобільної дороги з використанням попелошлаків – відходів вугільних ТЕС. Дорога буде завдовжки 1 км – вона з'єднає кілька сільських населених пунктів.

Про це розповів регіональний менеджер з КСВ ДТЕК Енерго Петро Курляк, – пише ЦТС.

"Компанія ДТЕК реалізовує пілотний проект з будівництва ділянки дороги із застосуванням попелошлаків матеріалів. Для вибору пілотного проекту із самого початку було кілька пропозицій і навколо них було багато суперечок. У підсумку затвердили ділянку дороги, що проходить через чотири села у Львівській області: Перекалки-Рогалі-залізнична станція Добротвір-Матяші протяжністю 1 км", – повідомив Курляк.

Він також додав, що на сьогодні компанія ЗахідДорПроект вже закінчила проектно-кошторисну документацію. У 2018 році планується проходження експертизи і будівництво пілотної ділянки дороги.

Як заявила менеджер департаменту екологічної безпеки ДТЕК Енерго Тетяна Завгородня, в Україні утворюється близько 7,5 млн попелошлакових відходів на рік. З них 6 млн тонн генерує ДТЕК. В Європейських країнах відсоток утилізації попелошлакових відходів становить близько 92 %, у США – 41 %, Індії – 50 %, Китаї – 65 %. Показник, якого вдалося досягти ДТЕК на одній з ТЕС – 43 %.

Із її слів, використання попелошлаків значно знижує собівартість виробництва будматеріалів – не менш ніж на 15-20 %, а вартість робіт з будівництва доріг – в середньому на 30 %. У світовій практиці попелошлакові відходи використовували при будівництві швидкісної дороги Ейзенхауер в Чикаго і Ересуннскій моста між Данією і Швецією.

Надрукувати
мітки:
коментарів