Поділитись:

(Не) Стабільна гривня – справа сезонних чинників

П'ятниця, 26 січня 2018, 13:34

Гривня поступово девальвує впродовж останніх місяців. Тільки за перші три тижні січня національна валюта відносно долара подешевшала на 78 копійок.

Що відбувається і коли курс стабілізується? Про це розповіла Олена Білан, головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital.

Ослаблення курсу гривні в грудні і січні пов'язане з сезонними факторами, такими як різке зростання бюджетних витрат в кінці року, активізація імпорту, зниження експорту сільськогосподарської продукції. З огляду на те, що населення і бізнес знають про таку сезонність, то зростає попит і на готівковий долар.

Надалі на валютний курс впливатимуть фундаментальні фактори і сезонні коливання. До фундаментальних факторів належить стан платіжного балансу, який, у свою чергу, залежить від світових цін на сталь, руду, зерно і нафту, а також від припливу капіталу в країну. Перспективи світової економіки та світових товарних ринків залишаються сприятливими і ставлення інвесторів до України позитивне. Тому, за відсутності негативних сюрпризів у світовій економіці і співробітництву України з МВФ, притоки і відтоки капіталу в країну будуть
збалансовані.

Що стосується сезонних чинників, то, як правило, валютний ринок стабілізується в лютому. Вже в березні-квітні починається тенденція до зміцнення гривні. Навесні стабілізується експорт і підвищується пропозиція готівкового долара, в тому числі від дрібних аграріїв, які починають фінансувати посівну кампанію.

"Ближче до осені тренд розвертається, і восени ми спостерігаємо ослаблення курсу. В цьому році додатковим негативним фактором може стати підвищена невизначеність напередодні виборів, яка може посилити девальваційні очікування населення майбутньої осені та зими. Але в цілому, ми не очікуємо різких змін курсу гривні в 2018 році і прогнозуємо, що він буде коливатися в діапазоні 26-29 грн/дол", – зазначила експерт.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів