Поділитись:

Усе, що треба знати про нові правила перетину кордону

П'ятниця, 26 січня 2018, 19:30

З 1 січня почали діяти оновлені правила митного контролю для ввезення на територію України та вивезення за кордон різних предметів вжитку.

Митні правила є однаковими для всіх громадян України, незалежно від виду транспортного засобу, яким перетинається кордон (за винятком загальної суми речей, які будуть ввозитись та вивозитись), і вказані з розрахунку на одну людину за умови перетину кордону разово впродовж однієї доби, – інформує 24 телеканал.

Коридори на митниці

Для початку варто правильно обрати коридор, а їх усього 2: "зелений" та "червоний". "Зелений" – це відсутність письмового декларування речей, які ви збираєтесь провозити, без заповнення митної декларації, без митних зборів. "Червоний" – навпаки.

Ви можете пройти митний контроль по "зеленому" коридору, якщо:

  • Перевозите в багажі особисті речі.
  • Везете зі собою їжу загальною сумою до 200 євро.
  • Різні товари загального вжитку на суму до 1000 євро в аеропортах, або 500 євро машиною, поїздом та іншими видами транспорту, крім літаків.
  • Гроші в будь-якій валюті, яка має еквівалент до 10 тисяч євро.
  • Не більше 5 упаковок медикаментів (заборонено перевозити психотропні та наркотичні медичні препарати).
  • Алкоголь (можна перевозити тільки особам, що досягли 18 років) – до 1 літру міцних напоїв (більше 22 % вмісту спирту), до 2 літрів вина і до 5 літрів пива.
  • Тютюнові вироби – до 200 цигарок (1 блоку), або до 250 грам тютюну, або до 50 сигар.

"Червоний" коридор варто обирати, якщо вам необхідно проходити митний контроль із обов'язковим заповненням митної декларації.

Важливі нововведення: згідно зі змінами у статті № 374 Митного Кодексу України, які вступили в силу з 1 січня 2018 року щодо ввезення та вивезення товарів з-за кордону в Україну – не підлягають оплаті мита товари, які мають вагу до 50 кг, та коштують не більше 500 євро, або 1000 євро, якщо ви подорожуєте літаком. При цьому необхідно бути відсутнім в Україні більше, ніж 24 години, і в'їжджати на Батьківщину не частіше одного разу протягом 72 годин. Якщо ж ви приїжджаєте частіше, тоді без оподаткування дозволяється провезти товарів не більше, ніж на 50 євро.

Якщо при перетині кордону ви порушили одне з часових обмежень – вам доведеться сплатити податки у розмірі 20% від вартості товарів, яка є різницею, що перевищує 50 євро.

Якщо ж з часовими рамками все добре, але ви намагаєтесь перевезти товарів на суму, більшу за 500 євро, тоді доведеться сплатити не тільки 20 % ПДВ від суми, що перевищує 500 євро, але ще й 10 % мита.

Така сама схема діє, якщо ви дотримались і часових обмежень, і грошових, але не вклались у вагу в 50 кг – 20 % ПДВ і 10 % мита.

Кожне обмеження і правило розраховується на одну людину.

Що входить до списку особистих речей, які не оподатковуються

[image=37441 class="clicable-image" data_full=/img/original/feed_publication_image/22/22817_suo05MbHlN6I.jpg ]

[image=37442 class="clicable-image" data_full=/img/original/feed_publication_image/22/22817_S4iHtTiPt3Ht.jpg ]

Вивезення різноманітних товарів за межі України

Вивозити або ж пересилати з нашої держави за кордон можна товари, вартість яких в сумі не перевищує 10 тисяч євро (еквівалент). Це правило стосується як тих товарів, що необхідно декларувати, так і тих, які можна провозити по "зеленому" коридору.

Якщо все-таки необхідно вивезти щось, що коштує дорожче зазначеної вище суми, тоді товари підлягають письмовому декларуванню з поданням митної декларації та сплаті вивізного мита.

Можна обійтись без документів (якщо загальна вартість товарів перевищує суму у 10 тисяч євро), що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, у наступних випадках:

  • Ви виїжджаєте за кордон на постійне місце проживання, тому забираєте речі з собою.
  • Ці речі входять до складу спадщини, оформленої в Україні на користь громадянина-нерезидента, але необхідно підтвердити склад спадщини нотаріально.
  • Якщо українець вивозить речі тимчасово, надавши перед тим письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення.
  • І навпаки – були тимчасово ввезені на митну територію України під зобов'язання про їх зворотне вивезення, що підтверджується відповідними документами.
  • Якщо ці речі громадянин-нерезидент одержав у вигляді призів і нагород за участь у змаганнях, конкурсах, фестивалях тощо, які проводились на території України. Це необхідно також підтвердити відповідними документами.

Також митному оподаткуванню не підлягають товари, що були куплені нерезидентами в Україні, але при цьому їх загальна фактурна вартість не повинна перевищувати сумі задекларованих грошей, які іноземець перед тим ввозив у нашу державу.

Замовлення товарів через інтернет з-за кордону

Нові правила Митного Кодексу торкнулись також інтернет-замовлень з іноземних сайтів. Тепер вартість будь-яких посилок не повинні перевищувати загальної суми у 150 євро. Якщо ж ви порушуєте це правило, то пересилання буде оподатковуватись і підлягати обов'язковій сплаті мита на кордоні.

Щодо обмеження кількості посилок в одні руки (не частіше 3 на місяць) – наразі чиновники проголосували про відтермінування введення цієї поправки до 1 січня 2019 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів