Поділитись:

Ні корупції: найгучніші справи 2017 року (інфографіка)

Понеділок, 29 січня 2018, 12:40
Ні корупції: найгучніші справи 2017 року (інфографіка)

В міжнародному рейтингу, що відображає індекс сприйняття корупції, Україна розділяє 131-ше місце з Росією, Непалом, Казахстаном та Іраном. Найнижчий рівень корупції в Данії, Новій Зеландії та Фінляндії, а найгірша ситуація в КНДР, Південому Судані та Сомалі, від яких нас відділяють 43 позиції рейтингу.

В 2017 році про боротьбу з корупцією дуже багато говорили чиновники всіх рівнів, а от як вони насправді боролися з цим злом, відстежили аналітики "Слова і Діла".

Якщо подивитись офіційну статистику, то кількість обвинувальних актів, що надійшли до суду, становить 3776. З них судами були розглянуті лише 1198 кримінальних проваджень. Засуджені 788 осіб. З них – 28 депутатів, троє працівників апаратів судів, троє прокурорів, два працівники СБУ, 110 поліцейських та працівників МВС, 25 працівників ДФС, 33 працівники інших правоохоронних органів, 68 військових, 36 сільських, селищних та міських голів, 49 посадових осіб місцевого самоврядування та 172 держслужбовці. Як бачимо, найменше "корупційних" вироків серед суддів, прокурорів та працівників СБУ. Найчастіше ловили працівників МВС та держслужбовців.

Щодо покарання, то більшість засуджених відбулися штрафами (475 осіб). Тюремні терміни отримали 188 осіб, обмеження волі – 46, позбавлення права обіймати певні посади – 29. Взагалі уникли покарання 460 осіб.

А яка ж доля гучних затримань високопосадовців у 2017 році? Ще не забулися різнокольорові ковдри, в які був загорнутий у суді тодішній голова ДФС Роман Насіров, якому обирали запобіжний захід в рамках розслідування справи Онищенка щодо фактів розкрадання коштів під час видобутку та продажу газу за договорами з ПАТ "Укргазвидобування". Головному податківцю закидали завдання збитків державі на суму близько 3 млрд грн.

У квітні минулого року працівники НАБУ затримали екс-народного депутата Мартиненка в рамках справи про розтрату 17,3 млн грн державних коштів ДП "Схід ГЗК" під час закупівлі уранового концентрату. Мартиненко холоднокровно сприйняв зняття депутатської недоторканності й надалі поводився доволі спокійно та впевнено.

У липні Верховна Рада погодилася на зняття недоторканності з нардепів Максима Полякова (підозрювався в отриманні хабара на суму $ 7,5 тис.) та Борислава Розенблата. Його охоронця затримали детективи НАБУ й підозрювали в отриманні хабара в розмірі $ 200 тис. У НАБУ заявили, що хабар передавали нардепу за врегулювання питання про ліцензування видобування бурштину в Житомирській області.

Натомість Розенблат подав позов на НАБУ, спробував вилетіти до Кельна з діамантовими "подарунками для племінниць" у кишенях, а нещодавно подав позов проти України до Європейського суду з прав людини.

Однією з останніх гучних справ 2017 року стало затримання працівниками НАБУ та САП у жовтні заступника Міноборони Павловського та директора Департаменту держзакупівель Міноборони Гулевича, яких підозрюють у розтраті 150 млн грн державних коштів під час закупівлі палива для потреб армії.

Можливо, ці справи навіть потраплять до суду, але чи вистачить суддям доказової бази, щоб винести справедливі вироки, побачимо згодом. Поки можемо констатувати, що очільниця НАЗК виписувала собі 250-відсоткові премії, мабуть, за те, що система е-декларування не працювала, коли це вкрай необхідно.

Народні депутати, обурені необхідністю показувати народу свої статки, вирішили примусити заповнювати декларації громадських активістів, які занадто активно борються з корупцією. Після низки скандалів між антикорупційними відомствами, звільнення голови комітету ВРУ з питань корупції в Єврокомісії не витримали й натякнули владі, що якщо в країні найближчим часом не з'явиться антикорупційний суд, то нам скасують безвіз.

Під кінець 2017 року президент подав свій варінт законопроекту про антикорупційний суд. І тепер усі чекають чергового дива. Хоча в країнах, де рівень корупції невисокий, немає таких спецсудів, а там, де вони діють, подекуди рівень корупції лише зростає. Адже, щоб подолати корупцію, потрібно не нові органи створювати, а побороти бідність.

Детальніше – на інфографіці.

Ні корупції: найгучніші справи 2017 року (інфографіка)

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 квітня 2024
07 березня 2024
05 березня 2024
14 лютого 2024
27 січня 2024
11 січня 2024
09 січня 2024
27 грудня 2023
13 грудня 2023
29 листопада 2023