Поділитись:

"Шахи та стрільба" всеукраїнського турніру з більярду у Луцьку (фото, відео)

Понеділок, 29 січня 2018, 20:00

"Це як шахи та стрілецькі види спорту, об'єднані в один", – говорив видатний майстер народної творчості Іван "Луцький" Ариванюк голові Волинської ОДА Володимиру Гунчику, коли той у п'ятницю, 26 січня, завітав у "George's Club" на відкриття 1-го етапу Відкритого кубка Федерації більярдного спорту України серед ветеранів.

Із представників влади прийшов не лише він. Поряд стоять перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад та заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Ігор Ващенюк та начальник відділу з питань фізичної культури та спорту обласної державної адміністрації Ігор Дмитришин.

"Ми з Іваном Івановичем познайомилися в Будинку офіцерів досить давно. Там стояв великий більярдний стіл та збиралися любителі цієї гри. У Ківерцівському районі, де був легендарний сувенірний цех, яким Іванович керував, і зараз чудово пам'ятають великого майстра народної творчості Івана Ариванюка", – урочисто розповідає Григорій Недопад.

Чому стільки в перших трьох абзацах про пана Ариванюка? Відповідь проста: турнір на честь його 70-річчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ІВАН "ЛУЦЬКИЙ" АРИВАНЮК: "Я РОБИВ БІЛЬЯРДНІ КИЇ ДЛЯ ЧЕМПІОНІВ ТА ПРЕЗИДЕНТІВ"

Усього для участі в змаганнях зареєструвався 21 учасник із 18 міст України, а баталії тривали упродовж трьох днів та завершилися у неділю, 28 січня.

"Ось так проходять більярдні турніри: в тишині та спокої, без музики та лишніх розмов", – зауважив мені директор "George's Club" Юрій Король, коли розпочалися перші ігри.

Більшу частину першості я спостерігав в онлайн-режимі на сторінці блогера Павла Будчика, який також люб'язно надав редакції ІА "Конкурент" і фотографії для підготовки цього матеріалу.

На власні очі, окрім початку, вдалося побачити частину фіналу, в якому киї схрестили Анатолій Маліванчук та Микола Зимак. Це дуже дивне видовище для такого профана в більярді та любителя динамічних видів спорту, як я.

Двоє чоловіків мовчки ходять навколо більярдного столу та намагаються перевершити один одного в майстерності та тактичному мисленні. Навколо також мовчки сидять інші чоловіки та жінки й із захопленням спостерігають за цим дійством упродовж кількох годин.

"Господи, та вони справжні психи", – відразу подумалося мені (трактування "психи" вжито в абсолютно позитивному значенні. Мається на увазі: віддані поціновувачі більярду).

У підсумку перемогу здобув Анатолій Маліванчук, а разом із нею – і вишуканий кий від Івана Ариванюка. Загалом п'ядестал сформувався так:

"Золото" – Анатолій Маліванчук.

"Срібло" – Микола Зимак.

"Бронза" – Олександр Косик та Йосип Карпів.

Текст: Руслан ПИЛИПЧУК

Фото: Павло Будчик

Надрукувати
мітки:
коментарів