Поділитись:

У Волиньраді хочуть контролювати використання надр

Понеділок, 07 березня 2016, 12:30
У Волиньраді хочуть контролювати використання надр

На Волині Верховній Раді та Кабміну пропонують внести зміни до чинного законодавства України у галузі надрокористування, передавши повноваження на місця.

Про це йшлося під час комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, інформує власкор "Вголосу".

Так, автор проекту рішення депутат Василь Столяр зазначив, що у Волинській області є всі передумови для розвитку краю шляхом освоєння мінерально-сировинних ресурсів, однак заплутане правове регулювання, надмірна складність процедури отримання суб'єктами господарювання спеціальних дозволів на користування надрами, низка погоджень для початку видобування корисних копалин стримує процес залучення цих ресурсів в економіку області.

"Структура і організація управління надрами в державі себе не тільки вичерпала, але й дискредитувала. Вона гальмує розвиток екомічних відносин, породила нечувану корупцію, створила умови для нелегального видобутку корисних копалин. Сьогодні назріла необхідність внесення якісних змін в закони, що регулюють гірничі відносини в державі, зокрема зміни положень, пов'язаних із визначенням повноважень органів місцевого самоврядування у цій сфері, а саме в частині посилення їх ролі", – сказано у проекті рішення.

Депутат зауважив, формально маючи право надавати в користування надра для розробки родовищ корисних копалин, місцеві органи влади усунуті від самостійного прийняття рішень, адже цей обов'язок покладений законодавством на центральний орган виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр.

"Необхідно внести зміни в Кодекс України про надра та передати повноваження з надання спеціальних дозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення та розробки корисних копалин місцевого значення обласним радам. Це дасть можливість оперативно та ефективно залучати мінерально-сировинні ресурси в економіку області, працювати видобувним підприємствам, вкладати інвестиції у гірничодобувну галузь, розвивати її, збільшувати надходження до місцевого та державного бюджетів", – зауважив депутат.

Окрім цього, комісія обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів пропонує скасувати постанову Кабінету Міністрів України "Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення", бо вона призвела до значного зменшення кількості корисних копалин місцевого значення, а відтак зменшила вплив органів місцевої влади на прийняття рішень про їх надання, призвела до значних втрат місцевих бюджетів.

Обранці громади наголошують, нині управління за використанням природних ресурсів здійснює виключно Державна служба геології та надр України, а це не дозволяє оперативно та своєчасно вирішувати питання надрокористування та контролю за використанням, охороною надр, що виникають на місцях, а тому потребує створення спеціалізованої структури на рівні області.

Комісія проект рішення підтримала, тож його розглянуть 10 березня під час чергової сесії Волинської облради.

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 вересня 2020
12 лютого 2020
27 липня 2019
09:00
21 березня 2018
20:00
20 березня 2018
19 березня 2018
20:00
21 березня 2017
20:00
16 лютого 2017
02 лютого 2017
20:15
28 січня 2017