Поділитись:

"Створюється монстр", – лучанин про комунальне підприємство "Луцькі ринки"

Середа, 31 січня 2018, 16:22
«Створюється монстр»,  – лучанин про комунальне підприємство «Луцькі ринки»

Депутати Луцькради підтримали рішення про створення КП "Луцькі ринки".

Луцькі ринки є потенційним джерелом наповнення міського бюджету. Про це йшлося 31 січня під час сесії Луцькради.

Як пояснив депутат Борис Смаль, в багатьох випадках підприємці, які працюють на ринках, не перебувають у прямих договірних відносинах з Луцькою міською радою, натомість сплачують орендну плату за користування торгівельними площами посередникам. Це призводить до значних втрат дохідної частини бюджету міста.

З іншого боку, пряма оренда торгівельних площ в комунального підприємства Луцької міської ради буде більш вигідною для підприємців-орендарів та зменшить фінансове навантаження на них.

"Початок діяльності КП не буде полягати в тому, щоб вигнати тих, хто там працює, і робити щось без відома підприємців", – сказав Борис Смаль.

Він додав, що завдяки цьому підприємству можна отримати в бюджет півмільйона прибутку, який зараз отримує посередник.

Депутат Павло Данильчук поцікавився статутом та створенням наглядової ради.

"Проект статуту проходив експертизу в юридичному департаменті, і наглядова рада повинна створюватись залежно від кількості працівників. На цьому підприємстві за попередніми даними буде працювати 4-5 працівників", – сказав Борис Смаль.

Павло Данильчук поцікавився, хто ж очолить комунальне підприємство, а депутат Анна Мовяк сказала, що в статуті не прописано, що директора призначають за конкурсом.

Тоді Борис Смаль зазначив, що в положенні про призначення керівників комунальних підприємств передбачений конкурс.

Депутат Ігор Поліщук сказав, що до тих пір, поки земля буде в оренді облспоживспілки, то перенести Старий ринок буде неможливо. За той час, коли буде напрацьовуватись концепція, потім відбудеться конкурс на кращу економічну пропозицію, земля не повинна простоювати, а працювати й приносити прибуток у бюджет, – зауважив він.

Але, окрім Старого ринку, є ще багато інших ринків, які розташовані на комунальній землі.

Голова асоціації "Бізнес Волині" Ігор Дильов сказав, що навряд чи облспоживспілка подарує всі комунікації і облаштування цієї території міській громаді. Тому облаштування цієї площі теж може бути під питанням.

"Створюється монтстр – комунальне підприємство, яке поглине інші ринки, я так розумію", – додав Ігор Дильов.

Представник від підприємців Тетяна Біскуп сказала, що більшість з них були здивовані, коли дізнались, що це рішення виноситься за декілька днів до сесії, і розцінюють це як спосіб виселити їх з ринків.

Ігор Поліщук вважає, що той, хто закликає, аби підприємство не створювалось, хоче, аби "шанхай" біля Луцького замку й надалі там був.

Депутат Тарас Шляхтич запропонував відтермінувати це питання до сесії Луцькради у лютому.

23 депутати підтримали проект рішення.

Надрукувати
мітки:
коментарів