Поділитись:

СБУ може зламати і Viber, і WhatsApp, − експерти

Понеділок, 07 березня 2016, 18:44

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявляє про початок співпраці з ФБР і про те, що у СБУ є можливість знімати інформацію з Viber і WhatsApp.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

"Президент не висловився категорично проти. Було досить розпливчасте формулювання. Що стосується позиції СБУ, у неї свої мотиви не допомагати нам: загроза тероризму і необхідність загального контролю", − зазначив він.

"Однак, ні перше, ні друге не змінює нашої позиції з цього приводу. Тим більше, в ситуації, м'яко кажучи, частих випадків незаконного зняття інформації з каналів зв'язку самими працівниками Служби. Проте, у мене є підозра, що ВР навряд чи найближчим часом зробить нам такий подарунок. Занадто багатьом ми наступаємо на хвіст", − сказав Ситник.

"Що стосується співпраці з США, буквально сьогодні ми спілкувалися з представниками ФБР, які передали нам текст меморандуму про співпрацю. Ми вивчаємо документ. У нас вже є їх представник, його робоче місце і необхідне обладнання для переведення кримінальних справ в електронну форму. Тобто домовленості, досягнуті в США, почали реалізовуватися", − сказав Ситник.

Жоден месенджер, на думку опитаних виданням "Новое время" фахівців, не може бути на всі 100% захищений від спецслужб або й зловмисників.

"Системи захисту завжди відстають від систем нападу. Будь-яку систему можна зламати, потрібні лише ресурси та час", - зазначив колишній голова Держспецзв'язку Володимир Звєрєв. На його думку, СБУ володіє достатнім потенціалом, щоби відстежувати в тому числі й такі сучасні засоби зв'язку, як Viber і WhatsApp.

"Те, що людина створила, іншою людиною може бути зламано", - погодився з колегою директор технологічної політики Майкрософт Україна Михайло Шмельов. За його словами, популярні загальнодоступні сервіси з обміну миттєвими повідомленнями не приділяють достатньо уваги захисту інформації та шифруванню.

За потреби кіберзлочинці чи спецслужби можуть отримати доступ до будь-яких найзахищеніших систем. "Питання у тому, чи залишиться інформація актуальна на момент її отримання", - зауважив про фактор часу у цьому питанні Михайло Шмельов з Майкрософт Україна.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
25 лютого 2024
22 лютого 2024
11 лютого 2024
11:01
06 лютого 2024
22 січня 2024
18 січня 2024
17 січня 2024
16 січня 2024