Поділитись:

Ізраїль готує законопроект у відповідь Польщі

Четвер, 01 лютого 2018, 09:10

Ізраїльські парламентарі пропонують законопроект, за яким польський закон про Інститут національної пам'яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту.

За останнє Ізраїль уже карає позбавленням волі на 5 років. The Jerusalem Post повідомляє, що відповідний законопроект про внесення поправок до закону про захист від заперечення Голокосту підтримують 61 зі 120 депутатів Кнесету, – пише Експрес.

Його ініціаторами виступили як депутати коаліції, так і опозиції. Відомо, що закон 1986 року про захист від заперечення Голокосту передбачає до 5 років позбавлення волі для тих, хто заперечує чи ідентифікує себе зі злочинами проти єврейського народу.

"Поляки і інші, які можуть захотіти їх наслідувати, повинні знати, що історична правда єврейського народу не продається", – заявив один з ініціаторів законопроекту Іцик Шмулі.

"Багато поляків знали і допомагали нищівній машині нацистів. Польська спроба переписати історію, закрити роти тим, хто пережив Голокост, є шокуючою і гідною зневаги. Ми не дозволимо колабораціоністам сховатися за спинами нацистів і заперечити їхню історичну відповідальність", – додав він.

Як відомо, Сенат Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Законопроект складається з двох частин. Відповідно до першої, до відповідальності притягуватимуть усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення "злочинів" українських націоналістів та українських організацій, які "співпрацювали з Третім рейхом". У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про "польські табори смерті".

У відповідь на це прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху доручив своєму послу зустрітися з главою уряду Польщі Матеушем Моравєцьким, щоб висловити заперечення проти законопроекту.

МЗС Ізраїлю заявило в своїй заяві, що вимагає від польського уряду змінити пропозицію, а представник відомства додав: "Ми будемо звертатися до польської влади з цього питання з таким ясним повідомленням".



Надрукувати
мітки:
коментарів