Поділитись:

У Волиньраді вирішували долю приміщення книгарні "Планета"

Четвер, 01 лютого 2018, 13:37
У Волиньраді вирішували долю приміщення книгарні

Термін дії договору оренди приміщення, в якому раніше був книжковий магазин "Планета", закінчився.

Підприємство орендувало площі, які належать до комунальної власності міста Луцька. Раніше "Планету" реорганізували шляхом приєднання до книгарні "Освіта". Після об'єднання двох магазинів виникла низка проблем в "Освіти", якій довелося гасити борги фактично збанкрутілої "Планети". Всі ці видатки взяв на себе обласний бюджет, – інформує прес-служба Волинської обласної ради.

Зі слів директора КП "Освіта" Оксани Грінченко не вирішені питання залишилися, оскільки "Планета" має 15 тис. грн боргу перед КП "Луцьктепло" та 115 тис. грн – за книги.

"Це – неліквідна продукція, яка видавалася в кінці 90-х років минулого століття. Йдеться про навчальні посібники для вишів. Ми запрошували викладачів університетів для того, щоб вони дали оцінку цій літературі. Їхній вердикт – книжкова продукція застаріла і не може використовуватися студентами в умовах функціонування сучасних начальних програм. Але кредитори "Планети", серед яких відомі книжкові видавництва, вимагають розрахуватися за цю літературу. Навіть попереджають, що звертатимуться до колекторських контор, аби забрати свої кошти", – пояснила Оксана Грінченко членам майнової комісії облради.

В облраді передбачають фінансову підтримку для "Освіти" в сумі 840 тис. грн.

Оксана Грінченко каже, що цих коштів буде достатньо для того, аби заплатити решту боргів "Планети" та провести необхідні ремонтні роботи на підприємстві.

Однак виникло ще одне проблемне питання. Йдеться про приміщення, в якому була "Планета". На думку членів майнової комісії обласної ради, його потрібно використовувати лише для потреб книгарні.

"Хорошу ідею реалізували в Івано-Франківську, започаткувавши читальне кафе. Для такої ж цілі можна би було використати й приміщення, яке орендувала "Планета". У свій час, і обласна, і міська ради приклали вдосталь зусиль, щоб ці площі в центрі міста не були відчужені і залишилися для книжкового магазину, а не для бару чи кав'ярні. Куди рухається нація, яка не читає книжок?" – зауважив депутат Святослав Кравчук.

Він також запропонував директору "Освіти" підготувати план розвитку "Освіти" в умовах після об'днання з "Планетою", а також своє бачення використання приміщення, в якому працював колишній магазин.

Сергій Слабенко підтримав цю позицію та запропонував, аби майнова комісія доручила відділу майна виконавчого апарату облради звернутися до влади обласного центру з проханням продовжити договір оренди приміщення.

Депутати також обговорювали йморівні варіанти підсилення позицій "Освіти" на книжковому ринку. Зокрема, пропонувалося залучити інвесторів, які будуть розвивати магазин як книгарню, або ж, зважаючи на те, що частина приміщення належить обласному центру, зробити міську громаду співвласником "Освіти" та спільно розвивати підприємство обласній та міській раді.

Після обміну думками депутати рекомендували сесії підтримати проект рішення "Про внесення змін до Програми підтримки фінансово-господарської діяльності підприємств та установ спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2016–2020 роки".

Надрукувати
мітки:
коментарів