Поділитись:

Учені спростували стереотип, що жінки у шахи грають гірше від чоловіків

Четвер, 01 лютого 2018, 21:03

Жінки грають у шахи не гірше, ніж чоловіки. Це з'ясували британські вчені з університету Шеффілда і опублікували своє дослідження в журналі Psychological Science.

Існує стереотип, що жінки здатні грати в шахи значно гірше за чоловіків і не можуть брати участь в змаганнях з ними на рівних. Раніше вважалося, що такі стереотипи негативно впливають на шахісток, через що ті дійсно показують в іграх з чоловіками не найкращі результати, будучи впевнені в своїй нездатності перемогти чоловіка, – "Сегодня".

Вчені проаналізували результати більш ніж п'яти млн партій, в яких брали участь більше 160 тис. гравців і з'ясували, що стереотипи не впливають на успіхи шахісток.

Дослідники використовували дані рейтингу ФІДЕ (Міжнародної шахової федерації) з січня 2008 року по серпень 2015 року. ФІДЕ використовує систему рейтингів Ело – метод розрахунку відносної сили гравця в парних видах спорту, заснований на результатах ігор шахістів один з одним. Хоча у чоловіків рейтинг виявився злегка вищий, жінки вигравали у чоловіків набагато частіше, ніж можна було б очікувати, грунтуючись лише на позиціях суперників у рейтингу. Це виявилося справедливо для будь-якого діапазону різниці рейтингів.

Іншими словами, результати шахісток при грі з чоловіками, в порівнянні з партіями між жінками, перевершили очікування. Це показує, що якщо стереотипи і впливають на результати шахісток, то аж ніяк не так сильно, як вважається.

Надрукувати
мітки:
коментарів