Поділитись:

Vox Dei: що означає скандальний польський закон і як це вплине на Україну

Субота, 03 лютого 2018, 20:00
Vox Dei: що означає скандальний польський закон і як це вплине на Україну

Сенат Польщі ухвалив закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Також закон забороняє будь-які згадки про участь "польської нації" у злочинах, скоєних під час Голокосту.

Зміни викликали хвилю обурення і в Україні, і в Ізраїлі. Останні навіть заявили про намір ухвалити закон у відповідь.

Як тлумачити польський закон і як зміни вплинуть на українців, "Конкурент" запитав у експертів.

Валентин Ваколюк, голова Товариства польської культури на Волині ім. Єви Фелінської:

Vox Dei: що означає скандальний польський закон і як це вплине на Україну
Автор фото:Волинські Новини

"Треба уважніше читати закон, де немає ніякої згадки про УПА як такої. Йдеться про злочинні формації, які діяли разом з німцями проти людяності. І немає заборон щодо мистецької діяльності і наукової діяльності у тому плані.

А та загальна істерія відбувається від того, що є анемія побудови державності. Ми десь програємо наші цінності, які декларували на Майдані. Єдине, що польська сторона, можливо, не до кінця продумала певне формулювання. Маю на увазі єврейську реакцію на польські табори. Тут треба було чіткіше зробити формулювання. Тобто, що притягуються до відповідальності ті, хто будуть говорити про польські концтабори на території Польщі.

І щодо коментарів, що, мовляв, поляки заперечують українську незалежність. Тут треба нагадати, що Польща одна із перших визнала незалежність України. Це, може, якась українська внутрішньопартійна акцентація своєї присутності деяких партій.

У законі чітко прописано про загони українців, які співпрацювали з Третім рейхом і робили злочини проти українського, єврейського чи інших народів, які охороняли ту територію, на якій вони перебували. Але про те, що українцям забороняється мати своє військо і боротися за незалежність, і слова нема. Коли всередині країни дуже погано, своя форма правління не до кінця справджується, а багато груп пхаються до влади, щоби все таки спекульнути на національному аспекті, на жаль, шукають ворога в зовнішньому образі.

Ніхто з моїх знайомих політиків в Польщі навіть ні разу не припускав, що Україна не має права на боротьбу за незалежність. Можливо, це така не дуже влучна реакція на українську постанову, коли Броніслав Комаровський (колишній президент Польщі) приїхав до українського парламенту, виступив, і тут же проголосували за відповідальність за заперечення героїчного чину УПА.

Мене не хвилює саме ця історія, мене хвилює, що все-таки є якась антипольська позиція.

Є дуже небезпечний сидром, коли цілий українських рух за незалежність, цілу Україну ототожнюють із вузькою групою бандерівських злочинів, адже це падає і на інші визвольні рухи, просто ми пожинаємо плоди, коли все на початку нашої так званої верифікації УПА кинули в один мішок. Ми не розібралися, хто робив злочини, а хто був просто солдатом. Цілу Україну принижують – це означає, що ми підписуємо відповідальність за ті злочини, які були. А вони дійсно були, бо поляки самі масовий суїцид не робили. Мої товариші-історики в Польщі кажуть: є велика небезпека, що росіяни в цей час викинуть архіви, де чітко описано, хто кого і яким чином. Те, що Україна, реагуючи і підписуючись під загальним приниженням, як вона вважає, зі сторони Польщі, може виявитися тим, що Україна підписується і під злочинами, які робили деякі злочинні формації. Наприклад, українська шуцполіція, айзацкоманди українські, які були у складі СС. Цей закон зорієнтований на них.

У радянському стилі, як колись хвалили Червону армію, зараз ідеалізують УПА повністю, начебто ангелів, які у вишиваних сорочка боролися за неньку. Це була війна і це був бруд. Поляки злочини Армії Крайової засуджують. Тому дуже небезпечно узагальнювати злочини деяких груп з боротьбою українського народу за незалежність".

Микола Кучерепа, професор кафедри нової та новітньої історії України, кандидат історичних наук:

Vox Dei: що означає скандальний польський закон і як це вплине на Україну
Автор фото:Волинські Новини

"Ухвалення такого закону призводить до того, що нинішня польська влада фашизується. Був такий польський президент Лех Валенса, він про це неодноразово заявляв. Ми теж можемо говорити, що ми не визнаємо Армії Крайової, яка також боролася за незалежність Польщі. "Бандерівська ідеологія" була змінена в 1943 році на ідеологію демократичну. І тут гасло "Україна для українців" було замінено на "Воля народам – воля людині". То вже визнавали право усіх народів, що заселятимуть Україну на рівні з усіма громадянами України. У Польщі є немало ідеологій, які стоять на ґрунті радикальних ідеологій. То хай вони насамперед забороняють в себе.

Міністерство закордонних справ уже висловило свою ноту, що такі зміни не будуть сприяти поглибленню відносин України і Польщі. Війна свідомості, історичної пам'яті повинна бути для істориків, а не служити як політичний дивіденд для якось політичної сили".

Леся Бондарук, представник на Волині Українського інституту національної пам'яті:

Vox Dei: що означає скандальний польський закон і як це вплине на Україну

"Ухвалення цього закону означає повернення Польщі до імперських традицій. І це дуже погано для усіх: поляків та інших народів. Як бачимо, тільки Росія радісно сприйняла такий вчинок. Для України, яка захищає не лише свою соборність, а й Європу від російської агресії, – це ніж у спину. Віднині їздити у Польщу, як і в Росію та Білорусь, небезпечно. Особливо погано для українців, яких дуже багато працює в Польщі. Бо цим законом можуть зловживати, щоб утискати українців на різних рівнях – від побутових до культурно-духовних. Ухвалення цього закону означає припинення добросусідських українсько-польських стосунків у всіх галузях.

Намагання переписати історію Польщі, "відбіливши" її від злочинів, які скоювали поляки, особливо проти євреїв та українців, відкидає цю країну у тоталітарні часи ХХ століття. Цим самим їхня влада вводить цензуру й узаконює політичні репресії. Відповідальність поширюється не тільки на громадян РП, але й на іноземців, які навіть не є на території Польщі (стаття 55 b). Тобто, написав/сказав щось неправильне з точки зору польської влади, навіть не на території Польщі, ІПН порушує кримінальну справу, а далі навіть через Інтерпол можна подавати запити на екстрадицію. Винятки у вигляді наукових досліджень і художньої діяльності застосовуються лише до тез про злочини поляків (колаборантів, підпільників чи когось іншого) – стаття 55а. Натомість заперечення злочинів ОУН і УПА (справжніх і вигаданих польською пропагандою) – це зовсім інша, 55 стаття, на яку винятки не поширююються.

Поляки також не в захопленні від цього закону. Польські громадські діячі розкритикували у своїй заяві цей закон.

"Внесення змін у закон про ІНП узаконює вже присутні у суспільстві різновиди дискримінації та вияви агресії, сприяє засудженню окремих персон та етнічних груп, загострює ксенофобію, стає поштовхом для злочинності, яка ґрунтується на ненависті, поглиблює кризу правової системи, кризу у суспільній, політичній, дипломатичній та інформаційній площинах", – йдеться у їхній заяві/

Сподіваюся, що громадянська позиція поляків вплине на президента Польщі, щоб він заветував цей закон. Якщо ні, то Польща перестає бути дружньою державою до України, Ізраїля, США та багатьох інших країн, а стає союзником Кремля".

Надрукувати
мітки:
коментарів