Поділитись:

Модерністську архітектуру Луцька розберуть під мікроскопом

П'ятниця, 02 лютого 2018, 17:10

Дослідник та редактор видання "Хроніки Любарта" Олександр Котис, а також дизайнерка Катерина Яцушек прагнуть зробити друковане видання про архітектуру модернізму в Луцьку та його історію. Автори хочуть ширше розповісти про цей пласт культури в історії міста.

"Ідея народилася минулого року під час презентації астрономічного путівника у книгарні "Є". Хтось запитав нас, (мене і Катю Яцушек), що ви збираєтеся робити після цього путівника. Я відповів: подивимося в бік модерністичної архітектури в Луцьку. Минуло півроку, поки остаточно все обдумали і вирішили запустити сторінку, щоб популяризувати саме тему", - розповів "Конкуренту" Олександр Котис.

Нині у мережі Facebook створена група "Луцький модернізм. Книга-альбом", де будуть опубліковані короткі фоторозповіді про те, як будувався модерністичний Луцьк, які архітектори тут працювали, особливості їхньої творчості.

Приклади модернізму в архітектурі ЛуцькаПриклади модернізму в архітектурі Луцька
Автор фото:Фото надав Олександр Котис

"Також пояснимо, чому цей стиль цікавий і вартий уваги. Зараз займаємося виявленням усіх модерністичних споруд, думаємо над критеріями класифікації, обдумуємо дизайн. Хочемо розказати як про споруди 1930-х, так і про радянський модернізм", − додав Котис.

Він зазначив, що уже є кілька опублікованих статей на цю тему.

Приклади модернізму в архітектурі ЛуцькаПриклади модернізму в архітектурі Луцька
Автор фото:Фото надав Олександр Котис

Олександр пояснює вибір стилю для дослідження тим, що модернізм найменш очевидний для мешканців.

"Його не одразу впізнаєш серед забудови, як, наприклад, будинки з помпезною ліпниною і пишним декором. А модерністичний стиль - лаконічний, простий, малопомітний, але дуже наявний у забудові Луцька 1930-х", − пояснив Котис.

Катерина Яцушек та Олександр Котис><span class=Катерина Яцушек та Олександр Котис

Він додає, що проект хоче показати, яким до війни Луцьк був модним та сучасним містом. І якщо ці будівлі облагородити, то і у наш час будинки виглядатимуть сучасно.

"Будинки з ліпниною, модерн, неокласицизм з колонами самі за себе скажуть. А модернізму треба трошки допомогти", − додав дослідник.

Надрукувати
мітки:
коментарів