Поділитись:

Як у Луцьку пікетували польське консульство (фото)

Понеділок, 05 лютого 2018, 17:10

У Луцьку відбулося пікетування Генерального консульства Республіки Польщі.

Так, до приміщення консульства 5 лютого прийшли представники Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю, "Правого сектору", ВО "Свобода" та "Народного контролю".

Пікет відбувся через ухвалення польськими Сеймом і Сенатом змін до закону про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Микола Федік><span class=Микола Федік

У коментарі журналістам депутат від "Свободи" Микола Федік зауважив, що такі дії є прямим втручанням в справи суверенної України.

"Більше того, по самому тексту є таке трактування як "Східна Малопольща" – це можна трактувати як адміністративно-територіальні претензії. Це є неприпустимим! Тим більше в той час, коли Україна воює", – вважає Микола Федік.

Анатотій Костюк><span class=Анатотій Костюк

Ветеран, член Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю Анатолій Костюк розповів, що прийшов на пікет, аби відстояти свою історію.

"Прийшов сюди пікетувати консульство Польщі, тому що вони дуже далеко відійшли від історії. Скрізь вони вихваляють своїх, в них називаються герої. А наша повстанська армія, котра воювала за Україну, команди не мала бити поляків. Але вони вважають, що геноцид зробили тут українці. Українці ніколи його не робили! Хай піднімуть історію України за 300 років, скільки вони наробили біди. Тому Україна буде, і будемо ми ту ідеологію бандерівську сповідувати й далі", – зауважив Анатолій Костюк.

Старт пікету надав Микола Федік, який першим і розпочав спіч.

"На превеликий жаль, такі реакції представництв польської держави стають систематичними… Бандерівська ідеологія для кожного українця – це є ідеологія української суверенної незалежної держави. Тобто фактично польська влада своїм рішенням поставила під сумнів існування всієї української держави і проводить таку собі ревізію в історії, яка зараз буде впливати на відносини між двома країнами та й в цілому на усі процеси, які відбуваються у світі… Хочу нагадати, що ті самі "бандерівці" зараз на Сході боронять Україну, але боронять не лише Україну, а й Польщу, Європу від російської навали. Тому що ми прекрасно розуміємо, дивлячись в історію, які апетити в РФ… Ми зібрались тут з вами для того, щоб не допустити подібних дій польської влади і закликати все ж таки набратися розуму. Варто почати думати головою, бо вона для того створена", – виступив Федік.

Олександ Пирожик><span class=Олександ Пирожик

Працівники консульства слідкували за пікетом із вікон><span class=Працівники консульства слідкували за пікетом із вікон

Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик також приєднався до пікету.

"На превеликий жаль, поляки не розуміють і не усвідомлюють до кінця слова свого національного героя Пілсудського, який питання геополітики усвідомив. І він сказав, що без вільної, незалежної, могутньої України не буде такої ж могутньої і незалежної Польщі", – зауважив Пирожик.

Павло Данильчук><span class=Павло Данильчук

Також перед пікетувальниками виступив керівник фракції "Народний контроль" у Луцькраді Павло Данильчук, який заявив про збільшення у Польщі негативно налаштованих проти українців людей.

"Всі книгарні Польщі в основному завалені книгами про війну на Волині між поляками та українцями", – розповів Данильчук та зауважив, що це створюється штучно.
Також депутат закликав поляків до дружби з українським народом.

Наприкінці заходу пікетувальники зачитали резолюцію, в якій вимагали, аби президент Польської Республіки Анджей Дуда ветув зміни до закону про Інститут національної пам'яті. А сам текст резолюції передали консулу Кшиштофу Савіцкі.

Пікет у Луцьку контролювали патрульні полісмени, пожежники та вибухотехніки. Такі заходи відбуваються нині у багатьох містах України.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
11 березня 2024
04 березня 2024
29 лютого 2024