Поділитись:

Нардеп Лапін розповів про аліменти (відео)

Вівторок, 06 лютого 2018, 12:55
Нардеп Лапін розповів про аліменти (відео)

Волинський нардеп Ігор Лапін пояснив, чому законом довелось регулювати питання стягнення аліментів зі злісних неплатників.

Про це йшлося в прямому ефірі в "Темі Дня" на каналі "Нова Волинь".

Зі слів Ігоря Лапіна, у 2017 році стягнули понад 2,4 млрд грн аліментів на користь понад 576 тис. маленьких українців.

"Загалом, цей законопроект націлений на громадян, які не сплачують аліменти з особистих міркувань Закон запроваджує нові засоби впливу на неплатників. Це, наприклад, тимчасове обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Законом на виконавця покладається обов'язок встановлювати таке обмеження без участі суду. Неплатників аліментів буде обмежено у праві керування транспортними засобами, у праві користування вогнепальною зброєю та у праві полювання", – зазначив депутат.

Також Ігор Лапін звернув увагу на те, що закон не має на меті залишити недобросовісних батьків без засобів заробітку чи нормального життя. Наприклад, тимчасове обмеження у праві користування авто не буде застосовуватися, якщо кермування – основне джерело доходу, або у випадку, якщо боржник – військовослужбовець, чи у разі використання боржником транспортного засобу у зв'язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю.

Співавтор закону зазначив, що неплатники податків не можуть обмежувати права дітей.

"Щодо того з батьків, хто не проживає з дитиною і має заборгованість зі сплати аліментів, він не зможе впливати на рішення щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання за кордоном, відпочинку. Обмеження будуть дійсні до повного погашення заборгованості", – додав він.

Нардеп заявив, що в законі передбачено адміністративні стягнення для злісних неплатників, зокрема суспільно корисні роботи, оплата з яких іде на сплату заборгованості. Такі "санкції" будуть застосовуватись до неплатників аліментів, борг яких перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Також передбачені випадки розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліменти. У таких випадках рішення щодо застосування обмежень визначатимуться окремо, враховуючи всі обставини.

Надрукувати
мітки:
коментарів