Поділитись:

Які зміни чекають на українців у лютому (інфографіка)

Вівторок, 06 лютого 2018, 15:33

Зміни в законодавстві, які набудуть чинності протягом лютого, торкнуться автомобілістів, жителів зони АТО, постраждалих під час Революції Гідності, й тих, хто виплачує аліменти.

"Слово і Діло" аналізувало, які саме зміни чекають на українців із цього місяця.

З 1 лютого в Україні запрацював Фонд енергоефективності. В уряді повідомили, що він, зокрема, займатиметься підтримкою ініціатив з енергоефективності, здійснюватиме заходи з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель і сприятиме дотриманню Україною міжнародних зобов'язань у цій сфері.

"Це питання надання технічних і фінансових інструментів для підтримки впровадження енергоефективності в Україні, особливо в житловому секторі. Це дасть можливість заощадити при витратах наших українських сімей на модернізацію житлових будинків до 50%. Це дає можливість зняти бар'єри до зовнішньої підтримки та фінансування енергоефективності в країні", – заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

У лютому також набувають чинності кілька змін, які стосуються автомобілістів. З 1 лютого вже діють нові вимоги до якості автогазу, що реалізується на заправках. З 7 лютого у власників автомобілів з'явиться можливість укладати внутрішні електронні договори страхування через інтернет. Для цього буде достатньо ввести необхідні дані на сайті страхової компанії, отримати вартість і сплатити поліс карткою або у відділенні банку. Після підтвердження оплати електронний поліс буде надісланий на електронну адресу власника машини.

Крім того, з 23 лютого зміняться умови торгівлі транспортними засобами та реєстрації сільськогосподарської техніки. Так, згідно з новими правилами, транспортні засоби та запчастини до них можна буде продавати лише за наявності сертифіката відповідності. Нова сільгосптехніка допускатиметься до продажу, лише якщо вона відповідає технічним регламентам.

Від сьогодні в Україні посилюється відповідальність за несплату аліментів. Запроваджуються нові засоби примусового виконання рішень щодо осіб, які не сплатили аліменти на суму платежів за півроку. Новий закон тимчасово обмежує право виїзду за кордон для таких осіб, право керувати транспортними засобами та право користуватися зброєю. Крім того, передбачений новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи терміном на 120-240 годин.

Хороші новини для українців, які проживають у зоні антитерористичної операції та прикордонних районах країни: з 11 лютого телерадіокомпаніям надаватимуться дозволи на мовлення терміном до одного року. Новий закон забезпечить безперервне мовлення в регіонах, які найбільш уразливі до зовнішнього негативного інформаційного впливу.

З 23 лютого набуде чинності ще один закон: постраждалі учасники Революції Гідності, які отримали тяжкі, середньої тяжкості або легкі поранення, отримають пільги та соціальні гарантії, передбачені для учасників бойових дій. Однак це не стосується міліціонерів, спецпризначенців, військовослужбовців внутрішніх військ і представників Збройних сил України, які були поранені під час Революції Гідності.

А нова процедура контролю водних транспортних засобів на кордоні вже працює з 4 лютого. Згідно з постановою уряду, тепер перевізник має в електронному вигляді за добу надати митниці інформацію про товари, які він провозить через держкордон.

Детальніше – в інфографіці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАРДЕП ЛАПІН РОЗПОВІВ ПРО АЛІМЕНТИ (ВІДЕО)

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
11 березня 2024
03 березня 2024
02 березня 2024
26 лютого 2024
20 лютого 2024
19 лютого 2024
12 лютого 2024
09:11
07 лютого 2024
03 лютого 2024