Поділитись:

ТОП найпопулярніших шахрайств на Волині

Середа, 07 лютого 2018, 14:10

Поліцейські Волині фіксують із кожним роком все більше випадків шахрайств. Якщо у 2010 році було 400 злочинів, то за 2017 рік – удвічі більше. Про це 7 лютого під час прес-конференції повідомив заступник начальника організаційно-методичного відділу слідчого управління Головного управління Національної поліції у Волинській області Іван Поторась.

Особливо зросла кількість шахрайств, що пов'язані із використанням сучасних інформаційних пристроїв – мобільних телефонів, банківських карток. А ось поширені на початку 90-тих років злочини, що пов'язані із ворожінням, зняттям вроків, відходять у минуле. Розкриття таких злочинів досить складне. Адже зловмисники заплутують сліди, перебувають закордоном, або на непідконтрольній для України території. Труднощі також пов'язані із тим, що банки не охоче співпрацюють, посилаючись на банківську таємницю, є проблеми зі співпрацею із інтернет-провайдерами.

Отож, в поліції назвали найтиповіші схеми шахрайств, в яких страждають волиняни.

Дайте подзвонити

Це типове вуличне шахрайство. Симпатична дівчина просить допомоги – дати телефонний апарат, щоб подзвонити. І ви й оком не встигнете мигнути, як не побачите ані дівчини, ані свого телефону.

О, гаманець знайшов!

Ви знаходите на вулиці гаманець. Радієте вдачі не довго, бо поруч опиняється ще одна людина, яка пропонує поділити навпіл вміст гаманця (який ви і відкрити ще не встигли). І доки ви розмірковуєте над пропозицією, виникає третій персонаж, який заявляє – це його гаманець, в якому була велика сума готівки. А ви – тепер мусите її повернути.

Дайте дитині на лікування

Ви часто бачили такі скриньки для збору грошей на лікування. Їх ставлять у магазинах, або носять "волонтери". Утім, не завжди ваша благодійність піде для того, хто цього потребує. Тож перед тим, як кидати гроші, поцікавтеся, чи є доручення від хворої людини на збір коштів, та чи не отримає "волонтер" частку за свою роботу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "ШАХРАЇ ІДУТЬ В НОГУ З ПРОГРЕСОМ", - ВІКТОР ШВИДКИЙ

Псевдоадвокат

На гачок потрапляють волиняни, які оплачують послуги псевдоспеціалістів. Тобто, людина представляється адвокатом, нотаріусом, але таким не є. Потерпілий платить аванс за послуги, втім ні послуг, ні грошей, ні псевдоюристів потім не бачить. Був випадок, коли такому псевдоадвокату перерахували кілька десятків тисяч доларів за переоформлення квартири. Тож вимагайте документів, які посвідчують особу, відповідні ліценції тощо.

Мамо, я потрапив у ДТП

Злочинці телефонують уночі. Говорять або від імені вашого родича, або вдають із себе родича. Сценарії бувають різні. Можуть повідомити, що ваш родич потрапив у ДТП і потрібні гроші на лікування. Можуть сказати, що він винен в аварії і тепер потрібні кошти для "вирішення питання". Шахраї просять перерахувати кошти на рахунок, або передати таксистом. Нещодавно ниточки слідства вивили на таке угрупування шахраїв, що дзвонили з Львівської області. Іван Поторась каже, що зловмисники беруть звичайні міські телефонні довідники та випробовують довіру людей, вводячи їх в оману.

Дешевий сир із мишоловки

Шахраї часто користаються із бажання людей купити дешевший товар. Для цього найліпше підходять оголошення в інтернеті. Старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Поліського управління кіберполіції Андрій Солтис розповідає, що зловмисники публікують неправдиві повідомлення про продаж товару. Просять передоплату, кажучи, що є чимало охочих придбати товар. Коли ж людина перераховує суму – продавець зникає. Аналогічні ситуації трапляються із орендою нерухомості. Особливо, коли мова йде про будівлі для відпочинку на Шацьких озерах чи в горах. Люди роблять передоплату і приїжджають до неіснуючих будиночків. Нині також є понад 80 постраждалих внаслідок діяльності псевдопродавців дешевих тракторів. Люди укладали фіктивні договори лізингу, платили кошти, втім техніки так і не отримали.

Це вас із банку турбують

Часто злочинці через телефонну розмову намагаються вивідати персональні дані – номер рахунку, CVV код, пін-код. Або ж надсилають повідомлення про те, що ваша картка заблокована і ви маєте подзвонити по вказаному номеру. Потрібно пам'ятати, що працівники банку таких даних не просять. А розголошуючи їх, ви ризикуєте опинитися без коштів. А часом навіть з кредитами.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ТЕЛЕФОННІ ШАХРАЇ ЛЕДВЕ НЕ ПОЦУПИЛИ В ЛУЧАНИНА 100 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
20 березня 2024
14 березня 2024
12:26
10 березня 2024
07 березня 2024
22 лютого 2024
20 лютого 2024
16 лютого 2024