Поділитись:

На місцеві дороги Волині не поділили гроші, хоча вони є

П'ятниця, 09 лютого 2018, 17:30
На місцеві дороги Волині не поділили гроші, хоча вони є

Платити за поточне утримання доріг місцевого значення на Волині – нічим, адже під час сесії Волинської обласної ради не розподілили державну субвенцію, пояснив у коментарі "Конкуренту" директор департаменту інфраструктури та туризму Волинської облдержадміністрації Іван Мирка.

Методика фінансування утримання та ремонту місцевих доріг у нинішньому році змінилася, пояснив Іван Мирка.

Для Волині у 2018 році в якості державної субвенції на дороги місцевого значення, які перейшли на баланс департаменту інфраструктури Волинської ОДА, передбачено 393 мільйони гривень. Головним розпорядником цієї державної субвенції є "Укравтодор". Кошти надходять з Києва і з департаменту фінансів вони мають надійти до департаменту інфраструктури.

Тобто розпорядниками коштів тепер є департамент. Він повинен відповідати за утримання цих доріг, звітувати, складати план робіт і фінансування.

"Рішенням обласної ради ці кошти мали би направити до департаменту, проте, на мою думку, перевищивши свої повноваження, або не виконавши свій обов'язок, депутати ці гроші залишили не розподіленими. Отже, департамент інфраструктури не профінансований. Рішення мотивували тим, що переліки (доріг, - К.) не погоджувалися з депутатами обласної ради, не враховували їхні думки. Законом визначено, хто за ці дороги відповідає і планує ремонт, хто звітує, подає переліки, як вони затверджуються і погоджуються. Все прописано у постанові Кабінету Міністрів № 1085. Ми цих вимог дотримуємося", - пояснив Іван Мирка.

Він коментує, що кошти субвенції умовно можна поділити на дві частини: для утримання доріг (близько 92 мільйонів гривень) та кошти, які спрямовуються відповідно до переліку об'єктів для ремонту. Тож вважає, що хоча б 92 мільйони можна було би розподілити на департамент, а далі думати, що робити з переліком доріг.

"Ми не бачимо рішення обласної ради. Наші пропозиції, напевне, не враховані. На сесії ці питання були в одному пакеті обласного бюджету. А депутати, прийнявши обласний бюджет, прийняли його зі своїми правками. Які ці правки – ми не знаємо. Тому з'явилася небезпека, що гроші, за які потрібно утримувати дороги, посипати, чистити від снігу, встановлювати нові знаки, прибирати, тобто виконувати всі поточні роботи, нерозподілені, що, на мою думку, є небезпечним та неправильним рішення. Звичайно, що дороги ми чистимо і чекаємо від обласної ради результату їхнього рішення", - додав посадовець.

Він пояснив, що дорожні поточні роботи відбуваються в борг.

Разом з тим, на сайті Волинської обласної ради є повідомлення, що депутати створили комісію, аби спільно з залученням представників об'єднаних територіальних громад, сільських, селищних, міських та районних рад у двотижневий підготувати та надати обласній державній адміністрації узгоджені пропозиції щодо розподілу субвенції з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Пропозиції комісія напрацьовуватиме два тижні. Надалі, щоб внести зміни до бюджету, необхідне рішення обласної ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
19 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
19:01
12 квітня 2024
11 квітня 2024
05 квітня 2024
15 березня 2024
08:30
22 лютого 2024