Поділитись:

Прем'єр-міністр Польщі порівняв Хмельниччину з Голокостом (відео)

Понеділок, 12 лютого 2018, 19:52

Польський прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький поставив Богдана Хмельницького в один ряд з Гітлером та Гіммлером.

Про це він заявив 11 лютого під час зустрічі з жителями Холма, що в Люблінському воєводстві, – повідомляє Leopolis.news.

Очільник уряду Польщі говорив про історію непростих взаємин польського та єврейського народу упродовж віків. І тепер у спільних інтересах Польщі та сучасного Ізраїлю є боротьба за історичну правду.

Кажучи про історію польсько-єврейських відносин, Матеуш Моравєцький підкреслив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв. Навпаки, різними привілеями створила їм добрий простір для життя. Прем'єр-міністр також нагадав, що в Польщі вперше в Європі заборонено фальшиве звинувачення євреїв у ритуальних убивствах.

Разом з тим Матеуш Моравєцький, розповідаючи про гоніння євреїв у середні віки, зазначив, що в єврейській історіографії повстання Богдана Хмельницького порівнюється практично з Голокостом. У цей час здійснювалося багато злочинів, в результаті яких вбито майже сто тисяч євреїв. Польський прем'єр також розповів історію про облогу Львова військами Хмельницького, під час якої містяни відмовились буцімто на вимогу гетьмана видати йому міщан-євреїв.

Моравецький у своєму виступі також навів слова одного з равинів, який нібито під час нещодавньої конференції у Торуні поставив Хмельницького в один ряд з Гітлером та Гіммлером. Моравєцкий підкреслив, як на певні речі можна дивитися з різної перспективи.

"Для наших сусідів Хмельницький – це національний герой, а для нас – той, який зробив перший акорд у загибель Речі Посполитої", – зазначив очільник польського уряду.

Виступ польського прем'єр-міністра Тадеуша Моравєцкого про Богдана Хмельницького з 17:50 до 20:00 хвилини:

Надрукувати
мітки:
коментарів