Поділитись:

Ян Кум спростував заяву Ситника, що СБУ може "знімати інформацію" з WhatsApp

Середа, 09 березня 2016, 15:35
Ян Кум спростував заяву Ситника, що СБУ може

Засновник WhatsApp Ян Кум особисто спростував заяву голови Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника щодо можливості "знімати" інформацію з месенджера WhatsApp.

Ситник розповів про початок співпраці з ФБР і про можливості здійснювати прослуховування українськими правоохоронцями, – пише AIN.ua.

"Зняти інформацію і з Viber, і з WhatsApp, використовуючи можливості СБУ, – реально", – заявив Ситник, коментуючи необхідність забезпечення НАБУ окремої від СБУ технічною можливістю вести прослуховування, на якій в розмові з президентом України Порошенко нібито наполягав віце-президент США Байден.

Ця фраза швидко розлетілася по Уанету, і через кілька днів засновник одного із згаданих Ситником месенджерів, виходець з України Ян Кум написав твіт, адресований безпосередньо главі НАБУ:

Ян Кум спростував заяву Ситника, що СБУ може

end-to-end шифрування означає, що ніхто не може читати чужі приватні повідомлення.

Месенджер використовує технологію end-to-end шифрування з 2014 року. Месенджер Telegram почав використовувати цю технологію раніше, що дозволяло його засновнику Павлові Дурову невтішно висловлюватися в бік конкурента.

Суть технології в тому, що зашифрована інформація передається від пристрою до пристрою безпосередньо, без участі сервера, і розшифрувати повідомлення може тільки пристрій одержувача.

Тобто сам сервіс не "бачить" ваші повідомлення і не зможе розкрити їх вміст навіть на вимогу спецслужб, і лише учасники листування матимуть до неї доступ.

Утім, в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" Ситник не уточнив, якими саме засобами СБУ може "знімати" інформацію з двох найпопулярніших месенджерів. Винос сервера тут не допоможе, але, наприклад, конфіскація мобільного пристрою може виявитися ефективною.

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 квітня 2024
04 квітня 2024
02 квітня 2024
27 березня 2024
25 березня 2024
31 січня 2024
22 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024
18 грудня 2023