Поділитись:

Контроль, непрозорість, прогули: у Луцьку говорили про проблеми виборів в ОТГ

Середа, 14 лютого 2018, 11:00

Відсутність професійних кадрів у комісіях, проблеми із висуванням кандидатів, зокрема подання електронних декларацій, невідповідна інформаційна кампанія і передвибороча агітація – це лише частина проблем виборчої системи в ОТГ.

Питання організації, підготовки і проведення перших виборів в ОТГ обговорили під час круглого столу у Луцьку, – йдеться у сюжеті Сфери-ТБ.

"Подібні заходи, подібні дискусії практично відбуваються щороку. Питання вдосконалення виборчого законодавства, зміни виборчих систем порушуються практично постійно, але якихось суттєвих кроків, суттєвих рішень до останнього часу ухвалено не було. Попри те, що необхідність ухвалення виборчого кодексу обговорюється вже більше 10 років, фактично лише минулого року відбувся певний прогрес", – розповів Михайло Наход, експерт ГО "Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу"

Нагадаємо, що 7 листопада 2017 року Верховна Рада України в першому читанні проголосувала проект виборчого кодексу, тому зміни, які обговорюються під час подібних заходів в регіонах, хочуть врахувати у підготовці цього законопроекту до другого читання.

"Ми зіткнулися зі серйозними проблемами в окремих регіонах України, коли просто фізично бракувало людей, щоб організувати на належному рівні територіальні виборчі комісії. Перша й основна проблема – це відсутність стимулів територіальних виборчих комісій, які працюють на постійній основі, особливо в районних ТВК і обласних", – зазначив викладач Володимир Вегнер.

Щодо Волині, то найтиповішими порушеннями були спроба контролю за поцесом волевиявлення, непрозорість фінансування виборчих кампаній, прогулів членами виборчих комісій, переписування протоколів.

"Найбільше порушень ми фіксували саме з боку дільничних та територіальних виборчих комісій, зокрема це була маніпуляція з виборчими бюлетенямя, незаконна видача виборчих бюлетенів особам, які не предявляли жодних документів", – зазначила Катерина Шарплата, координатор громадянської мережі ОПОРА на Волині.

Надрукувати
мітки:
коментарів