Поділитись:

Лісоповал по-волинськи: лісівники показали особливості роботи (фото)

Субота, 17 лютого 2018, 18:30

На базі ДП "Ківерцівське ЛГ" лісівники показали, якими нелегкими є лісозаготівельні роботи.

Так, 16 лютого на ділянці у Муравищанському лісництві, де здійснюється рубка головного користування, журналісти волинських ЗМІ мали можливість пройтися важко прохідними дорогами, поспостерігати за тим, як здійснюється валка лісу та ознайомитися з процесом будівництва лісової дороги.

Лісівники жартують, що в багатьох людей робота в лісі асоціюється із співом птахів, чистим повітрям і з позитивними емоціями, однак це не завжди саме так, адже це дуже складна праця. Інколи навіть професію лісорубів прирівнюють до професії шахтаря.

Заступник начальника Волинського ОУЛМГ Олександр Рибчинський><span class=Заступник начальника Волинського ОУЛМГ Олександр Рибчинський

За словами заступника начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Рибчинського на підприємствах області за весь 2017 рік лісогосподарськими підприємствами було заготовлено 1 мільйон 237 тисяч м³ деревини.

"І з цієї деревини, яка була заготовлена, 601 тисяч м³ – це деревина, яка досягла стиглого віку, і її варто зрубувати. При тому 200 тисяч м³ , або 480 ділянок, знаходяться у важкодоступних умовах", – зауважив Рибчинський.

Також додав, що лісівники не можуть самостійно спланувати, коли вони хочуть рубати ліс, адже є планове лісовпорядкування і вирубка лісу здійснюється у зазначені терміни. Якщо ж зволікати, то деревина втрачає свої властивості. Тому лісівники завжди знаходять способи заготівлі лісу навіть на важкодоступних ділянках.

На Волині у процесі лісозаготівлі задіяні 710 працівників. Окрім цього ще й працює 180 тракторів, які спеціально обладнані. У процесі ж електронного обліку деревини працює 230 людей, яких постійно продовжують навчати та перевіряти знання за допомогою складання іспитів.

Будинок для обігріву><span class=Будинок для обігріву

На усіх підприємствах області дбають про охорону праці. Для обігріву лісівників на всіх 480 ділянках встановили будиночки, які відповідають усім вимогам.

Усі були забезпечені касками><span class=Усі були забезпечені касками

"На охорону праці минулого року витратили 10 мільйонів 455 тисяч гривень. Кошти використані на забезпечення людей спецодягом, на покращення механізації ручних процесів, санітарно-побутових умов та ряду інших дій", – зауважив заступник начальника

І додав, що в 2018 році у розвиток лісового господарства підприємств області планують інвестувати ще 58 мільйонів гривень.

Директор ДП «Ківерцівське ЛГ» Віталій Каращук ><span class=Директор ДП «Ківерцівське ЛГ» Віталій Каращук

Директор ДП "Ківерцівське ЛГ" Віталій Каращук біля стенда розповів усю характеристику лісосічного фонду 2018 року по підприємству. Він зауважив, що на території у 30 520 м³ здійснюватиметься вирубка лісу у важкодоступних місцях у 20 500 м³.

"Це 67 % лісосічного фонду рубок головного користування підприємства знаходиться у таких тяжких для роботи місцях", – зауважив директор ДП.

Також він розповів про заробітну плату бригади лісівників, на прикладі робітників 11 кварталу Муравищанського лісництва ДП "Ківерцівське ЛГ".

"Бригада складається з чотирьох чоловік – тракторист, вальник лісу, помічник вальника, лісоруб. Загалом вони отримають 48, 200 тис. грн. За 15 робочих днів лісівники освоять 442 м³ і отримають десь в межах 12 тисяч гривень зарплати", – підрахував Віталій Каращук.

Після проведення працівникам ЗМІ інструктажу із техніки безпеки та забезпечення їх касками і чобітьми, усі вирушили безпосередньо туди, звідки було чути звук бензопил.

Журналістів у прямому значенні слова - Журналістів у прямому значенні слова - "взули" =)

Там лісівники на відстані у 50 метрів від медійників (за технікою безпеки) здійснили необхідні роботи, аби показати як на Волині заготовлюють ліс.

Лісівники ріжуть дерево><span class=Лісівники ріжуть дерево

Підвезення дерева до місця, де здійснюватиметься розкряжування><span class=Підвезення дерева до місця, де здійснюватиметься розкряжування

Розкряжування деревини - поділ на частини><span class=Розкряжування деревини - поділ на частини

Трелювання хлистів - підівезення деревини><span class=Трелювання хлистів - підівезення деревини

Маркування деревини><span class=Маркування деревини

Веремчук Роман майстер з електронного обліку ДП «Ківерцівське ЛГ»><span class=Веремчук Роман майстер з електронного обліку ДП «Ківерцівське ЛГ»

Відвантаження лісопродукції><span class=Відвантаження лісопродукції

Вальник 6-го розряду Віталій Шевчук розповів про власний рекорд валки лісу.

"Рекорд – 600-700 м³ у місяць", – цим він неабияк здивував журналістів.

Вальник 6-го розряду Віталій Шевчук><span class=Вальник 6-го розряду Віталій Шевчук

У процесі лісозаготівлі кінцевим його моментом є вивезення і підвезення деревини, тому лісівники як для власних потреб, так і для потреб жителів ближніх населених пунктів активно будуть дороги.

Держагентством лісових ресурсів України було прийнято програму про розвиток лісотранспортної мережі. Цей напрямок є одним із пріоритетних для ВОУЛМГ та підпорядкованих лісогосподарських підприємств.

"Минулого року було збудовано всіма лісгоспами 101 км доріг. Із них 70 км обладнані твердим покриттям", – зауважив Олександр Рибчинський.

Також повідомив, що лісогосподарські підприємства Волинської області використовують 310 одиниць транспорту, з них 15 – хлистовозів, 110 – сортиментовозів, які обладнані спеціальними навантажувачами та 44 – тракторів. Саме тому, аби заготовлена деревина не втрачала своїх властивостей, варто вчасно дбати, щоб її вивезли із лісу.

Директор ДП «Ківерцівське ЛГ» Віталій Каращук><span class=Директор ДП «Ківерцівське ЛГ» Віталій Каращук

Своєю чергою Віталій Каращук (директор ДП "Ківерцівське ЛГ", де нині активно триває будівництво дороги із земляним покриттям) повідомив, що протяжність дороги мала бути 4 км, однак її продовжили ще на 900 метрів. А згодом взагалі планують покрити білощебеневим покриттям.

Чоловік розповів й про інші дороги Волинської області, які використовують не лише лісівники, а й якими курсують автобуси.

Журналістів провезли автівками підвищеної прохідності><span class=Журналістів провезли автівками підвищеної прохідності

Огляд будування лісової дороги><span class=Огляд будування лісової дороги

Деревина, яку невдовзі вивезуть новою дорогою><span class=Деревина, яку невдовзі вивезуть новою дорогою

Тут невдовзі буде нова дорога><span class=Тут невдовзі буде нова дорога

Маркування деревини - замірювання діаметру ><span class=Маркування деревини - замірювання діаметру

Кишеньковий персональний комп'ютер ><span class=Кишеньковий персональний комп'ютер

Надрукувати
мітки:
коментарів