Поділитись:

Держбюджет-2018: скільки і на що перепаде регіонам (інфографіка)

Вівторок, 20 лютого 2018, 15:05

Державний бюджет – досить складний фінансовий документ, і коли говорять, що якийсь регіон годує інший, то це все ж відносне поняття.

"Слово і Діло" вивчало, скільки грошей у держбюджеті передбачено на фінансування регіонів у 2018 році, які з них отримали більше грошей та на які потреби.

Переведення коштів (трансферт) із держбюджету до обласних бюджетів у 2018 році передбачає 1 млрд 39,5 млн базової дотації та 732 млн грн реверсної дотації. Базова та реверсна дотації – це два грошові потоки, протилежні за напрямком руху, між державним бюджетом та місцевими бюджетами. Ми подаємо дані без урахування бюджетів міст, районів, об'єднаних територіальних громад міст, сіл та селищ міського типу.

Базова дотація перераховується з державного бюджету місцевим. Оскільки ця дотація надається місцевим бюджетам із загального фонду держбюджету, то основними джерелами перерахування цього трансферту виступають загальнодержавні податки та збори. Реверсна дотація перераховується в протилежному базової дотації напрямку – з місцевих бюджетів до державного для горизонтального вирівнювання податкового потенціалу територій. Таким чином, кошти реверсної дотації в подальшому виступають фінансовим ресурсом для перерахування базової дотації.

Горизонтальне вирівнювання платоспроможності регіональних бюджетів здійснюється з урахуванням наступних параметрів: кількість населення, надходження податку на прибуток підприємств за останній бюджетний період, надходження податку на доходи фізичних осіб за останній бюджетний період, індекс платоспроможності регіонального бюджету.

З базової дотації найбільше грошей із держбюджету цьогоріч отримають Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська та Тернопільська області. А найбільший реверс очікується від Дніпропетровської, Запорізької, Київської та Полтавської областей. Але подивимось, які галузі фінасуватимуться окремо.

На медицину в 2018 році регіони отримають 28 млрд 187 млн. Найбільше грошей піде до Києва та області, Дніпропетровської, Харківської, Львівської та Донецької областей, а найменше – до Чернівецької, Волинської, Чернігівської та Луганської областей.

На освіту виділено 8,4 млрд грн, з яких до Києва піде стільки грошей, скільки до 7 областей разом узятих (Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської).

Понад 166 млрд грн передбачено на інші витрати. Серед них дотації та субвенції з держбюджету (до обласних бюджетів, без урахування міських бюджетів) у 2018 році мають надійти на утримання закладів освіти та охорони здоров'я, виплату допомоги на дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виплату допомоги сім'ям із дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам, безробітним та особам, які не мають права на пенсію, надання пільг та субсидій населенню на оплату послуг ЖКГ та придбання побутового палива й зрідженого газу.

Також до інших витрат належать окремі "медичні" витрати, на які передбачене фінансування з держбюджету: на закупівлю ангіографічного обладнання (для рентгенології та комп'ютерної діагностики), на відшкодування вартості лікарських засобів, придбання матеріалів для закладів охорони здоров'я та лікарських засобів, у тому числі для швидкої допомоги. Також держава має виділити субвенцію на реформування регіональних систем охорони здоров'я.

До цієї ж графи "інше" належать субвенції на будівництво житла для дітей-сиріт, ремонт та утримання доріг та фінансування заходів компенсації ризику населення, яке проживає на території зон спостереження.

Найбільше грошей на "інше" отримають Дніпропетровська, Харківська та Львівська області, а найменше з держбюджету виділено на Луганську, Херсонську, Миколаївську та Кіровоградську області.

Детальніше – на інфографіці.

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 березня 2024
08:30
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
05 лютого 2024
19 січня 2024