Поділитись:

Польща хоче стягнути з Німеччини 850 мільярдів доларів реперацій

Понеділок, 05 березня 2018, 15:30

Польща має намір стягнути з Німеччини 850 мільярдів доларів у вигляді репарацій.

У таку суму Варшава оцінила збиток, нанесений Польщі вйскамі вермахту у Другій світовій війні. Про це заявив глава парламентської групи з репарацій Аркадіуш Мулярчик, – інформує Радіо Свобода.

Мулярчик повідомив, що група готує доповідь з обґрунтуванням суми збитку. Документ направлять в уряд уже цього року. Звіт створять на основі аналогічної доповіді, складеного ще після війни. Політик додав, що питання з репараціями досі не врегульовано.

У вересні минулого року Сейм Польщі оцінив збиток від дій Німеччини в роки Другої світової війни приблизно в 50 мільярдів доларів. Берлін тоді вказав на угоду польського уряду, ухвалену в 1953 році. У ньому визнавалося, що Німеччина повністю виконала свої зобов'язання перед Польщею.

Нинішнє консервативно-націоналістичний уряд Польщі заперечує угоду від 1953, заявляючи, що вона не має законної сили, адже було підписано під тиском Радянського Союзу. Зі слів Мулярчика, польська сторона вимагає компенсацію від Німеччини, а не від Росії, тому що отримати компенсацію від Берліна "більш реально".

Надрукувати
мітки:
коментарів