Поділитись:

Експерти розповіли про земельні схеми Луцька

Вівторок, 06 березня 2018, 16:00
Експерти розповіли про земельні схеми Луцька

Відсутність персональної відповідальності та належного обліку земельних ділянок призводить до ухвалення сумнівних рішень щодо земельних питань.

Про це 6 березня говорили експерти ГО "Волинський центр розвитку урядування" та депутати Луцької міської ради.

Причиною для зібрання стали нещодавні події у стінах Луцької міської ради, коли розглядали питання надання в оренду земельної ділянки для ЖК "Житловий квартал" на вулиці Рівненській, 119 та землі на вулиці Вороніхіна.

Як приклад позитивної земельної політики натомість експерт "Волинського ЦРУ" Тарас Яковлев назвав діяльність Княгининівської ОТГ. Тут на сайті розміщують оголошення про аукціон з продажу земельних ділянок, свіже стосується землі у селі Зміїнець.

Приклад, як землю продають на аукціоні у Княгининівській ОТГПриклад, як землю продають на аукціоні у Княгининівській ОТГ

Такий же ж аукціон міг би бути і щодо землі на перетині вулиці Стрілецької, Яровиці та проспекту Грушевського, де один з інвесторів хотів збудувати "МакДональдс". Однак, ділянку вирішили залишити для розбудови скверу авіаторів, хоча на думку Тараса Яковлева є інші ділянки, де такий сквер міг би бути. Натомість це нагадує спробу "влупити бізнесмена" та є червоною карткою для інших інвесторів.

Земельну ділянку на перетині Яровиці-Грушевського могли б продати мінімум як за 3 мільйони гривеньЗемельну ділянку на перетині Яровиці-Грушевського могли б продати мінімум як за 3 мільйони гривень

ЧИТАТИ ТАКОЖ: НАЙБЛИЖЧІ 5-10 РОКІВ MCDONALD'S НЕ ПОГОДИТЬСЯ ЗАХОДИТИ В ЛУЦЬК, - АНДРІЙ ПОКРОВСЬКИЙ

Колишній заступник міського голови Юрій Моклиця пояснює, що питання вільної землі та земельних ділянок мають певні розбіжності. У другому варіанті мова йде про землю, яка має відповідний кадастровий номер, встановленні межі. Таких земельних ділянок у Луцьку справді бракує. Однак є інша земля, яка не має належного обліку.

Юрій Моклиця та Тарас Яковлев Юрій Моклиця та Тарас Яковлев

Це спричиняє певні проблеми для громади. Наприклад, на проспекті Волі планується забудова житлового будинку, і забудовник вказує, що дитячий садочок у майбутньому передбачений на ділянці, де нині парк. А землі під парком не оформлена, тобто такі плани можуть стати реальністю і за рахунок громадської землі, забудовник вирішить, по суті, наслідки від зведення свого будинку.

До іншої категорії земельних проблем відносять рішення, у яких віддаються ділянки не лише під нерухомістю, а й ті, що значно перевищують цю площу. Як приклад, експерти навели ту ж ситуацію на вулиці Рівненській, 119, де є теплиці, однак в оренду надається земля, що значно перевищує площу, яку вони займають. Подібні ситуації зі слів експертів громадської організації були щодо ділянок на вулиці Рівненській, 4, Вороніхіна, 37, Глушець, 55. Член "Волинського ЦРУ" Сергій Григоренко каже: у сумі площа цих ділянок становить близько двох гектарів і за оцінками експерта з нерухомості Лариси Мусійчук, їхня вартість могла би сягнути 1 мільйона доларів, якщо б їх виставити на аукціон.

Сергій Григоренко та депутат Петро НестерукСергій Григоренко та депутат Петро Нестерук

Часто проекти суперечливих земельних рішень виносить не управління земельних ресурсів, а депутатська земельна комісія, каже Юрій Моклиця. Тож відповідальність у цьому випадку теж стає колективною, а не персональною. Голову комісії Євгена Ткачука запрошували на засідання для пояснення власної позиції, однак він не прийшов.

Ще одним тривожним фактором називають те, що цей проект виносять або ж безпосередньо на сесію, або ж за кілька днів до того, зауважив депутат Луцької міської ради Микола Романюк. Хоча відповідно до закону проект переліку питань, що виносяться на сесію повинен бути сформований за 12 днів. Його колега депутат Анна Мовяк додає, що більшість депутатів не є спеціалістами із земельних питань і для того, щоб отримати експертну консультацію, бракує часу.

Депутат Анна МовякДепутат Анна Мовяк

Депутат Микола РоманюкДепутат Микола Романюк

Інша ситуація – це коли певне земельне рішення, яке виносить вже управління відповідно до всіх документів, не надходить підтримки у сесійній залі. Депутати не виносять відмовне рішення, пояснює Юрій Моклиця, а просто не голосують, хоча проект має всі необхідні документи.

Депутат Юлія ВусенкоДепутат Юлія Вусенко

У підсумку депутати та експерти нагадали, що готують судовий позов до суду щодо рішень останньої сесії. Та закликали громадськість бути більш прискіпливими щодо земельних питань.

Надрукувати
мітки:
коментарів