Поділитись:

Увіковічнений Кобзар: цікаві факти про пам'ятники Шевченку (фото)

Субота, 10 березня 2018, 16:00

9 березня Україна відзначала 204-ту річницю від Дня народження генія та пророка українського народу Тараса Шевченка. Сьогодні, 10 березня, минає 157 років від дня його смерті.

Попри численні дослідження, біографія і роль Шевченка в Україні і світі має багато загадок. Не менш цікавою і загадковою є і спадщина увіковічення постаті Кобзаря. Тому ІА "Конкурент" пропонує Вам ознайомитися із деякими фактами про пам'ятники Шевченку. Про них розповів виданню шевченкознавець, засновник мистецького проекту "Монументальна Шевченкіана", волонтер Руслан Теліпський.

Руслан Теліпський ><span class=Руслан Теліпський

"Доволі символічно, що найгостріші події в історії сучасної України припадають саме зараз: ми всі є свідками зазіхання на нашу свободу у зв'язку з війною Росії, що збіглась з роком вшанування 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Для правдивих патріотів Шевченко – понад часом та простором. Які б часи не були: чи то царська імперія, чи то Радянський Союз, чи то незалежна Україна – Шевченко був, є і буде духовним дороговказом нашої нації. Він продовжує бути прикладом самопожертви мільйонам українців, котрі були, є і будуть на сторожі й захисту своєї Вітчизни. Про це я постійно підкреслюю на своїх заходах під час проведення "Монументальної Шевченкіани". Адже на прикладі Тараса Шевченка можна простежити всю унікальність українського народу, який дуже довго боровся за своє право на мирне співіснування у лоні незалежних та рівноправних країн світу. Зараз під час антитерористичної операції слова Шевченка з вуст українців звучать ще гостріше та радикальніше, ніж будь-коли за часів новітньої історії України", – зазначив шевченкознавець.

Для Руслана Теліпського Шевченко – це передусім моральний авторитет і товариш, який поставив майже недосяжну для усіх інших планку самопожертви заради добра, благополуччя та процвітання кожної людини та своєї держави.

"Про це потрібно постійно нагадувати, передусім юному поколінню, аби прищеплювати любов до Батьківщини на прикладі Тараса змалку, чим я по суті і займаюсь понад 15 років", – розповів він.

"Тарас Шевченко – це символ української нації та європейського вибору українців. Це геній, який заслуговує на шану і поклоніння у кожному населеному пункті. Для іноземця, котрий проходитиме повз пам'ятник з'являється прекрасна нагода насититися його енергетикою. Це один з найлегших способів пізнати душу нашого народу, зрозуміти нашу сутність, споконвічні прагнення та збагнути систему наших цінностей.

Коли відкривається пам'ятник Шевченкові – це завжди знаменна подія у громаді. А коли це відбувається закордоном – то й поготів, це місце стає осередком об'єднання українців та символізує зміцнення дружніх двосторонніх відносин між країнами. Збираючись і вшановуючи біля пам'ятника різні події, такий "монументальний брендінг" сприяє новим можливостям розвитку українській громаді нашої самобутньої культури, духовності, так само, як в незалежній Українській державі існують аналогічні умови і можливості та гарантовані усім національним меншинам без винятку, котрі теж відкривають пам'ятники своїм національним героям", – переконаний Руслан Теліпський.

"Конкурент" наводить 7 цікавих фактів про пам'ятники Тарасу Шевченку:

1. У Казахстані, у Форті-Олександрівському, де відбував заслання Тарас Шевченко, вперше встановили пам'ятник на його честь. До наших днів він не зберігся. Але саме звідти розпочинається монументальна Шевченкіана.

Автор фото:з архіву Руслана Теліпського

2. Багато пам'ятників не було реалізовано, адже проекти забраковані тодішньою владою. Перший пам'ятник на території України встановили в садибі Алчевських у Харкові у 1898 році. Але, на жаль, він довго не простояв. Він був зроблений з мармуру. Дружина Алчевська великими зусиллями врятували погруддя, і воно зараз перебуває в музеї у Києві.

Автор фото:з архіву Руслана Теліпського

3. Пам'ятники Шевченку активно почали зводити в 10-14 роках минулого століття. Активніше - на Західній Україні.

4. 1964 року у Москві дізналися, що американці разом із вільною українською діаспорою збираються встановити пам'ятник Шевченку у Вашингтоні. Микита Хрущов теж наказує виготовити пам'ятник і встановити його будь-якою ціною раніше. Відкриття вашингтонського Кобзаря зібрало 100 тисяч українців.

Автор фото:з архіву Руслана Теліпського

5. У Чернігові пам'ятник зроблений доволі унікально. Там Шевченко в молодому віці сидить на лавці, в руках тримаючи теку зі своїми малюнками. Зображений і як поет, і як художник. Ліворуч є вільне місце, де кожен може присісти біля Шевченка.

Автор фото:з архіву Руслана Теліпського

6. Волинь теж зробила великий внесок у спадщину пам'ятників Шевченку. Чого тільки вартує пам'ятник у Ковелі, який вважається, якщо брати бронзові, одним із найвищих. Він заввишки 7 метрів. Шевченко тут зображений як апостол.

Автор фото:з архіву Руслана Теліпського

7. У світі – понад 2 000 пам'ятників Шевченку. Закордоном, враховуючи меморіальні дошки, близько 130. За масштабом монументального увіковічення в світі Шевченко входить у 10-ку.

Довідково:

Руслан Теліпський – шевченкознавець, який відвідав особисто та сфотографував понад 1200 пам'ятників Кобзареві на 5 континентах у більш як 30 країнах світу. Провів понад 50 своїх фотовиставок та лекцій за кордоном.

Провів десятки мотиваційно-патріотичних зустрічей з молоддю. 10 років тому заснував всеукраїнську пішу паломницьку ходу "Тарасів дороговказ". Шлях пролягав з Луцька до Канева і простягнувся через території дев'ятьох областей України. Піше паломництво до Чернечої гори тривало 34 дні поспіль. За цей період було подолано понад 1000 кілометрів і проведено щоденні зустрічі з сотнями людей, котрі також прагнули отримати духовне підживлення та згуртованість у відродженні нашої національної самобутності, символом якої і є постать Т.Г. Шевченка. Цьогоріч Руслан Теліпський планує організувати "Тарасів дороговказ – 2".

Член оргкомітетів зі встановлення пам'ятників Т. Шевченкові в Оттаві (Канада) та Ризі (Латвія) Лауреат шевченківської премії від Світового Конгресу Українців (СКУ).

Надрукувати
мітки:
коментарів