Поділитись:

На Волині шукають підприємця, який захоче співпрацювати з музеєм-скансеном

Неділя, 13 березня 2016, 18:40
На Волині шукають підприємця, який захоче співпрацювати з музеєм-скансеном

В музеї-скансені орієнтуються на європейського грантодавця, який захоче вкладати кошти.

Перший в Україні музей-скансен виник саме в Лесиному краї, де діє унікальна виставка, і де хочуть звести Волинську Січ. Аби ці наміри успішно реалізувати, керівника музею націлюють на західний орієнтир із європейськими грантодавцями. Про це пише ІА "Волинські новини".

Як розповів директор музею-скансен Олександр Середюк, він започаткував музей, продавши власний автомобіль, та боронив територію у "лихі" 90-ті від рекетирів.

"В Україні перший скансен створили саме на Волині. У такі місця люди їдуть, ховаючись від урбанізації, переодягаються у старовинні строї, для приготування традиційної національної їжі, працювати знаряддями, які використовували сотні років тому, тощо. Відмінність нашого музею від багатьох інших у тому, що в нас можна не лише оглядати об'єкти, а й всього торкатися, заходити в хату й самостійно готувати вареники чи куліш у печі, гарцювати на конику, косити.

Музей я почав створювати 30 років тому. Так започаткував музей історії сільського господарства Волині. І вже в 1983-му установі присвоїли почесне звання "Народний музей", а в 1989 році я заснував експозицію просто неба "Козацький зимівник" на території Рокинівського дендропарку. Так виник цілий етнографічний комплекс на березі рокинівського ставка.

Спочатку допомагала дослідна станція, меценати, але в 90-ті "лихі" роки підтримки не було, кожен був за себе. Так, я започаткував свій бізнес, продавши власну машину, а гроші вклав у статутний фонд музею і утримував його сам. Таким чином він зберігся і до нині, хоча мені тут влаштовували і підпали, бо в 90-х роках були рекетири", - розповідає Середюк.

Щороку музей відвідує близько 10 тисяч людей, і музей заробляє завдяки продажу квитків та проведенню екскурсій близько 100 тисяч гривень. Переважна більшість гостей – волиняни, а також приїжджі з різних куточків України й Криму.

Олександр Середюк розповів, що гроші вкладає у розбудову музею, реставрацію та створення нової експозиції. Зокрема, пан Олександр привозить з глибокого полісся покинуті будиночки, фактично, рятуючи давні пам'ятки народної архітектури.

"Проблем у нас дуже багато. Для прикладу, приїжджає інспекція праці і каже, що сторожі у нас перепрацьовують, бо на таку площу має бути 8 охоронців, а у нас лише троє. Також має бути 5 прибиральниць з наглядачами, а в нас лише двоє. Так, пишуть приписи, штрафують і ми віддаємо свої гроші. Хоча, по-суті, ми набираємо сюди працювати людей ентузіастів, які виконують роботу за двох-трьох осіб", - пояснює директор музею.

Зауважимо, що музей є комунальною власністю і отримує значну фінансову підтримку з волинської казни. А для того, аби залучати додаткове фінансування, інвестиції, розповідає Олександр Середюк, він пройшов курси із написання проектів і вже з десяток подав в облраду.

"Ми підрахували, що для успішного розвитку нам потрібно 1.8 мільйона гривень. Цю суму облрада не змогла виділити, втім, вона нас дотує й виділила 0.5 мільйона гривень, за що дуже дякую.

Результатом нашої плідної роботи є те, що наш музей нещодавно визнали об'єктом міжнародного туристичного маршруту. Ми бачимо, що на туризмі у світі існують цілі країни. Тому потрібно й нашу область піднімати в цій галузі. Звісно, для цього потрібне капіталовкладення.

Відповідно, я пройшов навчання, як писати проекти, і цього року вже 12 написав і направив у обласну раду", - каже пан Середюк.

Та додає, що окрім встановлення етнобудівель, хоче будувати "Волинську Січ". Для цього Олександр Середюк уже взяв в оренду на 49 років 1.5 гектара землі.

"Це буде центром національно-патріотичного виховання. Там будуть курені, по-козацькому житимуть за тамтешніми правилами, вивчатимуть козацьке бойове мистецтво, проходитимуть різноманітні фестивалі, тощо. Усі ці давні звичаї українців ми будемо відтворювати", - наголосив Олександр Середюк.

Зауважимо, що вартість квитка для дітей – 5 гривень, для дорослих – 10 гривень. Також тут організовують і святкування днів народжень: вартість для однієї людини за вхід, куліш і вареники – 50 гривень, орендну плату за будиночок не треба вносити. Також тут організовують весілля в давніх традиціях за автентичним сценарієм. Сценарій готують безплатно

Надрукувати
мітки:
коментарів