Поділитись:

Без дрібних монет: з 1 липня суми в чеках почнуть заокруглювати

Середа, 14 березня 2018, 18:18

З 01 липня 2018 року в Україні почнуть застосовувати правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків.

Про це заявив в. о. Голови Національного банку України Яків Смолій, – повідомляє прес-служба Нацбанку.

Відповідно до Постанови Правління Національного банку України "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" передбачається:

  • Національний банк України припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Водночас усі ці номінали розмінних монет і надалі залишатимуться в обігу. Проте у подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів.
  • Монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок продовжуватимуть виконувати функцію засобу платежу (грошова одиниця України – гривня − і надалі дорівнюватиме 100 копійкам).
  • Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила заокруглення загальної суми покупки:

- сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

- сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

  • У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.
  • Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.
  • Населення і надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа – встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

Застосування правил заокруглення Національний банк погодив з усіма державними органами. Також відбулися обговорення з банками, представниками сфери торгівлі та послуг, іншою діловою спільнотою, які позитивно поставилися до застосування правил заокруглення.

Ціни від запровадження заокруглення не зміняться, а отже реалізація цієї ініціативи не призведе до подорожчання товарів та послуг. Запровадження правил заокруглення не матиме впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари.

"Якщо екстраполювати ці рішення на сьогоднішню структуру готівки в обігу, з нього зникне майже 60 % від загальної кількості монет в обігу – це понад вісім мільярдів монет дрібних номіналів. Водночас, більш ніж один мільярд банкнот буде замінено монетами. Тож середня кількість монет, що припадають на одного українця, скоротиться вдвічі, а банкнот в обігу стане на 40 % менше. І цей ефект ми побачимо вже через два-три роки", – Яків Смолій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯКИМИ БУДУТЬ МОНЕТИ НОМІНАЛОМ 1, 2, 5 ТА 10 ГРИВЕНЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
16:46
22 березня 2024
20 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
28 лютого 2024
19 лютого 2024