Поділитись:

Вчені розробляють універсальну вакцину від грипу

Понеділок, 19 березня 2018, 23:00
Вчені розробляють універсальну вакцину від грипу

Уже декілька років лабораторія Теда Росса, професора Університету Джорджії, разом з "Sanofi Pasteur", найбільшим у світі виробником вакцин від грипу, працює над створенням того, що можна було б назвати універсальною вакциною.

Про це інформує інтернет-портал technology.org.

У несприятливі роки грип у США забирає більше людських життів, ніж автомобільні аварії. Наприклад, протягом сезону 2014 – 2015 рр. грипом заразилися 34 млн людей, 710 тис. були госпіталізовані та близько 56 тис. померли. Вірус грипу також став причиною одного з найстрашніших лих в історії людства – пандемії 1918 року. За приблизними підрахунками, тоді загинуло 100 млн людей, що в 10 разів перевищує кількість солдатів, полеглих в роки Першої світової війни. Грубо кажучи, помер кожен двадцятий на планеті.

Наближається сота річниця цієї моторошної події, медицина вже давно пішла вперед, але незважаючи на це, грип і надалі залишається підступним вбивцею. Вакцини – це найкращий спосіб запобігання передачі цього вірусу, але вони не завжди добре підходять до наявних штамів грипу.

Різні штами вірусу грипу можна порівняти з колодою карт. Вчені стежать за всіма "картами", які фігурують під час "гри", і намагаються максимально точно передбачити "комбінацію", що випаде під час зимового сезону грипу. На жаль, вірус здатний швидко мутувати, тому вченим не раз доводиться мати справу з "дикою картою".

Універсальна вакцина буде спрямована на більшість, якщо не на всі, віруси грипу та забезпечить захист від цього захворювання, навчаючи імунну систему людини протистояти великій кількості вірусних штамів. В ідеалі, щеплення потрібно буде робити лише раз на рік або кожні кілька років, так само як і щеплення від паротиту, поліомієліту чи віспи.

Уже були перші успіхи. Дослідники створили вакцину для захисту від практично будь-якої форми грипу підтипу H1N1, що існували протягом останніх 100 років. Отримана вакцина захищала мишей та тхорів від усіх видів вірусу H1N1, враховуючи штам, що спричинив пандемію свинячого грипу в 2009 році.

Надрукувати
мітки:
коментарів