Поділитись:

Освіта в тренді: луцька школа № 1

Вівторок, 27 березня 2018, 19:30

Кажуть, на одній з пар у легендарній Львівській політехніці викладач щиро здивувався, коли лише один із студентів на потоці вільно дискутував з ним англійською розмовною мовою. Викладач був приємно вражений і поцікавився в студента, де він навчився такій розмовній мові.

"У спеціалізованій ЗОШ № 1 I-III ступенів міста Луцька", – відповів студент.

Дійсно, про учнів та навчання в школі № 1 ходить багато легенд (в хорошому значенні цього слова). Аби переконатись, чи відповідають ці легенди дійсності, журналісти сайту новин Луцька "Конкурент" вирішили на власні очі побачити і на власні вуха почути, що ж такого роблять тут з учнями, що вони своїми знаннями дивують навіть бувалих вузівських викладачів.

Історія

Історія школи бере початок ще з 1939 року, коли її створили на базі польської гімназії – у старому приміщенні теперішнього Східноєвропейського університету імені Лесі Українки по вулиці Винниченка. Війна зупинила життя навчального закладу. Однак після визволення міста школа відновила роботу. Згодом була розташована на Замковій площі. І лише з нового 1946-1947 навчального року перебралася на вулицю Богдана Хмельницького, 4, де й по сьогодні знаходиться.

Поблизу школи є зупинка громадського транспорту><span class=Поблизу школи є зупинка громадського транспорту

В 1956 році до приміщення, що на Богдана Хмельницького, добудували ще один корпус школи. Втім на сучасному етапі школі приміщення все одно не вистачає, і на це є свої причини. Адже, виявляється, бажаючих вчитися саме тут чимало – класи заповнені до максимуму, а навчання тут триває з 8:30 ранку і майже до 20:00.

Декілька десятиліть тому школа отримала статус спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови, що стало її виокремлювати з-поміж інших шкіл міста.

Корпоративна культура школи

В цьому навчальному закладі нещодавно запровадили цікавий елемент корпоративної культури – до вчителів дітям пропонують звертатись не класично, скажімо "Маріє Іванівно", а "пані Маріє" чи "пані вчителько". Тут не стукають в кабінет до дирекції школи чи до вчителів. А навіщо? Адже ж всі на робочому місці й в робочий час працюють.

Так званого "однострою", коли всі в однакових шкільних формах, в цій школі теж немає. Єдина вимога – щоб одяг був охайний і чистий. До слова, і учні школи (колишні й теперішні), і вчителі мають фірмові светри з написом "1 школа". В коридорах довелось побачити чимало дітлахів у таких светрах, які одягають їх за власним бажанням, а не з примусу вчителя.

Шкільні сходи...><span class=Шкільні сходи...

...й коридори><span class=...й коридори

Щодо директора, то свій робочий тиждень він починає з нарад зі своїми заступниками.

Учні та вчителі мають ось такі фірмові светри з логотипом школи><span class=Учні та вчителі мають ось такі фірмові светри з логотипом школи

До речі, в першій школі запровадили своєрідне ноу-хау. Щовівторка о 8:00 годині в кожному класі паралельно проходить виховна година, на якій обговорюють багато навчально-виховних процесів із життя школи та інше.

В таких класах навчатись, напевно, приємно><span class=В таких класах навчатись, напевно, приємно

Навчально-виховний процес

Через недостатню кількість приміщень в школі навчаються в дві зміни: в 1 зміну навчаються 1 – 2 класи та 8 – 11, друга зміна – це учні 3 – 7 класів включно.

"Одне з найбільших питань, яке ми вирішуємо, – це як би когось не образити. Тому що бажаючих вчитись в першій школі – набагато більше, аніж ми просто можемо розмістити. Тому щороку комусь доводиться відмовляти", – розповідає директор.

Невеличку частину нагород школи  розмістили на стіні коридору><span class=Невеличку частину нагород школи розмістили на стіні коридору

Учнів застали під час перерви><span class=Учнів застали під час перерви

Попри статус школи, помилково вважати, що тут добре навчають лише англійської мови. Адже учні активно беруть участь в різних міських та всеукраїнських олімпіадах: від хімії та фізики – до української мови та літератури, від французької – до математики, історії та іншого...

А це - атрибут усіх класів усіх шкіл><span class=А це - атрибут усіх класів усіх шкіл

За підсумками минулорічних міських олімпіадах з різних навчальних предметів, перша школа мала 42 призерів, із них – 8 перших місць. Нещодавня обласна олімпіада з англійської мови, яка проводиться у 9, 10 ,11 класах, не оминула й цей навчальний заклад. Учні школи зайняли перші місця в 9 та в 11 класах, й невдовзі вони поїдуть в Харків захищати честь області з англійської мови. Нині учень 8-го класу готується до всеукраїнської олімпіади з фізики.

Діти вивчають фізику цікаво - ><span class=Діти вивчають фізику цікаво -

...з допомогою мультиборду><span class=...з допомогою мультиборду

Учень школи Орест Костів поїде захищати честь Волинської області у конкурсі із захисту наукових робіт від Малої академії наук України в секції "Кліматологія".

Кожного року від цього навчального закладу є переможці у конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика, математичних змаганнях імені Кравчука, у культурно-пісенних та танцювальних конкурсах (наприклад, "Шкільний соловейко", вокальні, танцювальні конкурси).

Для зручності дітей в школі облаштували хореографічний зал і запросили хореографа викладати танці. Окрім цього, школа має свій вокальний ансамбль "Осанна", і тут діють хори початкових, середніх, старших класів. Відтак чимало учнів – призери та лауреати художніх конкурсів.

Клас трудового навчання><span class=Клас трудового навчання

Креслення лишились з попереднього заняття><span class=Креслення лишились з попереднього заняття

На вчительському столі><span class=На вчительському столі

Щодо спорту, то команда школи з баскетболу займає перші місця, учні були переможцями різних естафет і в змаганнях з допризовної підготовки ця школа теж на перших місцях.

Оскільки школа має статус поглибленого вивчення англійської мови, її учні щорічно беруть участь у міжнародному конкурсі FLEX – переможці протягом року навчаються в США. Цей конкурс відбувається в три етапи, де на останньому визначається психологічна здатність дитини проживати в іншомовному середовищі і дуже далеко від своєї домівки. В жодній школі міста такого немає.

Учні щорічно беруть участь у міжнародному конкурсі FLEX – переможці протягом року навчаються в США. ><span class=Учні щорічно беруть участь у міжнародному конкурсі FLEX – переможці протягом року навчаються в США.

Діти першої школи активні - постійно беруть участь в різного роду конкурсах та олімпіадах><span class=Діти першої школи активні - постійно беруть участь в різного роду конкурсах та олімпіадах

Учні кажуть, що викладачі доступно пояснюють шкільні програми><span class=Учні кажуть, що викладачі доступно пояснюють шкільні програми

Ось так тут проходять уроки англійської мови><span class=Ось так тут проходять уроки англійської мови

Постійно в русі та в розвитку перебувають не лише учні, а й вчителі цього навчального закладу. Вони відвідують всі можливі семінари, тренінги і навіть деякі з них їздили на тренінг для вчителів у США.

Вчителька англійської мови Лідія Іванівна Куцевич розповідає, що "живе" в цій школі з 1981 року. Починала тут свій шлях з піонервожатої, потім мала за плечима 22 роки на посаді заступника директора, а тепер, каже, має насолоду – просто навчати дітей англійської мови.

"Щоб вчити дітей в нашій школі, вчитель повинен бути з ними на рівні, відвідувати сучасні семінари, постійно вчись. Крім того, дуже допомагає матеріальна база, завдяки якій можна повністю розкривати урок", – зазначила педагог.

Своєю чергою директор Андрій Киця, який також є вчителем англійської мови, зауважив, що, прийшовши в школу, запропонував вчити англійську за комунікативною методикою, що дало свої плоди.

"Мене не цікавить, чи знає англійську мову дитина. Мене цікавить, чи зможе вона спілкуватись англійською. Бо можна знати 30 тисяч англійських слів, а не вміти їх правильно використати в розмові", – зауважив Андрій Киця.

Вчитель української мови та літератури Олена Гушинець розповіла, що нині учні готуються до наступних етапів міських та обласних конкурсів. Готують учнів до олімпіад в позаурочний час і, що цікаво, школярі навіть не бідкаються на це, а навпаки – мають бажання підготуватись краще за конкурентів з інших шкіл.

Вчитель інформатики Наталія Корнійчук пригадала, що, коли прийшла сюди працювати 6 років тому, йшла коридором і була вражена, як діти вільно розмовляють англійською мовою.

Для педагогів школи основним є підсумок навчання, який дуже добре видно у результатах ЗНО. Наприклад, за минулорічними результатами ЗНО з української мови ця школа увійшла в 200 кращих шкіл України. А за всю історію існування ЗНО двоє учнів цієї школи набрали максимальні 200 балів, чим школа, безперечно, пишається.

До речі, перша школа – одна із першопрохідців освітнього експерименту "Нова українська школа". За новою методикою діти не зазубрюють отримані знання, а вчаться використовувати набуті знання у житті.

Цей навчальний заклад взяв участь в пілотному проекті Цей навчальний заклад взяв участь в пілотному проекті "Нова школа"

За гарні оцінки та поведінку учні отримують приємні відзнаки...><span class=За гарні оцінки та поведінку учні отримують приємні відзнаки...

...у формі смайликів><span class=...у формі смайликів

Уроки проходять творчо><span class=Уроки проходять творчо

Щодня хтось із дітей 1-в класу розповідає з цього крісла чимало цікавого своїм однокласникам><span class=Щодня хтось із дітей 1-в класу розповідає з цього крісла чимало цікавого своїм однокласникам

Створено дитячими руками><span class=Створено дитячими руками

У класах створені тематичні центри...><span class=У класах створені тематичні центри...

...вмістом яких можуть користуватись усі діти><span class=...вмістом яких можуть користуватись усі діти

Матеріально-технічна база

Перша школа успішно освоює кошти НЕФКО на реалізацію енергозберігаючих заходів. Відтак тут повністю замінили вікна, на черзі – теплоізоляція даху та утеплення й ремонт фасаду.

Класи оснащені необхідною технікою><span class=Класи оснащені необхідною технікою

Починаючи з 2006 року, поступовими кроками вдалось замінити старі меблі в класах на сучасні і більш комфортні. В класах є телевізори, сучасні проектори. Також є (поки що одна) мультимедійна дошка, завдяки якій можна вдвічі цікавіше та доступніше вивчати ті чи інші теми з різних предметів. Школа забезпечена комп'ютерною та відеотехнікою.

Тут повністю відремонтували шкільні вбиральні та спортзал, а в шкільній їдальні повністю відновили кухню та мийку.

Відремонтовані й чисті вбиральні для хлопців...><span class=Відремонтовані й чисті вбиральні для хлопців...

...і для дівчат><span class=...і для дівчат

В спортзалі діти займаються вправами на нових В спортзалі діти займаються вправами на нових "шведських стінках"

Не так давно в спортзалі зробили капремонт><span class=Не так давно в спортзалі зробили капремонт

Завдяки спільним зусиллям батьків та благодійників, перед школою облаштували паркувальний майданчик та встановили велотурнікет. Оскільки досить часто до школи учні приїздять й на велосипедах.

На запитання про те, які в школі є проблеми, чуємо від директора:

"Я заборонив у школі вживати слово проблеми. В нас немає проблем, а є питання, які треба вирішити. Ось в нас є питання: немає на сьогодні актового залу. Є ще питання щодо бібліотеки, в нас бібліотека зараз у відокремленому приміщенні, тому що в школі її просто немає, де розмістити", – сказав Андрій Киця.

Та й спортзал для такої кількості учнів стає затісний. Втім колектив школи все одно буде шукати вихід із ситуації й, можливо, згодом вдасться добудувати тут сучасну бібліотеку та втілити в життя багато інших планів.

Чому 1-ша школа?

Лучанка Світлана Костючик розповіла, що троє її дітей закінчили першу школу Луцька і додає, що своїм знайомим радить віддавати своїх внуків на навчання тільки сюди.

Вона розповіла, що діти люблять фанатично ту школу, і навіть після її закінчення продовжують заходити сюди.

"Тут якась намолена атмосфера і сюди хочеться приходити", – розповідає мама трьох випускників першої школи.

Хоча, оглядаючи школу, довелось на власні очі побачити чимало молодих людей, які, як виявилось, раніше тут навчались і просто зайшли в гості.

"Всі викладачі дивуються: звідки така хороша англійська в дітей. А це – база нашої школи", – гордо розповідає Світлана Костючик.

Школа,  наче немолода, але ще красива пані, яка, не зважаючи на свій солідний вік,  ще любить чепуритися><span class=Школа, наче немолода, але ще красива пані, яка, не зважаючи на свій солідний вік, ще любить чепуритися
.

Щодо школярів, то ті учні, з якими вдалося поспілкуватись, розповіли, що в навчальному процесі в стінах цього закладу їх приваблює, перш за все, те, що тут педагоги легко та цікаво подають навчальний матеріал.

"Зараз я більше концентрую свою увагу на математиці та українській мові та літературі. Раніше я математикою не дуже цікавилась, але зараз я її просто полюбила. Мені її цікаво пізнавати, вчити та й взагалі використовувати всі можливості, які дає ця школа", – розповіла учениця 11-б класу Анастасія.

Учениці 8 класу Олександра та Роксолана перейшли в цю школу з інших навчальних закладів і кажуть, що мають, з чим порівняти.

Навіть стіна шкільної  їдальні бажає Навіть стіна шкільної їдальні бажає "Смачного!" відвідувачам

"В цій школі пояснюють все доступно та легко, особливо точні науки. Так, вчити задають багато, але воно того варте", – розповіла школярка Олександра.

Роксолана додала, що, коли обирала з батьками, в яку школу перейти, то розпочала збирати відгуки про всі навчальні заклади міста. Опісля цього її вибір зупинився на першій школі.

"В межах нашої школи учні можуть не тільки показати себе в навчанні, а й проявити свої здібності та таланти. Для цього нам влаштовують різні свята та конкурси. В нас є дуже класний хор, на якому ми співаємо пісні світового рівня. Так само викладають танці тут, а також багато конкурсів з трудового навчання. А ще ми любимо робити різні сувеніри, подарунки і відправляти їх нашим бійцям в АТО", – розповіла про життя в школі Роксолана.

Ці квіти висадила колишня учениця школи разом зі своєю мамою на знак вдячності школі за проведені тут роки><span class=Ці квіти висадила колишня учениця школи разом зі своєю мамою на знак вдячності школі за проведені тут роки

Досьє:

  • Спеціалізована школа № 1 І-ІІІ ступенів міста Луцька
  • Адреса вул. Богдана Хмельницького, 4
  • Телефон – +38 (0332) 72-30-30
  • Електронна пошта - ​[email protected]
  • Сайт - http://www.school1.lutsk.ua/contact-us
  • Кількість учнів – 1113
  • Кількість вчителів до 90
  • Директор – Андрій Іларіонович Киця. Очолює заклад з 2006 року (з перервою в рік)
  • Назви вулиць закріплені за школою № 1 - Богдана Хмельницького; Волі (непарна № 1 – № 19, парна № 2 – № 12); Гаврилюка; Гайдамацька; Глушець (від вул. Ковельської до вул. Паркової); Гончарова; Градний Узвіз; Даргомижського; Заповітна; Затишна; Кондратюка; Кооперативна; Короленка; Кривий Вал; Крилова; Лесі Українки; Набережна (від вул. Шевченка до вул. Яровиці); Паркова; Прогресу; Пушкіна; П'ятницька гірка; Сенаторки Левчанівської; Словацького; Учительська; Франка; Хакімова; Чайковського; Шевченка (до вул. Набережної)
  • Відомі випускники - Поет Петро Мах, письменниця Оксана Забужко, письменник і психолог Олег Покальчук, письменник Юрко Покальчук, композитор Віктор Тиможинський, журналісти: Костянтин Яворський, Андрій Лучик та Роман Флішаровський, Ольга Куліш

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів