Поділитись:

Вчені створили вікна, що тонуються самі

П'ятниця, 23 березня 2018, 07:00
Вчені створили вікна, що тонуються самі

Нині невід'ємним елементом багатьох високих будівель є великі вікна. Скло досить непоганий матеріал – воно гарно виглядає і дозволяє денному світлу заповнювати приміщення. Однак, хмарочоси втрачають багато енергії через такий дизайнерський хід.

Цьому можна зарадити використовуючи тонування вікон, жалюзі чи інші засоби. Але вчені із Університету Британської Колумбії пішли далі і винайшли метод для створення вікон, що тонуються самі, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Сонячне світло – це чудово, але якщо всередині скляної будівлі стає надто спекотно, то люди змушені вмикати кондиціонер. А це даремна витрата енергії. Коли умови ззовні змінюються, перевага надається функціональним рішенням, оскільки вони допомагають адаптувати рівень освітлення і температуру всередині відповідно до потреб працівників. На жаль, вікна, що самі підлаштовуються під погодні умови, коштують доволі дорого і не завжди забезпечують хороший результат. Однак, тепер науковці створили дешевший спосіб вдосконалення скла – воно змінює свій колір внаслідок реакції на електризацію.

Хіміки Університету Британської Колумбії винайшли новий спосіб ефективного покриття скла рідким розчином, що містить іони металу. Рідина розпилюється на вікно, а ультрафіолетове світло перетворює його на плівку, яка вкриває скло. Звучить доволі просто, але саме це один із компонентів, що містяться в смарт-вікнах. Науковці ще не визначилися із вартістю нового вікна, але ціна точно буде нижчою, ніж $ 500 - $ 1000 за квадратний метр, а саме стільки коштують смарт-вікна. Така висока ціна є наслідком використання спеціального обладнання необхідного для процесу виробництва.

Спеціальний шар хімічного покриття на склі вікна стає синім під дією електризації. Таким чином температуру всередині хмарочоса можна контролювати. Наприклад, коли на небі відсутні хмари, повітря прогрівається і всередині приміщення стає дуже спекотно, вікна відтіняють ультрафіолетове випромінювання та охолоджують приміщення. Як наслідок, компанія економить кошти, котрі вона витратила б на кондиціонування повітря.

Надрукувати
мітки:
коментарів