Поділитись:

Луцькі школи мають бути автономними, - експерти

Четвер, 29 березня 2018, 17:28
Луцькі школи мають бути автономними, - експерти

Луцькі міські заклади освіти не розвивають автономність закладів освіти міста, як це передбачає закон "Про освіту", який прийняли у вересні минулого року. Таку думку 29 березня під час круглого столу висловили члени Громадської організації "Волинський центр розвитку урядування", депутат Луцької міської ради Анна Мовяк, а також батьки учнів деяких навчальних закладів міста.

Автономність закладу освіти мінімізує вплив держави та органів місцевого самоврядування. Наприклад, зі слів члена ГО "Волинський ЦРУ" Сергій Григоренка, мова йде про можливість навчального закладу без дозволу управління освіти, самостійно наймати педагогів на роботу, коригувати власні навчальні програми, проводити ремонт, вести власну бухгалтерію. Натомість місто залишається, зі слів Григоренка, "заповідником жорсткої освіти". У той час сусідні Рівне та Львів значно випереджають волинян у цьому напрямку.

Наприклад, начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Довганик, яка через skype долучилася до обговорення, зазначила, що із 117 шкіл Львова, лише 10 досі знаходяться на централізованому управлінні, оскільки шукають кваліфікованого бухгалтера.

Депутат Луцькради Анна Мовяк додала, що депутати не завжди можуть детально розуміти потреби шкіл, адже бюджетні запити директорів йдуть на пряму в управління, а звіди самостійно вирішують, про які кошти говорити. Автономні рахунки нині мають 14 та 21 гімназії.

Зі слів члена "Волинського ЦРУ" Тараса Яковлева централізована бухгалтерії освітян нині складається з близько 60 осіб. Натомість, наводить приклад, на підприємстві "Кромберг-енд-Шуберг", де 5 тисяч працівників, працює 11 бухгалтерів, де 7 нараховують зарплату.

"Я говорив і Гребенюку (екс-керівник управління освіти Луцькради, - К), і Киці (екс-заступник міського голови Луцька), який був моїм колегою, доказували мені, що мало, давайте добавимо, бо великий об'єм роботи. Там об'єм роботи великий, але це все можна систематизувати", - зазначив Яковлев, назвавши бажання утримати централізовану бухгалтерію "саботажем працівників передпенсійного віку".

Тож члени організації прагнуть посилити громадський тиск на владу, аби була розпочала реформа системи освіти. Зокрема, аби були проведенні громадські обговорення шляхів впровадження автономії, завершення цього процесу до початку 2019 року, ліквідація централізованої бухгалтерії, значно скоротити штат управління.

"Існування такої структури, як управління освіти, взагалі не передбачене Законом. А це означає, що майбутнє цієї структури і сенс її діяльності вирішуватиметься на рівні міста", - зазначив Юрій Моклиця.

Надрукувати
мітки:
коментарів