Поділитись:

Репетиторство у Луцьку: ціна знань

Вівторок, 03 квітня 2018, 19:30

Сучасне суспільство стрімко змінюється і, відповідно, його вимоги до якості шкільної освіти теж.

Нині діти ще зі шкільної парти чітко знають, з якою галуззю хочуть пов'язати своє життя. Відтак "налягають" на "потрібні" предмети, самостійно їх штудіюючи поза уроками, чи залучаючи на допомогу репетиторів.

Однак як зрозуміти, що репетитор є фахівцем в своєму предметі і чи будуть мати результат заняття з ним? Чи припустимо, аби вчитель давав заняття з репетиторства своїм же учням, і чи можуть уроки у фахового репетитора коштувати дешево, дізнавалися журналісти сайту новин Волині "Конкурент".

"Вимушене" репетиторство

До питання репетитора кожен учень приходить по-різному. Одні звертаються за їхньою допомогою через те, що не встигають (чи не можуть) засвоїти матеріал під час уроку. Інші йдуть до репетиторів, оскільки мають на меті успішно здати ЗНО з того чи іншого предмету, або ж мріють про перемогу на якомусь науковому конкурсі. Є ще варіант – батьки дітей, які хочуть, щоб їхні чада знали всі предмети "на відмінно", наймають репетиторів ледь не з усіх предметів.

В цього явища є й друга сторона медалі. По-перше, нині (а особливо в міських школах) класи переповнені і вчитель за 45 хвилин не встигає приділити кожному з 30 (або ж і більше) учнів належну увагу. Тому тут вже хтось засвоює поданий матеріал нормально, а хтось після уроків йде до репетитора, який в індивідуальному порядку розкладе все по-поличках.

По-друге, з впровадженням зовнішнього незалежного оцінювання учні та вчителі зіштовхнулися з цікавим явищем. Виявляється, в ЗНО можуть бути включені питання, які не охоплені шкільною програмою. Відтак, якщо хочеш успішних результатів оцінювання, або вчи самотужки, або ж з репетитором.

По-третє, Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич свого часу звернула увагу ЗМІ та громадськості на такий факт, як "вимушене" репетиторство. Мається на увазі, що міністерство анонсувало боротьбу в українських школах з явищем, коли вчителі примушують своїх учнів брати в них платні уроки, а інакше – оцінки за контрольні будуть погані.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич><span class=Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич

Начальник управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко каже, що вона теж категорично проти того, щоб вчителі займалися репетиторством у школі.

Втім, є таке поняття як додаткові індивідуальні заняття (ДІЗ). Вони для учнів шкіл надаються безплатно. ДІЗ оплачується вчителю. Щоправда, ці заняття не тарифікуються, як уроки, а трохи інакше.

"Якщо батьки вважають репетиторство додатковим джерелом заробітку вчителя і зневажають це, то нехай не відправляють на репетиторство дітей. Якщо вчитель в свій позаробочий час приділяє увагу дитині, то чому за ці послуги він не може отримувати додатковий заробіток?" – каже Зіновія Лещенко.

Цікаво, що один вчитель викладає однаково матеріал одразу для 30 учнів у класі. Однак кожен з учнів, у силу своїх здібностей, засвоює цей матеріал по-різному. Хоча неодноразово доводилось чути й нарікання батьків на педагога, який не вміє доступно донести матеріал.

Стосовно цього, то Зіновія Лещенко додала, що раніше управління мало змогу відстежувати уміння вчителів системно і систематично подавати програмовий матеріал. Проте нове законодавство, яке окреслене законом України "Про освіту", роль управління в цьому питанні дещо знівелювало. Тому нині освітяни в очікуванні Державної служби якості освіти.

Начальник управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко><span class=Начальник управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко

"Ми не маємо тих компетенцій, які мали раніше. Ми не проводимо комплексне вивчення діяльності дирекції закладів освіти, не проводимо атестації, а це важливо, щоб відстежити, як програмовий матеріал подається для засвоєння учнем. Ми можемо це робити в рамках, коли вчитель йде на чергову атестацію. Тому говорити про несистематизованість у роботі педагога я теж не маю права", – каже Зіновія Лещенко.

До речі, самі ж освітяни подивовані тим, що фактично щороку під час здачі ЗНО спостерігаються моменти, коли в тестах є питання, які не входили до шкільного програмового матеріалу. Хоча Зіновія Лещенко каже, що багато вчителів під час уроків приділяють увагу цим тестам.

"Немає вчителів, які б не хотіли, щоб їхні вихованці не знали матеріал, бо знання дітей – результат роботи вчителя", – зазначила Зіновія Лещенко.

Директор ЗОШ № 1 міста Луцьк Андрій Киця теж зауважує, що під час ЗНО деякі питання можуть виходити за межі шкільної програми. Однак є відсоток учнів, які не мають репетиторів, і він їм не потрібен. Адже вони або схоплюють інформацію під час уроку, або ж самотужки готуються до ЗНО.

Є інше питання – елементарна лінь, коли дитина сама не хоче вчитись, але ходить до репетитора з примусу батьків.

Директор ЗОШ № 1 Андрій Киця><span class=Директор ЗОШ № 1 Андрій Киця

Заняття у хорошого репетитора не можуть коштувати дешево

Засновниця центру іноземних мов "Мандарин" Юлія Яковлюк згадує, що в студентські роки теж працювала репетитором. Вона вважає, що неприпустимо, коли вчитель, який викладає в дитини предмет, потім проводить з нею платні заняття.

Повертаючись до теми "батьки-діти-репетитор", все ж першим варто зрозуміти, чи потрібен останній їхній дитині. Юлія Яковлюк каже, що перед тим, як наймати дитині репетитора, варто промоніторити оцінки в щоденнику, поспілкуватись з вчителями й із самою дитиною.

Ефективність репетитора зазвичай визначають за кінцевим результатом, а саме – оцінками в школі, результатами тестів і так далі. Однак для того, аби завчасно зрозуміти, наскільки професійним є репетитор, можна звертати увагу на дрібні деталі. Наприклад, важливо, чи спізнюється репетитор на заняття, чи готується до них, а чи просто приходить і працює за книжкою.

Хороший репетитор має готуватись до занять, писати якісь конспекти, плани й інше. До слова, Юлія Яковлюк радить батькам бути присутніми на перших заняттях, щоб самим спробувати зрозуміти й засвоїти інформацію, яку подає репетитор. Не менш важливими є й відгуки попередніх учнів.

Засновниця центру іноземних мов Засновниця центру іноземних мов "Мандарин" Юлія Яковлюк

Перші результати занять із фаховим репетитором мають бути помітними вже за місяць.

Юлія Яковлюк радить батькам школярів, перш за все, визначитись, з якою метою залучають репетитора. Якщо заняття треба для того, аби підтягнути успішність з певного предмету в школі, то, коли з'являться хороші оцінки, варто зупинити заняття, щоб дитина пробувала вчити предмет самостійно.

Якщо потрібен репетитор для складання ЗНО, то його варто залучати за рік до здачі тестів з незалежного оцінювання. Адже коли вам репетитор обіцяє, що за два місяці до ЗНО повністю підготує дитину, то це має насторожувати.

Заради перевірки цього твердження вирішили зателефонувати за кількома номерами репетиторів, які вказані на сайті OLX. Історія така: пошук наприкінці березня репетитора для одинадцятикласника, якого треба підготувати до ЗНО.

Деякі репетитори (зокрема, з історії України, – К.) відмовлялися братись за учня, чесно попередивши, що це надто пізно. Адже репетиторство за два місяці до здачі тестів не матиме ефекту. Однак траплялись репетитори (як, наприклад, з української мови, – ред.), які погоджувалися і навіть обіцяли, що встигнуть за два місяці підготувати випускника до здачі ЗНО. Тобто гарантій ефективних занять (результатів) жодних, але гроші (нехай і за два місяці) будуть витрачені.

Вартість занять з репетитором

До речі, щодо грошей. Вас має насторожувати підозріло низька вартість занять. Адже час хорошого репетитора не може коштувати дешево. Або ж час репетитора, який має великий досвід роботи в школі чи навіть більше – в університеті, не може коштувати дешевше, аніж час студента вишу.

"Перекопавши" інтернет, можна натрапити на безліч оголошень про репетиторство. Зокрема, найбільше оголошень можна знайти на сайтах OLX або ж buki.com.ua. Переважна більшість повідомлень стосується репетиторства з іноземних мов, зокрема англійської, та трохи менше польської й інших.

  • Ціни за одне заняття з англійської мови сягають від 50 до 200 гривень. Відповідно, студенти свої уроки продають дешевше. Вчителі чи тим паче викладачі вишів просять за свої освітні послуги трохи більше.
  • Репетитори з української мови беруть 80-100 гривень за годину.
  • В оголошеннях щодо репетиторства з математики, які потрапляли на очі, найчастіше писали, що ціна за домовленістю, або ж година занять коштує від 50 гривень і вище.
  • Репетитори з хімії просять за заняття від 25 гривень до 60 гривень за годину (в основному студенти). 80-100 гривень коштує година заняття з репетитором-вчителем чи викладачем університету.
  • Репетитори з біології беруть за свої заняття в середньому від 60 до 100 гривень.
  • Репетитори з географії без досвіду (студенти) беруть за свої заняття в середньому 70-60 гривень. Репетитори, які є вчителями в школі чи викладачами у вишах, просять за свої заняття від до 100 гривень.
  • Заняття з предмету "фізика" коштують теж по-різному. Студенти за годину репетиторства беруть від 45 до 60 гривень. Втім траплялись оголошення від викладачів та вчителів, де ціни за годину занять були від 40 гривень і до 170 гривень.
  • Ціни, вказані в інтернеті за заняття з історії України, коливаються від 60 до 100 гривень за годину. Втім є репетитори (кандидати наук), які беруть за заняття 150 гривень.

Юлія Яковлюк каже, що прийнятна ціна за годину заняття з хорошим репетитором – 80 -100 гривень. І не менше. На вартість занять впливатиме і те, з ким репетитор буде їх проводити: зі школярем, студентом чи учнем початкової школи. Дорожчими будуть заняття з малими дітьми. Адже їм не тільки треба пояснити матеріал, а ще зробити так, щоб дитяча увага не розсіювалась на інше.

Онлайн-репетиторство

До слова, нині активно набирає розвитку онлайн репетиторство. Якщо це репетитор з іноземної мови, то існує міжнародний сайт preply.com, де репетитор пише ціну за заняття. Тут навіть можна знайти носія мови, з яким можна її вивчати. Завдяки Інтернету є можливість проводити інтерактивний відеоурок. Зв'язок між репетитором і учнем можна здійснити за допомогою різних сервісів. Найбільш популярним засобом двостороннього відеозв'язку на сьогодні є сервіс Skype. Можна не тільки отримати знання з конкретної теми, а й поцікавитися незрозумілими моментами. Онлайн репетиторство дає змогу зекономити час, який витрачають на доїзд до репетитора (чи репетитора до учня).

Лучанка Світлана Костючик розповіла, що для своїх трьох дітей, які вже закінчили школу, репетиторів не наймала. Хоча єдиний раз звернулись за допомогою до репетитора з англійської мови, коли донька готувалася до конкурсу.

Учениця 11-Б класу школи № 1 міста Луцька Анастасія розповіла, що до ЗНО з української мови та географії готується самостійно. Втім довелось найняти ще й репетитора з математики, оскільки раптово змінили предмети для вступу в омріяний виш. Учениця каже, що після занять з репетитором має приємні результати у вигляді хороших оцінок з математики.

Репетиторство в законі

Попри те, що репетиторство – явище не нове, більшість із тих, хто ним займаються, не сплачують жодних податків. Втім працівники ДФС неодноразово через ЗМІ наголошували на необхідності декларування доходів від надання репетиторських послуг.

Заступник начальника відділу організації роботи Олена Нікотіна зазначила, що репетиторство – один з видів доходів, яке мають право отримувати громадяни, зареєструвавшись суб'єктами підприємницької діяльності. На них також розповсюджується деклараційна кампанія, яка триває з 1 січня по 1 травня. Вони повинні подати декларацію про майновий стан про доходи за формою, яка затверджена наказом № 829.

Репетитори потрапляють під оподаткування на доходи фізосіб – це 18 %, а також військовий збір – 1,5 %. Однак, зі слів податківців, скільки саме репетитори сплатили податків за минулий рік, визначити важко. Оскільки репетиторство може йти під графою "Інші доходи, які підлягають декларуванню".

"З точки зору правової держави податки платити треба. Але з іншого боку, проконтролювати цього ніхто не зможе. Ну не буде податкова перевіряти сотні, а то й тисячі репетиторів. Ну, хіба що показово оштрафують пару з них, щоб "налякати" інших", – переконана Юлія Яковлюк.

***

Підготовка до ЗНО є чи не найпопулярнішою причиною звернень школярів до репетиторів. Якщо врахувати той момент, що під час здачі тестів зустрічаються питання, які не включені в програмовий матеріал, то без додаткових знань тут не обійтись.

Однак в українських школах траплялись випадки, коли самі вчителі змушували учнів брати в них платні заняття. Проте Міносвіти вже звернуло свою увагу на це явище.

Не менш важливим моментом є переповнені класи учнів, кожному з яких вчитель за 45 хвилин уроку просто фізично не встигне "розжувати" незрозумілі питання. Також батьки, які не можуть допомогти у засвоєнні знань своїм дітям, скажімо, бо самі не знають англійської мови, наймають професіонала, який повинен дітей навчити.

Аби був відчутним результат цих додаткових занять, важливо, хто буде викладати. Якщо це викладач університету, який має за плечима вищу освіту, досвід і схвальні відгуки попередніх учнів, то його заняття не будуть вартувати дешево, в іншому разі – це має настрожувати.

Для того, аби марно не згаяти час та гроші, варто уважно поставитися до вибору репетитора. Адже тільки професіонал зможе доступно і фахово пояснити інформацію, яка з різних причин була не засвоєна під час навчального процесу в школі.

Надрукувати
мітки:
коментарів