Поділитись:

Тривалість уроків не має впливати на зарплату вчителів, – Міносвіти

Четвер, 05 квітня 2018, 15:35
Тривалість уроків не має впливати на зарплату вчителів, – Міносвіти

Скорочення тривалості уроку не є підставою для зменшення норми часу, що передбачається на вивчення предмета, і не є підставою для зменшення норми часу для оплати в розрізі чверті, півріччя або року.

Так зазначили у Міністерстві освіти і науки, – інформує Освіта.ua.

Зокрема у відомстві, посилаючись на закон "Про загальну середню освіту", наголошують, що тривалість уроків у перших класах становить 35 хвилин, у других - четвертих класах – 40 хвилин. Школа може обрати інші, крім уроку, форми організації освітнього процесу. Різниця в часі навчальних годин перших - четвертих класів обов'язково обліковується і компенсується проведенням додаткових, індивідуальних занять та консультацій з учнями.

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти визначено, що ставки заробітної плати педагогічних працівників встановлюються, виходячи із затрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хвилин).

"Короткі перерви, передбачені між уроками, є робочим часом педагогічного працівника. Тривалість уроків і перерв встановлюється відповідно до положення про навчальний заклад. Скорочення тривалості уроку не є підставою для зменшення норми часу, що передбачається на вивчення предмета, і не є підставою для зменшення норми часу для оплати в розрізі чверті, півріччя, року. Збільшення кількості уроків у зв'язку із зменшенням їх тривалості не означає збільшення навчального навантаження, встановленого під час тарифікації", – підкреслюють у Міністерстві освіти.

Разом з тим у відомстві зазначають, що для збереження сумарного навантаження в астрономічних годинах учнів (навчального) та вчителів (педагогічного) при зменшенні тривалості уроків допускається збільшення кількості занять або навчальних днів. Збільшення кількості уроків у зв'язку зі скороченням їх тривалості не має призводити до зміни педагогічного навантаження вчителів, установленого під час тарифікації.

"Зменшення тривалості уроків без збереження сумарного навчального навантаження учнів обов'язково обліковується і компенсується проведенням додаткових, індивідуальних занять і консультацій. Облік таких занять ведеться у класному журналі на спеціальній сторінці, де фіксується дата, тривалість, тема додаткового заняття або консультації, ставиться підпис учителя", – роз'яснюють у Міносвіти.

Задля створення сприятливих умов для організації відпочинку молодших школярів та збереження чинної норми педагогічного навантаження вчителів початкових класів у Міністерстві освіти рекомендують, відповідно, збільшувати тривалість перерв між уроками. У цьому у випадку додатковий облік і компенсація навчального часу не проводиться.

Надрукувати
мітки:
коментарів