Поділитись:

Vox populi. Проводи: яких традицій дотримуються лучани (фото)

Неділя, 15 квітня 2018, 20:00

В українській традиції другий тиждень після Великодня є поминальним за померлими родичами. Люди йдуть на кладовище, аби розділити радість Христового Воскресіння з тими, хто вже відійшов у вічність.

Про те, що таке Проводи, у які дні заведено поминати померлих та яких звичаїв дотримують лучани, "Конкурент" запитав у містян.

Світлана:

Ходимо щороку. В нас це відбувається в суботу. Спочатку йдемо родиною в церкву, замовляємо молебень, а потім йдемо на кладовище після служби в церкві. Несемо паски, несемо яйця.

Надя:

Звичайно, ходимо на Проводи. Ми ходимо в суботу. Зранку йдемо до церкви з хлібом, відправляється служба, а потім йдемо всі на могилки. Там батюшка обходить всі могилки, тоді ходить святить кожну могилку. Паску несемо в церкву і на могилки. На могилках ставимо малесенькі. Вони там так залишаються.

Олена:

Обов'язково ходимо на Проводи. Якщо у мене є і в одному місці, і в другому, то я впорядковую все по черзі. Найперше треба прибрати могилу. Обов'язково в церкву несемо паску чи хліб, подаємо поминальний листок, а потім ще біля могили. В Боголюбах, наприклад, є своя церква, зранку правиться служба, а потім кожен бажаючий біля могили ще відправляє за родину чи когось конкретно. А в Гаразджі там священики ходять, то запросити можна.

Валентина Олександрівна:

Я ходжу на Проводи серед тижня. Поїхала, поприбирала... Буде час, то в неділю після роботи піду. Батюшка ходить, біля могил, хто просить, править. Я нічого не несу на могилки. Інші люди несуть, я не несу – то від язичництва, воно нічого не дає.

Світлана:

На Проводи ходимо в неділю. Спочатку йдемо в церкву, потім – на кладовище, ставимо віночки, квіти. В церкву обов'язково несемо пасочки, крашанки, і на могилки теж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX DEI. ПРОВОДИ НА ВОЛИНІ: ЯК ПРАВИЛЬНО ПОМИНАТИ ПОМЕРЛИХ

Надрукувати
мітки:
коментарів