Поділитись:

Борги з волинян стягуватимуть приватні виконавці

П'ятниця, 18 березня 2016, 13:15
Борги з волинян стягуватимуть приватні виконавці

Невдовзі на Волині виконавча служба стане демонополізованою і жителів змушуватимуть виконувати рішення суддів й приватні правники.

Такий факт став відомим 17 березня під час прес-конференції на тему: "Реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, вдосконалення системи онлайн послуг", – інформує Слово Волині.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валентин Кухарик розповів, про реформу Державної виконавчої служби. В першу чергу на цю службу очікує демонополізація виконання судових рішень та створення інституту приватних виконавців. Закон, котрий це передбачає, вже прийнятий Верховною Радою у першому читанні.

Посадовець уточнює, що наразі діяльність приватних колекторів несанкціонована державою.

А заступник начальника управління ДВС Анатолій Клехо зауважив, що у 2015 році в органах Державної виконавчої служби перебувало більше 145 тисяч рішень судів. Відтак, щонайменше 300 тисяч волинян ознайомилися з роботою цієї служби минулоріч.

Посадовець каже, що закордоном виконується 80 % рішень судів, натомість Україна цим поки похизуватися не може. Саме через це і здійснюється реформування.

Зокрема, держава хоче зацікавити державного виконавця у позитивному результаті його роботи. Так, державних виконавців нагороджуватимуть 5 % від стягненої суми або реалізованого майна і максимальний розмір винагороди становитиме 8500 гривень. Раніше виконавці отримували лише 2 % від суми і не більше 850 гривень.

Втім, основою реформи стане створення інституту приватних виконавців. Відповідно до законопроекту, який планують розглянути у парламенті в другому читанні, приватним виконавцем може стати громадянин України, який досягнув 25-річного віку, має вищу юридичну освіту, ступінь магістра, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше 2 років і склав кваліфікаційний іспит.

Водночас приватні виконавці не зможуть займатись справами, в яких боржником чи стягувачем є держава, в яких мова йде про стягнення аліментів, виконання рішень суду про конфіскацію майна або про відібрання дитини.

"Виконання найбільш соціально значущих рішень судів залишиться за державою", – наголосив Анатолій Клехо.

Контроль за діяльністю як державних, так і приватних виконавців здійснюватиме Міністерство юстиції.

Також планується створення реєстру боржників. Тож волинянам із боргами буде значно складніше взяти новий кредит або ж підписати певний договір.

Надрукувати
мітки:
коментарів