Поділитись:

У фільмі про Реформацію показали Волинь (фото)

Вівторок, 24 квітня 2018, 10:40

У Києві відбувся прем'єрний показ історично-документального фільму "Реформація. 500 років потому". Це третя, заключна серія проекту, який розповідає про Реформаційні процеси в Європі та Україні. Фільм відзнятий луцькою продакшн-студією "Правда PRO".

"Це перший фільм про українську реформацію від 16 століття до сучасності. Перед нами стояла непроста задача: по крупинках зібрати історію, спостерегти логіку та взаємозв'язок певних подій, побачити загальну картину. Відвідавши європейські країни, ми побачили там збережені та відреставровані історичні пам'ятки, яким 500 і більше років. Архітектурні споруди в чудовому стані, а місця, де проходила Реформація — відомі та популярні серед туристів. Водночас нас обурило те, як до історичних споруд ставляться в Україні. Одним з яскравих прикладів є Олицький замок", – розповів режисер проекту Сергій Шараєвський.

Саме в містечко Олика майже 500 років тому князь Миколай Радзивілл Чорний приніс реформатські ідеї з Європи. Зараз на місці замку роду Радзивіллів – Волинська обласна психіатрична лікарня. Тож автори фільму зазначають: на відміну від країн Європи, українці так і не навчилися цінувати своє минуле.

Крім Олицького замку, у фільмі луцької продакшн-студії "Правда PRO" показані й інші волинські історичні об'єкти, пов'язані з Реформацією. Зокрема, рештки костелу кармелітів у селі Кисилин (Локачинський район) та гробниця князя О.Пронського у Берестечку. На жаль, як і палац Радзивіллів, вони теж знаходяться у занедбаному стані.

Зйомки "Реформація. 500 років потому" велися у 10-ти європейських країнах, а також у таких історичних місцях України, як Львів, Ужгород, Луцьк, Острог та інші. Кінокоманда працювала в провідних європейських та українських музеях та університетах, спілкувалася зі спеціалістами у галузях історії, теології та філософії.

Автор та продюсер фільму Олександр Дубовий зазначив: "Ми не могли не зняти цей фільм, тому що 500-річчя Реформації — це був виклик для усіх нас. Ми хотіли зробити свій внесок у цю історичну подію, а також розповісти те, про що раніше майже не говорили. Впевнений, нам це вдалося".

Надрукувати
мітки:
коментарів