Поділитись:

Опорні школи Волині: можливості та історії успіху

Автор: Мая Голуб |
Середа, 25 квітня 2018, 11:10

Створення опорних шкіл на Волині – це шлях до рівного доступу всіх дітей до якісної освіти. Головне - знання, а не те, з яким розміром гаманця приходить дитина в навчальний заклад.

Є міф, що сільська школа гірша, ніж в місті. Мовляв, освіту там здобувають гіршу. Якісну освіту можна здобути й в селі, або ж в невеликому містечку.

Опорні школи дають можливість отримати якісну освіту, не переїжджаючи спеціально для цього в місто. Велику роль грає забезпечення учнів підручниками, хороші умови в класі, кваліфіковані вчителі, нові комп'ютери для дітей, інтерактивні дошки в класах, вільний доступ до безкоштовного вайфаю. Також важливо, щоб була комфортна температура повітря в
приміщенні взимку.

Опорна школа – це не просто заміна однієї таблички на іншу чи зміна назви. Це перехід на новий рівень якості освіти. Учень може без стресу повністю заглибитись у навчальний процес, якщо є все необхідне для навчання.

В опорні навчальні заклади дітей возять автобусами й відвозять назад додому після уроків. Також важливо, щоб дорожнє покриття було в хорошому стані. Бо через ями на дорогах автобуси ламаються. А нестача автобусів може вплинути на те, що дітей не буде чим возити до школи. Такого допускати не можна.

За даними ГО "Український центр європейської політики", опорна школа повинна нараховувати не менше 360 учнів й мати щонайменше три школи-філії. Дорога до школи автобусом не повинна займати більш ніж 45 хвилин.

В рамках проведення реформи малокомплектні школи в невеликих селах не обов'язково будуть закриватися. Чимало з них змінять статус, перетворившись на філію і виконуючи функції початкової школи. Відповідно до нових правил чисельність одного класу не може бути меншою, ніж 5 осіб. Однак, якщо дітей менше, заняття з ними відбуваються індивідуально, але не може перевищувати 30.

Сусідня Польща схожа на Україну в плані розміру території та чисельності населення. Польський досвід у освітній галузі став орієнтиром для українських реформаторів.

Перші опорні школи на Волині

Начальниця управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА Людмила Плахотна розповіла, що станом на сьогодні є 27 опорних шкіл на Волині. В їх складі діє на сьогодні 76 філій. 16 опорних закладів знаходяться в об'єднаних територіальних громадах.

Людмила Плахотна зазначила, що опорні школи на Волині почали створювати, як тільки прийняли таке рішення на державному рівні.

З 1 вересня 2016 року почали працювати 4 опорних школи. Це гімназія в селищі міського типу Голоби Ковельського району, школа в Камінь-Каширському районі в селі Пнівне, Турійська школа-гімназія, Колківський навчально-виховний комплекс.

"В 2016- 2017 навчальному році на оновлення та модернізацію цих чотирьох навчальних закладів було освоєно 14 мільйонів 106 тисяч гривень цільової освітньої субвенції. Крім того, з місцевих бюджетів було додано 3 мільйони 62 тисячі гривень. Сьогодні фінансуються всі школи, як і опорні й не опорні – заробітна праця працівникам і нарахування на неї фінансується за державний кошт освітньої субвенції", - сказала Людмила Плахотна.

Всі інші витрати, як передбачено бюджетним кодексом, тобто утримання закладу, комунальні послуги, утримання персоналу, що обслуговує – за кошти місцевого бюджету.

Рішення про створення опорних шкіл ухвалює місцева влада. Опорна школа - це одна з найбільших шкіл на території й до неї приєднуються філії.

Людмила Плахотна пояснила, що процес створення опорних шкіл непростий. В деяких районах був навіть супротив. Не всі люди знали, що планують робити з школами в рамках реформи. Коли людям пояснили, що це таке, тоді негатив пропав. Люди зрозуміли, що опорні школи будуть оснащені матеріально-технічною базою, дітей будуть возити автобусами в навчальний заклад.

Також Людмила Плахотна зазначила, що на сьогодні в управлінні освіти Волинської ОДА вивчають думку педагогічного колективу, батьків, дітей щодо опорних шкіл. З її слів, всі дуже задоволені такою роботою. Тому, що це школи з комп'ютерами, з вайфаєм та з іншими необхідними речами.

Шкільні автобуси є, але треба ще

Через відсутність нормального дорожнього покриття в деяких селах на Волині автобуси швидше стають металобрухтом. І надалі треба думати, щоб купувати нові автобуси.

"Маємо 160 автобусів. На сьогодні автобусів є багато дуже старих. Їх треба міняти. Вони вже свій ресурс вичерпали. Тому ми щороку купуємо автобуси. За останні два роки куплено понад 60 автобусів. Вони куплені за державні кошти із співфінансуванням зі місцевих бюджетів, але основна частина – з державних коштів. На сьогодні ми маємо ще нерозподілених 11 мільйонів гривень на шкільні автобуси. Будемо купувати 8 чи 9 автобусів залежно від того, якою буде ціна", - зазначила Людмила Плахотна.

В управлінні освіти, науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації у відповідь на інформаційний запит повідомили, що у 2017 році, за результатами державних закупівель, придбано 23 шкільних автобуси, з них 6 одиниць – на підвезення дітей до опорних закладів освіти.

На підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2017 року № 929-р "Про розподіл нерозподілених видатків освітньої субвенції для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, у 2017 році" Волинській області передбачено 9886,2 тис. грн для придбання шкільних автобусів (не більш як 70 відсотків — коштом освітньої субвенції, не менш як 30 відсотків – коштом місцевих бюджетів), які будуть закуплені у 2018 році для закладів загальної середньої освіти.

Станом на квітень 2018 року процедура закупівель шкільних автобусів не проводилася.

Опорна школа з радіо, фотостудією та своїм президентом

Щоб оцінити, як навчаються учні в опорному освітньому закладі "Навчально-виховний комплекс "Загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів – гімназія" смт Голоби", довелося поїхати туди.

На вулиці одразу привернула увагу кольорова, утеплена згідно з правилами енергоефективності, будівля. Цю школу довго не довелося шукати, бо видно здалеку.

У школі на подвір'ї є спортивний майданчик, у приміщенні старої школи тренажерний зал, куди навіть священик ходить. Зал безкоштовний для відвідування. Також є фотостудія, "радіо-рубка", вайфай на території школи, комп'ютерні класи та багато іншого.

Велопарковка біля школи><span class=Велопарковка біля школи

Тут відбуваються дискотеки - спортзал><span class=Тут відбуваються дискотеки - спортзал

Тренажерний зал><span class=Тренажерний зал

Тренажер у старій школі в Голобах><span class=Тренажер у старій школі в Голобах

Директорка школи опорного освітнього закладу "Навчально-виховний комплекс "Загальноосвітня школа I-III ступеня" смт Голоби Наталія Хом'як розповіла, що зараз навчається у них 721 учень. Загалом є 40 класів. В школі працює 50 вчителів. Зі слів директорки, вчителі є фаховими спеціалістами. Зараз немає такого, щоб фізкультурник пішов фізику заміняти. У школі навчається 14 учнів за індивідуальною формою навчання. Це діти з особливими освітніми потребами. Є два інклюзивні класи.

Директор школи Наталія Хом'як разом з дітьми><span class=Директор школи Наталія Хом'як разом з дітьми

Наталія Хом'як розповіла, що вже другий рік працює на посаді директора опорної школи. Це її рідна школа, де вона розпочинала свою трудову діяльність.

Опорна школа була створена завдяки зусиллям попереднього директора школи в Голобах Юрія Поліщука. Коли Наталія Хом'як прийшла на посаду директора, школа вже мала статус опорної.

Наталія Хом'як зазначила, що в навчально-виховному комплексі в смт Голоби вже не вистачає місця для навчання дітей. Тому в старій школі (знаходиться біля нової школи – авт.) планують зробити ремонт.

Наталія Хом'як розповіла, що з державного бюджету на підтримку створення опорної школи держава гроші виділила. Зокрема, більше як 3 мільйони гривень вклали у на технічне обладнання, на матеріально технічну базу школи Голоб. Орієнтовно 2 мільйони гривень було витрачено на утеплення фасаду школи. Малювали різнокольоровий проект утеплення фасаду разом з дітьми на комп'ютері.

"Ми звикли, що ті будівлі такі сірі. На сьогодні це новий освітній простір. Хочеться, щоб веселіше було, щоб дітей притягувало", - зазначила Наталія Хом'як.

Вона наголосила, що учні прагнуть перемагати на олімпіадах, беруть участь у різноманітних конкурсах. На сьогодні є 6 переможців обласних олімпіад. Також займають призові місця й по наукових роботах. Зокрема, 1 місце – історичне краєзнавство, фольклористика 2 місце.

У школі діє літературна студія. Там випускають інформаційно-пізнавальну газета "Голос школи". Школа має свій сайт та сторінку в соцмережі Facebook.

Шкільна газета><span class=Шкільна газета

Діти вивчають в опорній школі вчать іноземні мови, зокрема, англійську, французьку, польську.

Зі слів директорки, з підручниками є проблема. Наприклад, для учнів 5 класу робили ксерокопії підручників. Позичали по школах. Інші школи на місцях виручали.

Вона додала, що наразі з освітньої субвенції не вистачає грошей для школи. Адже треба гроші на фотостудію. Зокрема, кольоровий картридж заправляти зараз дорого. Також потрібні гроші на ремонт приміщення старої школи, де будуть створені додаткові класи для дітей.

Фотостудія><span class=Фотостудія

"Ми маємо ще 4 філії – це ЗОШ 1-2 ступеня села Новий Мосир , ЗОШ 1-2 ступеня в селі Брюховичі й маємо дві філії ЗОШ I ступеня в селі Майдан і Малий Порськ. Одна філія (ЗОШ 1 ст. в с. Жмудне – авт.) призупинила свою діяльність. Діти перейшли вчитися в опорний заклад. В минулому році ЗОШ 1 ступеня села Малий Порськ виявила бажання приєднатися до нашого опорного закладу . Це було їхнє бажання, вони звернулися й ми їх радо прийняли. Й на сьогодні діти 1-4 доїздять до нас на хореографію", - розповідає директорка.

Наталія Хом'як зазначила, що в Голобську НВК діти доїздять з 20 населених пунктів. Наразі 152 учні доїздить до опорної школи в смт Голоби.

"Маємо три автобуси. В нас є три вихователі, які збирають дітей. Після занять вихователь збирає, якщо є час до прибуття автобуса, то діти чи займаються в групі продовженого дня, де мають змогу вивчити уроки чи дивляться мультфільми. Або щось вигадує вихователь, щоб діти були залучені", - додала вона.

Директорка Наталія Хом'як визнає, що технічні несправності з автобусами трапляються.

"На сьогодні в нас один автобус поломаний. Але ми залучаємо автобус іншої школи. Це Радошинська школа. Також співпрацюємо з директорами інших шкіл й виручаємо один одного. Тому, що ми мусимо забезпечити доїзд дітей. Ми відкрито про це говоримо з батьками, стараємося одразу повідомити про це батьків. Вихователі мають контакти на місцях по селах. Я розумію хвилювання батьків, які відправили дитину молодшого шкільного віку за 14 км в школу", - зазначила директорка.

Наталія Хом'як розповіла, що в школі батьківські збори, де обговорювали транспортне питання для першокласників, які підуть до Нової української школи у 2018 році.

"Питання транспортного сполучення було одним з важливих тому, що на сьогодні в нас у Майдані тільки двоє діток, які йдуть до першого класу, а в Мосові – 3 діток. Однозначно, що їм треба доїжджати, адже мають вчитися у повноцінному класі. Батьки будуть вирішувати чи вони будуть йти у філію у Мосів чи будуть йти сюди до опорно-освітнього закладу", - зазначила директорка.

У Наталії Хом'як є мрія, щоб опорна школа в Голобах стала школою спокою для батьків, для колег - простором для творчості, а для дітей школою радості. Вона розповіла, що у 2016-2017 навчальному році за кошти виділені на опорну школу (3 104 800 грн), придбано обладнання для кабінетів інформатики, біології, хімії, української мови, фізики, географії, математики, трудового навчання, кабінету "Захисту Вітчизни", спортивної зали та шкільні меблі.

"Закупили телевізори, проектори задля того, щоб покращити освітній процес, щоб його зробити цікавішим. Також ми придбали фотолабораторію, декілька одиниць зброї в кабінет "Захист Вітчизни", військову форму для хлопців, бо в нас є тир. В нас є умови для того, щоб діти займалися на такому хорошому рівні, щоб вони мали уявлення і про зброю. Для філій ми придбали ноутбуки. В нас всі кафедри мають ноутбуки, є проекційні екрани. Це полегшує роботу вчителям і учням. Для хімії на часі ще придбання для проведення дослідів", - зазначила Наталія Хом'як.

Кандидат у Президенти школи, який пообіцяв у передвиборчій програмі радіо, переміг

Учень 11 класу і Президент опорної школи в смт Голоби Володимир Сущак розповів, що займає свою посаду вже другий рік. Він активно бере участь у самодіяльності школи, працює над реалізацією різноманітних проектів.

Його друг, який є Прем'єр-міністром школи, створював малюнок, за яким утеплювали фасад школи.

Президент та прем'єр школи><span class=Президент та прем'єр школи

"В школі вчитися прикольно. За ці останні роки вклали багато грошей в цю школу. Дуже гарно все зробили. Йдеш вулицею й бачиш серед інших будівель, що така гарна школа. Другий рік я вже Президент", - ділиться враженнями про навчання в школі Володимир Сущак.

Коли були вибори Президента опорної школи в смт Голоби, було 5 кандидатів на цю посаду. Володимир створював свою передвиборчу програму. Обіцяв у передвиборчій програмі "радіорубку", яка й зараз функціонує на території школи. Відбуваються щопонеділка радіолінійки. Кожен понеділок розпочинається з державного гімну України.

Володимир Сущак зазначив, що для учнів також була організована дискотека в старій школі Голоб з переглядом відеокліпів, бо є проектор.

"Не кожна школа в місті має такий вигляд", - голова Голобської ОТГ

Голова Голобської ОТГ Сергій Гарбарук зазначив, що питання створення опорної школи виносилось на сесії, обговорювалось в комісії профільній для педагогів. Людям розказали перспективи розвитку школи, яка буде мати статус опорно-освітнього закладу.

"Люди це підтримали і на сьогодні не жалкують. В нашій школі за минулий рік побувало дуже багато делегацій. В принципі, це сільська школа, хоча Голоби носить статус селища міського типу. Мені здається, що не кожна школа в місті має такий вигляд, таке технічне забезпечення, як наша школа. Головне, що ми йдемо в ногу з часом", - зазначив він.

"Той, хто з недовірою до цього ставився і вчасно не спохватився одразу, на сьогодні вже втратив можливість отримати кошти для своєї школи. Держава вже менше дає стартових коштів для обладнання. Ми цим скористалися сповна. Тому я задоволений. Школа йде в правильному напрямку", - додав він.

Сергій Гарбарук додав, що, відповідно до нового законодавства, заробітна плата на утримання технічного персоналу, за енергоносії, на харчування, автобуси, перевезення, ремонти шкіл – все це лягає на плечі органів місцевого самоврядування. Значна сума на це йде. Зрозуміло, що, крім освіти, є ще й інші галузі, зокрема, заклади культури і все інше.

"В цьому році плануємо завершили ремонт одного класу в приміщенні старої школи. Кількість дітей збільшується. В новій школі вже мало місця. Думаю, що знайдемо кошти на ремонт ще одного класу сучасного гарного, щоб "розвантажити" нову школу і там їм не було тісно. Окрім того, котельня ремонту потребує. В цьому році зробимо – це близько 20 тисяч гривень", - пообіцяв він.

Опорна школа в Колках: що зроблено і що треба ще

Директор опорного закладу НВК "Колківська загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей" Віталій Котеленець має свою зірку в космосі. І це не жарт. На свій ювілей у День народження в 2017 році він отримав несподіваний подарунок від колег, батьків та випускників. Заслуженому вчителю України вручили сертифікат про те, що у сузір'ї Оріон зірка отримала назву "Nadiya Vitaliy Kotelenets 75". У зірки є свій реєстраційний номер.

Школа в смт Колки><span class=Школа в смт Колки

Можна написати, що школа у Колках виховала чимало зірок. Тут навчався заслужений художник Данило Довбошинський (м. Львів), викладачка коледжу у Лондоні Любов Пальченко, Президент Благодійного фонду "СТОП рак" Марія Адамчук (м. Луцьк) та інші.

У Колках є виставка картин Данила Довбошпицького><span class=У Колках є виставка картин Данила Довбошпицького

У школі є стенд зі списком з відомих людей, які тут навчалися. На території опорної школи є музей Історії селища та школи. Є образотворча студія, а загалом у школі– щонайменше 50 гуртків.

Пам'ять про загиблих воїнів><span class=Пам'ять про загиблих воїнів

Віталій Котеленець в серпні 1972 року прийшов працювати в Колківську середню школу на посаду директора. Зараз він є директором опорної школи-ліцею у смт Колки.

Директор школи Віталій Котеленець><span class=Директор школи Віталій Котеленець

Він розповів, що учні з навчально-виховного комплексу зайняли 10 призових місць в області на олімпіадах, мають 2 всеукраїнських призових і два призових місця в Малій академії наук. Учні активно беруть участь в різних заходах.

Один учень отримує Президентську стипендію. Давин Касперський з 9 класу зайняв 1 місце в обласному етапі IV Всеукраїнського конкурсу "Dream –ECO".

Дітей намагаються зацікавити не лише книгами. Наприклад, в кабінеті біології є три живих черепахи, є акваріум. Під час предмету географії учні мають нагоду дивитися на різні країни по телевізору, або ж на екрані комп'ютера.

Актовий зал><span class=Актовий зал

Бібліотека в Колках><span class=Бібліотека в Колках

У опорній школі видають журнал "Мої Колки". Учні та вчителі працюють над створенням журналу. У школи є сайт та сторінка в соцмережі Facebook.

Віталій Котеленець зазначив, що допомагає фінансово Колківське лісове господарство, адже там є чимало випускників школи. Також додав, що відомий політик, екс-народний депутат України Ігор Єремеєв до смерті допомагав школі в Колках.

Директор Віталій Котеленець розповів, що Ініціатива щодо створення опорної школи була від школи, а влада підтримала.

З його слів, забезпечення шкільних класів та кабінетів потребувало кардинальних змін. Тому порадились з колективом вирішили взяти участь у проекті щодо створення опорної школи.

Віталій Котеленець зазначив, що одержали більше, як 4 мільйони на розвиток опорної школи. З них більше, як мільйон витратили на придбання автобуса. А 3 мільйони 330 тисяч пішло на саму школу та на її філії. Колківська опорна школа має філії у с. Старосілля, с. Розничі, с. Новоукраїнка, с. Семки.

Директор розповів, що 2 млн гривень витратили на придбання обладнання. А 800 тисяч витратили на енергоощадні технології . Встановили 80 металопластикових вікон на третьому та частину другого поверху школи.

У школі палять брикетом взимку><span class=У школі палять брикетом взимку

Однак школа велика, потрібно замінити вікна ще. Школі більш як 40 років, у деяких кабінетах й досі дерев'яні вікна. Звичайно хотілося б закінчити й доставити всі вікна. Селищна рада обіцяє, що силами об'єднаної громади закінчать роботу з вікнами.

"Хотілося б закінчити й доставити всі вікна. Селищна рада обіцяє, що силами об'єднаної громади закінчать роботу з вікнами", - сказав він.

Віталій Котеленець зазначає, що планували отримувати кошти поетапно для розвитку опорної школи. Кошти потрібні для розвитку школи.

"Хотілося б, щоб цей процес, який почався завершити до кінця. Треба оснастити технічно далі кабінети. В першу чергу - це кабінети хімії, фізики і біології. Вони оснащені частково, але це мають бути найсучасніші кабінети. Інтерактивні дошки мають бути, проектори, телевізори, ноутбуки, все для того, щоб вчитель міг працювати. Якби мені дали хоча б 200 тисяч, в кожному 1-4 класі був би телевізор, проектор, ноутбук, принтер", - сказав директор.

Завдяки виділеним коштам з державного бюджету в навчально-виховний комплекс закупили 45 комп'ютерів, 30 ноутбуків, 20 телевізорів, 12 проекторів,

Комп'ютерний клас><span class=Комп'ютерний клас

Інтерактивна дошка><span class=Інтерактивна дошка

В опорній школі в Колках зараз є 3 комп'ютерні класи. Школа приєднана до мережі Інтернет, вайфай є не лише в школі, а також в пришкільному гуртожитку, де живе 40 дітей. Діти забезпечені гарячим харчуванням. В гуртожитку живуть діти в основному з 6-11 класів.

В гуртожитку, де живуть діти><span class=В гуртожитку, де живуть діти

Одна з кімат в гуртожитку><span class=Одна з кімат в гуртожитку

Душові кабіни в гуртожитку в Колках><span class=Душові кабіни в гуртожитку в Колках

Для опорної школи потрібні хороші дороги та автобуси

Дітей довозять шкільним автобусом з 13 сіл, які об'єднані навколо Колок.

Директор розповів, що наразі є 2 автобуси, що довозять дітей. Однак один зараз в ремонті.

Віталій Котеленець зауважив, що для нормального функціонування треба 3 автобуси.

З його слів, автобуси ламаються досить часто через бездоріжжя. "На дорогах "б'ємо" автобуси. Це затрати. По наших підрахунках на ремонт автобуса, що зламався цього тижня треба що найменше 30 тисяч гривень. Можете собі уявити, яке це бездоріжжя, або скажімо, "уявна дорога", де лише щебінь", - зазначив він.

Учні в опорній школі вчать англійську мову й німецьку починаючи з 1 класу. Є заняття з поглибленого вивчення англійської.

Американець у волинському селі спілкується українською

Авторка цього матеріалу на подвір'ї школи в Колках побачила усміхненого 28- річного хлопця, який слухав про правила пожежної безпеки разом зі всіма учнями. Як виявилось, хлопець є волонтером Корпусу миру зі США.

Кріс де Кармен><span class=Кріс де Кармен

Кріс де Кармен любить подорожувати та спілкуватися з людьми. Тому вирішив волонтерити. Кріс викладає у Колківській опорній школі англійську мову для учнів 5-11 класів.

У Колках він буде ще один рік. У серпні цього року буде 2 роки, як Кріс перебуває в Колках.

"Я сказав, що хочу жити біля лісу. І мене відправили в Колки", - зазначив він.

Кріс де Кармен розповів, що об'їхав за цей час майже всю Волинь. Побачив також й інші українські міста. Побачив Чернігів, Київ, Львів, Миколаїв, Луцьк, Івано-Франківськ, Мукачево. Кріс щиро відповів, що у Колках йому дуже подобається.

Кріс де Кармен розуміє українську мову та спілкується українською. Він доводить, що іноземну мову можна вивчити, якщо є бажання.

Можна зробити висновок, що опорні школи – це хороший старт для надання освітніх послуг на новому рівні. Однак про подальше фінансування шкіл не можна забувати, щоб навчальний процес був на достойному рівні. Позитивний досвід опорних шкіл, які почали успішно працювати на Волині має стати прикладом для інших і стимулом працювати надалі ще краще для досягнення найвищих результатів. Треба ставити для себе високу планку і не погоджуватися на щось гірше. Хто ж ще достойний далі будувати нову Україну, як не ми?

Автор: Мая Голуб
Надрукувати
мітки:
коментарів