Поділитись:

В "погоні" за губернатором Волині (фоторепортаж)

Четвер, 26 квітня 2018, 20:05
В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

Помічник народного депутата України Степана Івахіва Денис П'ятигорець та голова Волинської ОДА Олександр СавченкоПомічник народного депутата України Степана Івахіва Денис П'ятигорець та голова Волинської ОДА Олександр Савченко

Була 8 година ранку понеділка, 23 квітня, коли голова Волинської ОДА Олександр Савченко втрапив у халепу.

"Олександре Іллічу, ми не готові! Я лише зараз дізнався, що в Катерини (Катерина Павлова, журналістка "12 каналу", – автор) сьогодні день народження", – повідомив очільнику області помічник народного депутата України Степана Івахіва Денис П'ятигорець, який, за інформацією компетентних джерел ІА "Конкурент", невдовзі стане одним із заступників нового губернатора.

"Недопрацювали, – відповів посадовець, після того як привітав дівчину, обійнявши та поцілувавши її в щоку. – Виправимося".

Через 2 хвилини Олександр Савченко сів у свій автомобіль, а журналісти – у Volkswagen "12 каналу".

"Руслане, давай зі мною, – гукнув П'ятигорець. – Їдемо у Ратнівський район".

***

На в'їзді до Ратнівщини стоїть три чоловіки. Двоє з них – керівники району: голова РДА Андрій Харлампович та очільник райради Михайло Макарук. Разом з ними поліцейський, якого я не знаю.

Автівка губернатора зупиняється, звідти виходить Савченко у білій сорочці, тисне руки посадовцям, повертається на своє місце і "колона" продовжує рухатися далі.

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

Робота розпочинається з огляду Ратнівської центральної районної лікарні, якою завідує депутат Волиньради Михайло Бегаль. Він по-господарськи зустрічає голову ОДА та проводить візитерів до входу у медичний заклад, перманентно щось розповідаючи.

"Це мій велосипед", – каже він, демонструючи свій транспортний засіб.

"Жовтий?" – посміхаючись, уточнює Савченко, маючи на увазі "припаркований" дитячий ровер.

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

На відміну від свого попередника Володимира Гунчика, з яким я також був у відрядженні, Олександр Ілліч говорить мало. Він швидко переміщається лікарнею, слухає Бегаля, вряди-годи щось зауважуючи.

"Не хвилюйтеся, ми просто дивимося, які у вас тут умови, виздоровлюйте", – каже він, оглядаючи відремонтовані палати ЦРЛ, додаючи, що це хороми, порівняно з тим, що йому доводилося бачити, працюючи у Київській області.

"Чисто та без запахів – значить, туди ніхто не ходить", – зазначив очільник Волині, проінспектувавши й туалет закладу.

"Які є питання до губернатора?" – поцікавився Михайло Бегаль у відвідувачів, які очікували своєї черги під кабінетами.

"Ніяких?" – уточнив медик й, отримавши тишу у відповідь, визначив курс до свого кабінету.

Після 20-хвилинної бесіди за зачиненими дверима компанія керівників вийшла на вулицю. Головного лікаря відразу ж оточили журналісти, "насипавши" йому трохи запитань.

Тим часом в руках у Дениса П'ятигорця з'явився букет червоних троянд, який він майстерно ховав за спиною, згодом передавши Олександру Савченку.

Голова, як і обіцяв кілька годин тому, виправив жахливе непорозуміння та ще раз публічно привітав Катерину Павлову з днем народження.

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

"Бачу, що головний лікар створює настрій", – пожартував помічник Івахіва, коли наша "робоча група" заїхала на територію медичного закладу Заболотівської ОТГ, де "вишикувалася" колона людей у білих халатах.

"Ви точно хотіли щось сказати", – посміхаючись, мовив до медпрацівниці губернатор та вирушив оглядати ще одну лікарню.

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

Швидко ознайомившись з основним корпусом, Савченко зайшов до стаціонарного відділення для постійного проживання. Там він привітався з літніми жінками, які тихенько дивилися телевізор, та похвалив приємний аромат їжі, який ширився з кухні:

"Я розуміюся в цьому і скажу, що це дуже добре. Такий запах означає, що обід готується зі свіжих та якісних продуктів".

"Ну як ви тут? Все добре? Про вас піклуються?" – поцікавився керівник ОДА у старенької бабусі, син якої працював (а можливо, й працює) заступником голови Київської ОДА.

"Не плачте, все буде добре. Здоров'я вам", – легко обійнявши, втішив засмучену пенсіонерку Олександр Ілліч.

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

Повернувшись на вулицю, посадовець ознайомився з автомобілем швидкої допомоги:

"А де водій? – запитав він та через мить потиснув руку молодому чоловікові, який підійшов до нього. – Ну як вона? Добре їде? Чи, можливо, потрібно підштовхнути?"

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

Впевневшись, що з автівкою проблем немає, голова "переключився" на керівників Заболотівської ОТГ та почав слухати про їхні потреби.

Одна з найбільших проблем громади – село Гута, в якому відсутня електрифікація. Місцевий староста розповів, що питання не вирішується уже багато років. "Волиньобленерго" відмовляться за власний рахунок проводити лінію, а мешканці населеного пункту не в змозі зробити це за власний кошт. Чоловік зауважив, що звертався і до попереднього керівництва адміністрації, проте позитивного результату досягнути не вдалося.

"Ми детально вивчимо це питання... Не хочу обіцяти, але думаю, що мені під силу вплинути на "Волиньобленерго" та допомогти вам", – прокоментував почуте губернатор.

"Якщо зможемо попрацювати кілька років, то, можливо, щось і покращимо", – спокійно та виважено резюмував голова, перед тим як вирушити до Заболоттівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату.

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

"А хто з вас найкраще грає у футбол?" – запитав Савченко в дітей, у яких тривав урок фізичної культури.

"Всі!" – в один голос відповіли учні.

"А в баскетбол?" – продовжив він.

"Всі!" – повторили школярі.

"А ти, певно, найжвавіший?" – посміхаючись, звернувся управлінець до хлопчини, який стояв "на чолі" шеренги.

Згодом керівник ОДА зізнається журналістам, що навчальний заклад справив на нього надзвичайно приємне враження:

"Без сумніву, там люблять і дбають про дітей".

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

Денис П'ятигорець втрапив у халепу: щось надокучливе потрапило до його взуття. Довелося розібратися)Денис П'ятигорець втрапив у халепу: щось надокучливе потрапило до його взуття. Довелося розібратися)

Поки губернатор прощався з дирекцією школи, а я говорив з водієм про сільські будні, на мій телефон прийшло повідомлення від експерта Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолія Матвіюка:

"Ти в пулі Савченка?"

Згодом я вже тиснув руку досвідченому фінансисту, який дивним чином також перебував у Заболотті та працював з громадою над стратегією їхнього розвитку.

Голова Волинської ОДА подякував децентралізаторам за величезний обсяг роботи та поспілкувався з місцевими мешканцями, ставши "жертвою" одного з них.

Доволі кремезний старший чоловік, надзвичайно імпульсивно та швидко "насипаючи", вимагав у Савченка повернути лелече гніздо, яке скинули з електроопори при виконанні якихось робіт:

"Такий гріх, це ж такий гріх. Розберіться!"

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

***

Близько 14:00 ми приїхали до Ратнівської РДА, де на Олександра Савченка чекав виїзний прийом громадян. Дорогою туди губернатор оглянув приміщення, яке очільники Ратнівщини хотіли використати для майбутнього Центру інклюзивної освіти в районі.

"Шукайте інше, – сказав голова, загнавши у ступор Харламповича та Макарука. – Цей заклад повинен бути візитівкою, така будівля для нього не підходить. Добре, що я перевірив".

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

Передостаннім важливим місцем зупинки керівника області стала оселя родини загиблого атовця з Ратнівщини. Там він поспілкувався з дружиною та дітьми героя, перекинувся словом з чотирилапим другом сім'ї та сфотографувався з ними на пам'ять.

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

"То і до нас заходьте!" – несподівано гукнула жінка з сусіднього двору.

"Заходжу. Сто грамів наллєте?" – улесливо запитав Олександр Ілліч.

"Та хоч 200!" – відповіла господиня.

Дуже спокійно та неформально, наче він добре знайомий з цими людьми, Савченко розпитував про їхні буденні справи та проблеми.

В «погоні» за губернатором Волині (фоторепортаж)

"Я ваш колега, також на пенсії", – сказав зять комунікабельної пані.

"Де працювали?" – поцікавився голова.

"В ДАІ", – відповів чоловік, ховаючи очі.

"Не соромтеся! Я вам так скажу: чим більше я пізнаю багатьох нових поліцейських, тим більше починаю поважати колишніх", – підбадьорив волинянина губернатор та, попрощавшись, пішов до свого автомобіля...

***

(Думаючи про формат написання цього матеріалу, я пережив чимало нестерпних мук. Здавалося б, що добряче "напакувавши" текст гонзо-журналістикою, я зможу додати до свого доробку ще один репортаж в стилі "Одного дня". Проте дивні сумніви не дозволили мені цього зробити.

"Ти ж пристойний журналіст і добре розумієш, що таким чином ошукаєш своїх читачів", – "говорили" вони.

У підсумку я вирішив, що цю робочу поїздку варто подати, як максимально детальний опис подій з великою долею особистої присутності. Слово "погоня" у заголовку символізує те, що всю дорогу ми їхали позаду голови ОДА та намагалися працювати з ним в одному ритмі.

Цілком можливо, що незабаром я отримаю можливість провести повноцінний робочий день з Олександром Савченком та спробую ближче познайомити вас з очільником.

"Якщо ви готові працювати зі мною 12-13 годин, то без проблем", – відповів на мою пропозицію Олександр Ілліч. Сподіваюся, що він дотримає свого слова)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів