Поділитись:

Міністр культури пояснив, які дати в Україні треба відзначати

Середа, 02 травня 2018, 12:37
Міністр культури пояснив, які дати в Україні треба відзначати

Вихідними і святковими варто робити, зокрема, дати реальних героїв, дати добровольців.

Про таке заявив в ефірі "5 каналу" в програмі "Інформаційний вечір" Міністр культури України Євген Нищук.

"Одна з історій, яка ще нині залишилася. Сподіваюся, що ми переживаємо певний перехідний етап до ще декількох досить чутливих дат, які тривалий час добре пропрацьовувалися. З одного боку – не хочеться певну вікову категорію зачепити за живе, з іншого – не хочеться дати шанс ще більшої маніпуляції або провокації", – сказав Міністр.

Нищук також наголосив: "Разом з тим Інститут національної пам'яті певний драфт календаря і відзначення дат подав. І це одна з дат, яка пішла до певного компромісу, як День праці, бо він вже давно не є відзначенням і парадом. Це є дата, коли, хто має город і присадибні ділянки, їдуть на городи, а велика кількість людей просто користається вихідним днем, аби поїхати зрештою відпочити на природу. Це правда, і досить давно. Наскільки це важливо зберегти? Я думаю, що рано чи пізно це зміниться. В якому сенсі? Ми живемо останні чотири роки і в нас з'явилося значно більше інших дат, які треба робити не просто вихідними, а датами реального вшанування і відзначення. Це дати реальних героїв, дати добровольців, дати загибелі під Іловайськом, Дня свободи, 14 жовтня Дня захисників вітчизни. Це ті нові дати, які увійшли з нашою історією, з нашим сьогоденням", – сказав Нищук.

На запитання ведучого, чи вдасться в українському суспільстві "перебити" радянські традиції відзначення "великої перемоги", Нищук заявив: "Ви бачите, як молодь ходить з маківками. Це канадська традиція. Але це і наші маки, які символізують краплинки крові наших славних козаків. Маківка вже перемогла (георгіївську стрічку – Ред.). От її прийняли беззастережно. Так само, як прийняли День захисника вітчизни, саме 14 жовтня на день козацтва і на день повстанських рухів. Всі забули про 23 лютого".

Надрукувати
мітки:
коментарів
preloader

На сайті використовуються файли cookie. Для згоди, будь ласка, натисніть «Прийняти». Докладну інформацію можна знайти на сторінці Політика конфіденційності.