Поділитись:

"Безвіз" за 7 євро: детально про те, що може змінитися для українців

Четвер, 03 травня 2018, 21:00

25 квітня посли країн Євросоюзу підтримали введення європейської системи інформації про поїздки та дозволи (European travel information and authorisation system - ETIAS). Це так звана міграційна реформа, яка повинна вдосконалити систему перетину кордонів з країнами Шенгенської зони.

В разі, якщо введення ETIAS підтримають в Європарламенті та Раді ЄС, правила перетину кордонів з ЄС для українців можуть дещо змінитися, зокрема, для в'їзду в шенгенські країни потрібно буде заздалегідь заповнювати заявку та платити 7 євро.

Соцмережі рясно "плодять" пости зради та обуреннями на кшталт "навіщо такий безвіз". Що ж насправді передбачає законопроект, роз′яснили журналісти Еспресо.

Безвіз за 7 євро

"Не минуло й року безвізу, а в ЄС вже хочуть закрити кордони для українців" чи "7 євро за перетин кордону? Та зробити візу дешевше, нащо такий безвіз" – традиційні коментарі в соціальних мережах під новинами про міграційну реформу ЄС протягом останнього тижня. Та чи є в них правда?

Згідно з проектом закону, який підтримали посли ЄС, в'їзд на територію Європейського Союзу для громадян безвізових країн справді може стати платним. Й для того, щоб потрапити на територію держав ЄС, потрібно буде мати спеціальні дозволи.

Вартість спеціальних дозволів для в'їзду на територію ЄС становитиме 7 євро. Дозвіл діятиме три роки або ж до закінчення терміну дії паспорту, тож це все одно дешевше за візу. Дітям до 12 років платити збір не потрібно.

Необхідність отримувати дозвіл на перетин кордону буде в громадян, які користуються безвізовим режимом. Для цього перед поїздкою через інтернет потрібно буде заповнити заяву-анкету. Для тих, хто виробляє візу – нічого не зміниться.

Виробляти дозвіл потрібно для подорожі в країни Шенгенської зони, тобто до Румунії, Болгарії, Хорватії та Кіпру українці й надалі зможуть їздити без мороки із заявками.

Інформація, яка буде зазначена в цьому документі, проходитиме перевірку в базах даних ЄС та Інтерполу. До того ж в ЄС обіцяють, що це триватиме лічені хвилини. І якщо ніяких правопорушень за мандрівником відповідні органи не виявлять, то охочий поїхати до ЄС отримає документ автоматично.

Дозвіл на в'їзд для 95 % мандрівників буде надаватися упродовж кількох хвилин. Про це заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Приміром, американська аналогічна система ESTA, у 99 % випадків дає авторизацію протягом п'яти секунд після введення даних. Тож в ЄС розраховують, що це навіть спростить перетин кордону. Адже в більшості випадків попереднє підтвердження зменшить необхідність контролю з боку прикордонників.

Максимум очікування для винесення рішення – 96 годин. І це у випадку, якщо до мандрівника виникнуть підозри або анкету потрібно буде аналізувати детальніше.

Що буде в заявці

Форма заявки буде дещо схожа на звичну візову анкету, щоправда, в електронному вигляді. Окрім традиційних прізвища, імені та по батькові, вас можуть запитати, приміром, рівень освіти.

Питатимуть й мету поїздки, але достатньо буде вибрати її з випадаючого списку (туризм/бізнес/до родичів тощо). Підтверджувати мету подорожі бронюваннями з готелів, виписками з банків чи роботи, як в часи візового режиму, не потрібно.

Натомість ETIAS повинна з'ясувати, чи були ви у країнах підвищеного терористичного ризику; чи не відвідували країн, де вирують специфічні епідемії (ЄС буде оновлювати цей список); чи не скоювали ви кримінальних правопорушень за останні 10 років, і якщо так – то в якій країні.

Також в анкеті буде пункт, на який багатьом українцям доведеться відповісти ствердно: "Чи не були ви в останні 10 років у зоні війни або конфлікту, а якщо так, то з якою метою?" Втім ні участь в АТО, ні проживання в зоні конфлікту не змінять ваше право подорожувати по країнах Шенгену.

Головна мета законопроекту: вдосконалити механізми недопуску в країни ЄС людей, які несуть терористичні загрози, мають причетність до злочинної діяльності, планують залишитися в ЄС нелегально або скоїли правопорушення в країнах Союзу раніше.

Коли запрацює новий режим перетину

Наголошуємо: поки що рішення про впровадження ETIAS лише на рівні законопроекту. Систему підтримали посли країн ЄС, але для остаточного запуску ще потрібні рішення Європарламенту та Ради ЄС. Тож це може тривати навіть кілька років. У ЄС розраховують запустити систему з 2021 року.

І нові правила через три роки діятимуть лише частково: в аеропортах та морських портах. Перед посадкою на борт літака або корабля перевізники повинні будуть перевірити наявність дійсного дозволу у осіб, для яких вони передбачені.

А от щодо автомобілів, автобусів та потягів – в перші роки дії системи в'їжджати до країн ЄС на цих транспортних засобах можна буде без попередньої заявки.

Надрукувати
мітки:
коментарів